Werken als onderzoeker en adviseur: ‘We kregen direct veel verantwoordelijkheid’

Dat je met verschillende achtergronden bij hetzelfde bedrijf terecht kan komen, bewijzen Jos (24) en Daniek (25). Ze werken allebei sinds oktober 2017 middenin het centrum van Utrecht bij Bureau BUITEN, een onderzoeks- en adviesbureau voor vraagstukken op het gebied van ruimtelijke economie, duurzaamheid & energie en vrijetijdseconomie & erfgoed. ‘We kregen meteen veel verantwoordelijkheid. Dat was heftig, maar ook heel interessant.’

Verschillende studieloopbanen
Jos heeft een bachelor Sociale Geografie en Planologie gevolgd in Utrecht met een daarop aansluitende master Economische Geografie. Tijdens zijn studie heeft hij een bestuursjaar gedaan bij zijn studievereniging en een stage gelopen bij KuiperCompagnons. ‘Dit was een heel leuke stage, maar het sloot niet perfect aan bij mijn interesses.’ De interesse van Jos lag voornamelijk bij ruimtelijke economie, hetgeen in kleine mate terugkwam in projecten bij KuiperCompagnons.

Daniek doorliep een ander traject, zij studeerde Tourism. Haar opleiding kwam voort uit een samenwerking tussen de Wageningen Universiteit en NHTV Breda. Ze ontdekte tijdens de studie dat ze Sociale Geografie heel interessant vond. Door het volgen van sociaalgeografische vakken tijdens haar minor heeft ze uiteindelijk de master Culturele Geografie kunnen doen in Groningen. ‘Ik heb altijd de link gelegd tussen toerisme en Sociale Geografie, bijvoorbeeld ook in beide scripties.’ Ze is vervolgens begonnen met werken bij Rho adviseurs voor Leefruimte in Middelburg, waar de nadruk voornamelijk lag op het opstellen van bestemmingsplannen. ‘Ik merkte na een tijdje dat mijn interesse elders lag, namelijk meer richting onderzoek en beleidsadvies.’

LinkedIn
Zowel Jos en Daniek zijn vervolgens op zoek gegaan naar een bedrijf dat beter op hun interesses aansloot. Zodoende kwamen ze bij Bureau BUITEN terecht. Jos kende al twee mensen die werkzaam waren bij Bureau BUITEN. ‘Een netwerk is wat dat betreft echt heel handig. Ik had meteen wat inside info over hoe Bureau BUITEN was als werkplek. Uiteindelijk heb ik gesolliciteerd op een functie die ik tegenkwam op LinkedIn.’

Ook Daniek kwam haar huidige functie tegen op LinkedIn. ‘Ik kende Bureau BUITEN al van een presentatie die gegeven was bij mijn bachelor. Na die presentatie ben ik hen gaan volgen op LinkedIn en zodoende kwam ik de vacature van Junior Adviseur tegen.’ LinkedIn heeft dus voor beiden een belangrijke rol gespeeld. Jos benadrukt dan ook het belang van aandacht besteden aan de opbouw van je netwerk en initiatief nemen om het te onderhouden.

Learning by doing
Een eerste baan is altijd wennen, zo ook voor Jos. ‘Op de universiteit heb je bepaalde manieren aangeleerd wat betreft schrijven en samenwerken. Bij een adviesbureau gaat het toch wat anders, en moet je deze manieren weer aanpassen.’ Jos en Daniek geven aan dat ze bij Bureau BUITEN gelijk in het diepe gegooid werden en veel verantwoordelijkheid kregen. Volgens Daniek is het dan ook echt ‘learning by doing’. Daniek had al twee jaar ervaring bij Rho adviseurs, hetgeen de overstap voor haar makkelijker maakte. ‘Bureau BUITEN heeft een heel jong en informeel team. Je hebt vrij snel door wat je kan verwachten van je collega’s en zij weten ook wat ze van jou kunnen verwachten.’

Verschillende perspectieven
Bij Bureau BUITEN wordt onderzoek gedaan naar en advies gegeven over ruimtelijke economie, vrijetijdseconomie & erfgoed en duurzaamheid & energie. Dit doen ze voornamelijk voor overheden op verschillende schaalniveaus. De werkzaamheden van Bureau BUITEN zijn dan ook heel breed. Dit is deels waar de kracht ligt volgens Jos en Daniek. ‘Omdat iedereen vanuit een verschillende achtergrond kijkt, leren we ook veel van elkaar en ga je zelf ook zaken vanuit een ander perspectief bekijken.’

Jos ziet die brede interesse als een kenmerk van geografen. ‘Ik merkzelf dat ik het heel leuk vind om hier te werken, omdat je de hele tijd met verschillende projecten en thema’s bezig bent.’ Jos en Daniek geven ook aan dat ze er veel voldoening uithalen dat ze niet van 9 tot 5 achter een bureau zitten, maar juist ook veel ‘in het veld’ zijn. ‘Vorige week hadden we bijvoorbeeld een vaarsessie voor een project in de provincie Flevoland. Het was onderdeel van een gebiedsanalyse die we maken. Opdrachtgevers staan hier steeds meer voor open. Ze zien de meerwaarde ervan om stakeholders op een creatieve manier bij het proces te betrekken’, aldus Daniek.

Vaardigheden en kennis
Jos geeft aan dat hij vanuit zijn bachelor en master  verschillende vaardigheden heeft opgedaan. ‘In mijn bachelor heb ik vooral geleerd om veel samen te werken en onderzoek te doen vanuit verschillende perspectieven.’ In de master heeft hij geleerd dit al wat meer toe te passen. ‘Hier kregen we bijvoorbeeld casestudies die bij een adviesbureau vandaan hadden kunnen komen.’ Een belangrijk verschil tussen studeren aan de universiteit en werken bij een adviesbureau is de mogelijkheid om aandacht te besteden aan details. Volgens Jos is er op de universiteit heel veel tijd om details continu aan te scherpen. ‘Nu is dat anders en moet je vaak pragmatischer te werk gaan en de materie snel eigen maken.’ Inhoudelijk sluiten de thema’s uit de studie en de thema’s waar Bureau BUITEN zich mee bezig houdt goed aan.

De combinatie tussen toerisme en Sociale Geografie die Daniek in haar studie heeft gemaakt, sluit ook goed aan bij de zaken waar ze zich bij Bureau BUITEN mee bezig houdt. ‘Ik doe veel projecten op het snijvlak van toerisme en geografie, dat vind ik echt heel leuk.’ Daarnaast kan ze ook opgedane vaardigheden goed toepassen. ‘Denk hierbij aan analytisch denken en verbanden leggen tussen verschillende zaken.’ Beiden geven aan dat ze het voornamelijk leuk vinden dat ze nu heel concreet bezig zijn en met vraagstukken uit de praktijk te maken hebben. ‘We werken hier alleen helaas nog te kort om projecten ook echt tot uitvoering gebracht te zien worden.’

BAMB PCT meeting in Portugal.jpg
Bureau BUITEN doet ook projecten in andere delen van Europa. Zo is Jos (helemaal rechts op de achterste rij) voor een project naar Porto geweest.

Aftasten waar kracht ligt
Daniek is nu bezig met het ontwikkelen van een visie voor de vrijetijdseconomie in Zuid-Limburg. ‘Ik wilde al heel lang graag een keer zo’n project doen, dus ik ben heel benieuwd hoe het gaat lopen.’ Daniek en Jos vinden het dan ook leuk om op projectbasis te werken, omdat ze met verschillende projecten tegelijk bezig zijn die elkaar continu opvolgen. ‘Er zullen in de toekomst nog veel leuke projecten voorbij komen, waar we nu nog helemaal geen weet van hebben’, aldus Daniek. Jos zou in de toekomst graag nog meer willen doen met de combinatie van ruimtelijke economie en duurzaamheid. ‘Toch is het nu ook nog niet helemaal nodig om precies te weten wat je per se wilt doen. In de eerste jaren blijft het een beetje aftasten wat je nu echt de leukste thema’s vindt en waar nu echt je kracht ligt.’

Tips
Jos en Daniek geven aan dat het tijdens je studie al belangrijk is om in te schatten wat je echt leuk vindt. ‘Op basis daarvan kan je ook al je netwerk uitbouwen op bijvoorbeeld inhouse-dagen. Ook kun je netwerkevenementen van je studie bijwonen’, aldus Jos. Vooral aan het begin van je studie is het moeilijk om een beeld te vormen van het werkveld, omdat het nog ver van je af staat. ‘Het kan bijvoorbeeld helpen om naar een carrièredag te gaan of mensen te spreken die al aan het werk zijn. Zo kan je erachter komen wat je leuk vindt en wat bij je past. En vooral ook gewoon dingen uitproberen, je vindt hoogstwaarschijnlijk toch niet meteen je droombaan.’


Ben jij al #GEOGRAAF? Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Jos heeft de bachelor Sociale Geografie gevolgd aan de Universiteit Utrecht. Vervolgens is hij de master Economische Geografie gaan doen, ook in Utrecht. Als onderdeel van de master liep hij stage bij KuiperCompagnons. Sinds oktober 2017 is hij werkzaam bij Bureau BUITEN.

Daniek heeft Tourism gestudeerd. Deze opleiding kwam voort uit een samenwerking tussen de Wageningen University en NHTV Breda. Na een minor is ze de master Culturele Geografie in Groningen gaan doen. Na een tijd werkzaam te zijn geweest bij Rho adviseurs in Middelburg, werkt ook zij sinds oktober 2017 bij Bureau BUITEN.

Heb je een vraag voor Daniek of Jos? Vraag hun contactgegevens aan via onderstaand formulier.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s