De doorsnee geograaf in cijfers

Bruin haar en blauwe ogen. Iets te zwaar, maar doorgaans tevreden. Over wie hebben we het dan? Juist, de gemiddelde Nederlander. Althans, dat blijkt uit onderzoek van tijdschrift Quest. Maar hoe zit het dan met de gemiddelde geograaf? Na twee jaar aan verzamelde verhalen hebben we daar een aardig beeld van. Zo somden we al eens op welke eigenschappen vrijwel alle geografen bezitten. Of bekeken we in welke sectoren ze gaan werken. Daarnaast hebben we een database waarin we zo veel mogelijk geografen proberen te verzamelen, met het doel om geografen in contact te brengen met het werkveld. Op basis van de gegevens uit die database hebben we een aantal cijfers op een rijtje gezet.

Bachelor- en masterstudenten
Zo is de gemiddelde geograaf in onze database 27 jaar oud. Vrijwel alle geografen die zich inschreven voor de database hebben een bachelorstudie afgerond of volgen er momenteel een. Geografen die een master volgen of afrondden zijn er logischerwijs iets minder, maar nog steeds een hoop; ruim 76 procent. Economische geografie (19,4 procent) en sociale geografie (17,8 procent) zijn de populairste richtingen onder de masterstudenten. Andere populaire richtingen zijn culturele geografie, stadsgeografie en planologie.

Universiteitssteden
Nederland kent vijf universiteitssteden waar geografie-gerelateerde opleidingen kunnen worden gevolgd: Amsterdam, Groningen, Nijmegen, Utrecht en Wageningen. Van de bachelorstudenten studeert de grootste groep aan de Universiteit van Amsterdam (ruim 41 procent). Kijken we naar masterstudenten, dan is de Universiteit Utrecht het beste vertegenwoordigd (iets minder dan 41 procent). Het gehele overzicht kun je zien in de grafiek hieronder, afgerond op hele getallen.

universiteitssteden

Buitenland- en werkervaring
Dat geografen behoorlijk reislustig zijn blijkt ook uit de database. Liefst 42,6 procent van alle ingeschreven geografen heeft minimaal één semester in het buitenland gestudeerd. Tot de populaire steden behoren Krakau, Kaapstad, Hong Kong en Wenen. Niet zo verwonderlijk, een tijdje in het buitenland studeren is ontzettend goed voor je ontwikkeling en biedt een mooie kans om eens voor langere tijd over de grens te kijken.

Een andere mogelijkheid om jezelf voor te bereiden om de arbeidsmarkt te betreden is door stage te lopen. Die mogelijkheid grijpen jullie dan ook massaal aan. Iets meer dan de helft (50,3 procent) heeft al eens of vaker stage gelopen, bijvoorbeeld bij overheden, adviesbureaus, woningcorporaties of als cartograaf.

Het kan altijd beter
Natuurlijk zijn de cijfers uit onze database niet representatief, ze bieden vooral een leuk inkijkje in de community waar we al twee jaar met zijn allen aan bouwen. Dat die community blijft groeien vinden we belangrijk. Hoe meer geografen er (online) zijn verenigd, des te completer is het beeld dat we van de geograaf kunnen schetsen. Dus heb jij nog een mooie ervaring die je zou willen delen? Vind je dat jouw universiteit is ondervertegenwoordigd? Of wil je simpelweg de community steunen? Mail ons op redactie@degeograaf.com, meld je aan voor de database of word abonnee.


Ben jij al #GEOGRAAF? Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Foto: Onderwijs Concept Flat created by Macrovector / Freepik.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s