5 dingen die ze je niet vertellen als je geografie gaat studeren

Na een zonnige zomer staat studerend Nederland aan de vooravond van een nieuw collegejaar. Dat betekent ook dat honderden eerstejaarsgeografen zich weer zullen wagen aan inleidingsvakken en statistiek. Hoe grondig je je ook voorbereidt op een nieuwe studie: je kunt niet alles voorzien op basis van open dagen en het uitpluizen van het internet. Om die reden hebben wij alvast op een rijtje gezet wat ze je níét vertellen als je geografie gaat studeren.  

Studeren doe je niet alleen tijdens het studeren
Dat klinkt wellicht een beetje merkwaardig – dat vond ik ook – maar het is echt zo. Toenmalig UvA-opleidingsdirecteur Stan Majoor zei ooit tijdens mijn allereerste hoorcollege ‘dat we vanaf nu anders zouden kijken naar de wereld om ons heen.’ Ook tijdens onze vakanties. Een schrikbeeld dat ik inmiddels gelukkig behoorlijk kan nuanceren.

Als geograaf leer je niet alleen óver de ruimte; je bevindt je er zelf ook middenin. En daarom ben je eigenlijk altijd met geografie bezig. Niet alleen tijdens de college-uren, maar ook daarbuiten. Als geograaf zal je oog hebben voor gentrification in die ene buurt waar je doorheen fietst op weg naar hoorcollege. Of het valt je ineens op hoe segregatie jouw vakantiestad heeft gevormd. Wen er maar aan, als geograaf zal je wereldbeeld voorgoed veranderen.

Leestip: De geograaf in de maatschappij: toen, nu en later

Geograaf is geen beroep
Slaat een geografische studie dan niet volledig de plank mis? Nee. Maar anders dan bij andere opleidingen word je niet opgeleid voor het uitoefenen van één specifiek beroep. Iemand die aan de pabo studeert zal hoogstwaarschijnlijk voor de klas komen te staan. En studenten die de tandartsopleiding volgen, zullen waarschijnlijk evengoed een duidelijk beeld hebben van hun loopbaankansen. Bij geografie ligt dat net iets anders: het is eerder een way of thinking, een manier om naar de wereld om je heen te kijken. Je kennis is breed toepasbaar en daarom vind je geografen terug in verschillende werkvelden. Ben je op zoek naar concrete geografie-beroepen? We somden ze hier voor je op.

Iedere opleiding heeft leuke en minder leuke vakken
Een kwart van alle universiteitsstudenten haakt af tijdens het eerste studiejaar. Een verkeerde studiekeuze lijkt dus snel gemaakt. De vakken vallen tegen of je had eigenlijk meer behoefte aan een tussenjaar. Onthoud wel: iedere studie heeft leuke en minder leuke vakken. Laat je dus niet te snel beïnvloeden door vakken die je slecht liggen. Maar onthoud evengoed: van die laatste categorie zullen er steeds minder overblijven naarmate je studie vordert. Waarom? Je zult steeds meer ruimte krijgen om een eigen invulling te geven aan je opleiding.

Je krijgt bijvoorbeeld de ruimte om je te verbreden door een minor of vakken te volgen uit een andere discipline. Zelf volgde ik bijvoorbeeld vakken van de minor Geheime Praktijken over spionage en ‘achterkamertjespolitiek’. Iets totaal anders dan geografie, maar het is een uitgelezen gelegenheid om je studie beter te laten aansluiten bij jouw eigen interesses. Je kunt er ook voor kiezen om je te specialiseren binnen je eigen vakgebied. Daarnaast kun je de vrijekeuzeruimte benutten om stage te lopen, in het buitenland te studeren of een bestuursjaar te doen. Goed voor je cv en het levert je vaak nuttige contacten op!

Niet voor elk ruimtelijk vraagstuk is een ideaaloplossing
In tegenstelling tot wat sommige paperopdrachten aan de universiteit lijken te beweren, is er niet voor ieder ruimtelijk vraagstuk een ideaaloplossing. Sterker nog, in de praktijk komt geografie vaak neer op consensuspolitiek. In ieder werkveld zal je te maken krijgen met verschillende partijen die allemaal een eigen belang hebben. Zo heeft een woningbouwvereniging andere belangen dan een gemeente. En als projectontwikkelaar zal je anders tegen ruimtelijke vraagstukken aankijken dan een mobiliteitsadviseur. Als je van aanpakken houdt, kom je misschien een beetje van een koude kermis thuis wanneer de ruimtelijke arena toch eigenlijk best wel bureaucratisch lijkt te zijn. Hieronder vind je twee artikelen waarin aan bod komt dat geografen vaak met verschillende organisaties en instanties hebben te maken.

Leestips: Trainee bij de gemeente Rijswijk: ‘De touwtjes uit handen geven is best spannend in gemeenteland’ en Werken als junior planoloog bij Inbo: ‘We bieden de bouwstenen voor een stedenbouwkundig ontwerp’

Een carrièrepad rolt zich sneller uit dan je denkt
Het is een goede tijd om te studeren. Oké, studeren is duur en Ome DUO is minder liefdadig dan voorheen, maar baankansen zijn er genoeg! Een stage kan helpen om een ingang te vinden naar een leuke baan. Zo zijn er talloze voorbeelden van geografen die na hun stage zijn blijven werken bij hun stagebedrijf. Zoals Arjen, die na zijn stage als projectmedewerker aan de slag ging bij de Fietsersbond. Daarnaast kun je je ervaringen delen met ons. Wie weet brengt het je weer een stapje verder in je geografenloopbaan!


Ben jij al #GEOGRAAF? Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Omslagfoto: Gele Quizachtergrond designed by Freepik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s