Techniek gecombineerd met planologie: ‘De perfecte mix van kennis’

Een gangbare studieloopbaan heeft Pieter (28) zeker niet gehad. Met zowel een technisch mbo- als hbo-diploma én een universitaire master in planologie op zak is Pieter van vele markten thuis. ‘Ik denk dat ik met mijn kennis van zowel techniek als planologie een goede basis heb voor een mooie loopbaan.’ Wat hij geleerd heeft bij zijn opleidingen kon hij deels al toepassen bij zijn functie als huurincassomedewerker bij Ymere, maar in de toekomst hoopt hij hier nog meer mee te kunnen doen. 

Pieter is begonnen op het vmbo, wat hij niet heeft afgemaakt. Zonder schooldiploma is hij vervolgens de opleiding mbo bouwkunde en infrastructuur gaan doen. Omdat het studeren goed beviel, is hij daarna doorgegaan met een studie bouwtechnische bedrijfskunde in Utrecht en daarna in Tilburg. Ook dit verliep voorspoedig. Hij is door gaan studeren en een pre-master gaan volgen in Utrecht.

Diploma
‘Daarna verhuisde ik naar Amsterdam en ben ik begonnen aan de pre-master in sociale geografie en planologie’, vertelt hij. Na het afronden van de pre-master heeft Pieter de master Spatial Planning gedaan, ook in Utrecht. ‘Toevallig heb ik heel kort geleden mijn diploma opgehaald.’

Waardevolle combinatie
Op de vraag of het voordelen heeft gehad dat hij op zoveel verschillende niveaus onderwijs heeft gevolgd antwoordt Pieter het volgende: ‘Ik denk dat de niveauverschillen niet zozeer een voordeel opleveren, maar de verschillende onderwerpen zeker wel. Door de combinatie van de hbo-opleiding met technische achtergrond en de kennis van stedelijke processen door planologie bezit ik een waardevolle combinatie aan kennis.’

Onderzoeksstage
Als afstudeerstage van zijn opleiding bouwtechnische bedrijfskunde heeft Pieter onderzoek gedaan voor Tiwos, een woningcorporatie in Tilburg. ‘Ik deed daar onderzoek naar de leefbaarheid en verbetering hiervan tijdens renovatie- of transformatieprojecten.’

Bij een dergelijk project kan de sociale cohesie ernstig verstoord raken. Enerzijds onderzocht Pieter hoe gebouwen en wijken kunnen worden verbeterd om de sociale cohesie te vergroten en anderzijds keek hij naar hoe de sociale cohesie kon worden behouden tijdens projecten. ‘Zeker wanneer deze ernstig verstoord is geraakt, kan dit een grote uitdaging vormen.’

Compleet Torenbuurt Nieuw-Wijk.jpg
Als onderdeel van de afstudeerstage bij Tiwos maakte Pieter een nieuwe wijkindeling voor een bepaalde wijk. Dit is een mooi voorbeeld van de combinatie van techniek en planologie.

Reden master
Deze afstudeerstage is uiteindelijk de reden geweest dat Pieter is door gaan studeren. ‘Ik merkte dat ik de kant van projectontwikkeling en procesmanagement heel erg interessant vond.’ Naar aanleiding hiervan is hij op zoek gegaan naar een master die hierop aansloot. Zo kwam hij bij planologie uit. ‘Planologie was eigenlijk de enige logische keuze. Hier kon ik precies mijn technische kennis en interesse in projectontwikkeling in kwijt.’

Toen hij in Amsterdam kwam wonen, ging hij op zoek naar een bijbaan. Zodoende kwam hij bij Ymere terecht, ook een woningcorporatie, waar hij nu nog steeds werkt. ‘Ik ben begonnen aan de master in deeltijd omdat ik zoveel werkte. Uiteindelijk ben ik alsnog eerder klaar dan gepland, dus alles heeft goed uitgepakt.’

Portiekflat A nieuw 2.jpg
Ook heeft Pieter adviezen uitgebracht voor vooraanzichten van gevels en hoe de gevel de sociale cohesie zou kunnen vergroten. Dit laatste is onderdeel geweest van zijn afstudeerstage en hoopt hij in de toekomst veel te kunnen toepassen.

Simuleren
Momenteel werkt hij bij Ymere als huurincassomedewerker. Alhoewel dit niet zijn droombaan is, kan hij nu wel al dingen toepassen die in de studie aan bod zijn gekomen. ‘Vooral tijdens de master moesten we wel eens een bewonersavond simuleren. We leerden dan om bepaalde bewonerstypen te herkennen en hierop in te spelen. Dit kan ik nu zeker gebruiken in mijn werk.’

Pieter hoopt vooral dat hij zijn ervaringen kan toepassen in bijvoorbeeld een functie als projectontwikkelaar of procesmanager. ‘Het is mooi dat ik hier nu al mee leer om gaan, maar ik hoop dit in de toekomst vooral te kunnen gebruiken om draagvlak te creëren voor bijvoorbeeld een renovatieproject of een stadsvernieuwingsproject.’

Plafond
Hij is daarom blij met de ervaring die hij heeft opgedaan bij Ymere. ‘Ik ben begonnen als klantcontactmedewerker, maar heb uiteindelijk verschillende functies gehad binnen het bedrijf. Ik ben echter gedetacheerd en dus officieel geen medewerker van Ymere. Hierdoor ben ik nu een beetje aangekomen bij het plafond wat mijn doorgroeimogelijkheden betreft.’

Twijfel? Doen!
‘Twijfel je of geografie iets voor jou is? Doe het dan gewoon!’ raadt hij aan. Pieter noemt vooral de combinatie van kwalitatief en kwantitatief onderzoek uniek. ‘Ik denk dat die mix van werken met cijfers en met meer kwalitatieve gegevens heel bijzonder is, dit zie je niet overal, maar kan juist heel interessant zijn.’


Ben jij al #GEOGRAAF? Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Pieter heeft verschillende opleidingsniveaus gedaan. Uiteindelijk heeft hij met succes zijn master Planologie afgerond en werkte hij naast deze studie bij Ymere. Momenteel is hij op zoek naar een baan waarin hij meer tijdens zijn studie opgedane vaardigheden kan uiten.

Heb je een vraag voor Pieter? Vraag zijn contactgegevens aan via onderstaand formulier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s