Trainee bij de gemeente Rijswijk: ‘De touwtjes uit handen geven is best spannend in gemeenteland’

Zodra ze ’s morgens de voordeur achter zich dichtdoet, staat Milou (25) direct in het werkdomein van háár gemeente Rijswijk. Drie maanden geleden ging ze er aan de slag als trainee. In twee jaar tijd werkt ze ieder halfjaar aan een nieuw project, of opgave, zoals ze de verschillende beleidsvelden in Rijswijk noemen. ‘Voor een trainee is Rijswijk een ideale leeromgeving. Het is een kleine en overzichtelijke organisatie, maar heeft door omliggende steden als Delft en Den Haag wel te maken met interessante grootstedelijke vraagstukken.’

Voor Milou was dat een van de redenen om haar baan als educator bij het Museon op te zeggen en te solliciteren als trainee. ‘Ik wilde heel graag meer maatschappelijk bezig zijn. De gemeente is een overheidsorgaan dat dicht bij de samenleving staat. Dat vind ik heel interessant’, vertelt ze. ‘Zeker in een kleine gemeente is je werk erg zichtbaar, alles wat je bedenkt en uitvoert heeft uiteindelijk gevolgen.’

Nota Sport en Bewegen
En maatschappelijk bezig is ze zeker tijdens haar eerste opdracht. Milou werkt voor de opgave Sport en Maatschappelijk Vastgoed aan de uitvoeringsagenda van de nota Sport en Bewegen. ‘Die nota is het afgelopen jaar opgesteld. Daarin zijn de ambities op het gebied van sport in Rijswijk geformuleerd, bijvoorbeeld dat verenigingen een groeiende maatschappelijke verantwoordelijkheid willen dragen’, vertelt Milou. ‘En er is beschreven hoe de samenwerking tussen de gemeente en de sportverenigingen er de komende jaren uitziet.’ Hoewel de gemeente zelf de regie had in het opstellen van de nota, is de inhoud is grotendeels opgesteld door de verenigingen. ‘Dat was best vooruitstrevend. De touwtjes uit handen geven is best spannend in gemeenteland.’

Na het opstellen van de nota is het uitvoeren van het beleid de volgende stap. Dat gebeurt volgens de uitvoeringsagenda: het belangrijkste project waar Milou momenteel aan werkt. Ze is vooral bezig om de opgestelde ambities om te zetten in concrete acties, zoals overleg voeren met de Sportraad. ‘De Sportraad is voortgekomen uit de nota en bestaat uit leden van de verenigingen’, geeft Milou aan. ‘Voor hen komt er een online communicatie-omgeving, zodat ze daadwerkelijk een klankbord kunnen gaan vormen voor heel Rijswijk.’

Hertelling
Bij het opstellen en uitvoeren van een nota zijn veel verschillende partijen betrokken. De wethouders, het college, de uitvoerende partijen: allemaal hebben ze eigen belangen. Processen duren daarom soms best lang. ‘Dat vind ik weleens lastig. Toen ik net bij de gemeente begon heb ik een persoonlijkheidstest gedaan. Daaruit kwam naar voren dat ik doelgericht, pragmatisch en praktijkgericht werk’, vertelt Milou. ‘Ik zie het liefst direct resultaat. Dat is bij de gemeente niet altijd reëel. Aan de andere kant begrijp ik dat wel. Alles wat je bedenkt en uitvoert moet wel democratisch zijn.’

Dat in maart de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvonden was een extra uitdaging. ‘In Rijswijk moesten daarnaast de stemmen nog worden herteld, wat uiteindelijk ook echt een verschil bleek te maken in de verdeling van de zetels’, vertelt Milou. ‘Een uitvoeringsagenda wordt dan gemakkelijk uitgesteld tot de nieuwe wethouders zijn geïnstalleerd, terwijl ik over drie maanden alweer aan een nieuwe opgave ga werken.’

Speeddate
Tegelijk met Milou zijn er nog twee trainees begonnen bij de gemeente. ‘Zij werken aan andere opgaven. Bij aanvang waren er twaalf verschillende opdrachten ingediend waar trainees aan zouden kunnen werken. Met de twaalf opdrachtgevers hebben we een speeddate gehad waarin de opdrachten werden toegelicht’, vertelt Milou. Vervolgens mochten ze een top drie opstellen van de opdrachten die hun voorkeur hadden. ‘Diezelfde middag kozen we definitief een opdracht en de week erop konden we aan de slag.’

Daarnaast volgen ze ook een gezamenlijk traineeprogramma, met trainees uit de hele regio. ‘Eens per maand hebben we een opleidingsdag met trainees van de gemeente Westland, de veiligheidsregio Haaglanden en de gemeente Duivenvoorde.’ Met hen werkt Milou aan een overkoepelende regio-opdracht en leert ze bepaalde vaardigheden. ‘In groepen van vier à vijf ga ik werken aan een project over integriteit in de organisatie, maar hoe de opdracht er precies uit zal zien hoor ik volgende week pas. Zulke opdrachten zijn heel leerzaam. Uiteindelijk is alles integraal en met elkaar verbonden.’


Ben jij al #GEOGRAAF? Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Van 2012 tot 2015 volgde Milou de bachelor Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit Utrecht. Een jaar later startte ze aan diezelfde universiteit met de master Geo-communicatie. In de zomer van 2017 behaalde ze haar masterdiploma en ging ze als educator aan de slag bij het Haagse Museon. Sinds maart werkt Milou als trainee bij de gemeente Rijswijk.

Heb je een vraag voor Milou? Vraag haar contactgegevens aan via het onderstaande formulier.

Hoofdfoto: Milou op het dak van het stadhuis met Rijswijk op de achtergrond.
Overig beeldmateriaal: Foto’s verzameld door Milou zelf.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s