Werken als bewonersbegeleider in het aardbevingsgebied: ‘Ze kunnen me altijd bellen’

Begin 2016 zette Marlous (26) direct na haar studie haar eigen bedrijf op: Rosegaar Omgevingsmanagement. Vlak daarna interviewden we haar en toen sprak ze de wens uit om ooit personeel in dienst te nemen. Dat is haar gelukt. Ze heeft eerder dit jaar een collega aangenomen om de opdrachten over te nemen die ze zelf niet meer op zich kon nemen vanwege haar nieuwste klus: bewonersbegeleiding bij woninginspecties in het Groningse aardbevingsgebied.

Vier dagen per week zit Marlous in Appingedam, waar ze in opdracht van Centrum Veilig Wonen, een projectorganisatie die onder andere de aardbevingsbestendigheid van gebouwen toetst, werkt. ‘We kijken hoe de gebouwen constructief in elkaar zitten en of ze sterk genoeg zijn om een aardbeving te doorstaan – en zo niet, welke versterkingsmaatregelen er nodig zijn’, legt ze uit. ‘De inspecties worden in het hele aardbevingsgebied uitgevoerd.’

Aanspreekpunt
Marlous gaat als bewonersbegeleider mee met de inspectiebureaus die met een inspectieplan werkzaamheden in bijvoorbeeld de woning komen verrichten. Van begin tot eind is zij het aanspreekpunt voor de bewoners. ‘Ik doe de kennismaking, vraag ze toestemming om de inspectie uit te voeren, leg uit wat het inspectietraject inhoudt en kom vervolgens met de inspecteurs verschillende keren langs om de inspectie te realiseren. Wij gaan van boven naar beneden door de woning. Ik maak de vertaalslag van het technische verhaal van de inspecteurs naar een begrijpelijke versie voor de bewoners.’

Bij een inspectie wordt onder andere bekeken of een gebouw (nog) volgens de openbaar bekende bouwtekening is. Vaak is dat volgens Marlous niet het geval, bijvoorbeeld omdat er tijdens de bouw afgeweken is van het oorspronkelijke plan of doordat bewoners zelf bijvoorbeeld iets in de woning hebben veranderd. ‘Als de gegevens zijn verzameld, worden deze door een computersimulatie onderworpen aan een aardbeving. Zo wordt duidelijk of er zwakke plekken in het gebouw zijn.‘

Met open armen
Hoewel het aardbevingsrisico in Groningen een uiterst gevoelig dossier is, zijn Marlous en de inspecteurs in vrijwel alle gevallen welkom. ‘Soms zijn er bewoners die een negatieve ervaring hebben gehad met bijvoorbeeld een schade-afhandeling, maar over het algemeen ervaar ik veel begrip en zien bewoners de noodzaak van het onderzoek in. Ook de inspectiebureaus zijn zich er bewust van wat het met mensen doet als je huis geïnspecteerd moet worden. Daar houden ze meestal heel goed rekening mee.’

Volgens Marlous is het een echte geografenfunctie, omdat ze zich op het raakvlak tussen mens en ruimte bevindt. Twee jaar geleden gaf ze in het interview aan dat ze als omgevingsmanager de overtuiging heeft om ruimtelijke vraagstukken op een manier op te lossen waarbij alle belangen zo goed mogelijk worden behartigd. ‘Het is belangrijk dat bewoners ook actief betrokken zijn.’ Daarom past deze functie perfect in haar straatje. ‘Mocht er een probleem zijn, dan kijk ik of ik een oplossing kan vinden. Bewoners kunnen me altijd bellen of mailen. Onvrede ontstaat vaak door onbegrip en dat probeer ik te allen tijde weg te nemen.’


Ben jij al #GEOGRAAF? Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Marlous studeerde van 2010 tot 2014 Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit Utrecht. Met veel stadsgeografische vakken en een minor fysische geografie op zak, verruilde ze De Dom voor de Martinitoren. In het studiejaar 2014-2015 behaalde ze haar Master Cultural Geography aan de Rijksuniversiteit Groningen. Begin 2016 zette ze haar eigen bedrijf op: Rosegaar omgevingsmanagement.

Heb je een vraag voor Marlous? Vraag haar contactgegevens aan via onderstaand formulier.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s