Studeren in Praag: ‘Ik ben er aan toe om uitgedaagd te worden’

Omdat Bram (24) niet precies wist welke master hij wilde volgen koos hij ervoor een jaar langer over zijn bachelor te doen. Naast het volgen van een GIS-minor, om zich te oriënteren op de GIMA, benutte Bram het extra jaar voor een ander doel: een semester in het buitenland studeren. ‘Ik had me eerder al aangemeld voor het Erasmus programma, maar werd uitgeloot. Hoewel ik de studiepunten niet meer nodig had bleef het toch knagen, daarom heb ik me nogmaals aangemeld.’

Gelukkig was het de tweede keer wel raak en kon Bram een semester in Praag studeren. Tot zijn verbazing was hij niet de enige. ‘Ik wist wel van twee studievrienden dat zij ook Praag op hun shortlist hadden staan, maar we dachten dat er maar één plek was. Toen we het te horen kregen wilden we daarom niet meteen aan elkaar vertellen dat het gelukt was. Dat we uiteindelijk alle drie gingen was een aangename verrassing! Het is erg fijn om hier met z’n drieën te wonen, al is het maar doordat je daardoor niet continu Engels hoeft te praten.’

Huiverig
Het studeren in Praag is volgens Bram totaal anders dan in Amsterdam. ‘We studeren hier aan de faculteit ‘Science’, die meer op Bètastudies is gericht zoals biologie en scheikunde’, legt hij uit. ‘We moeten 51% van de studiepunten aan deze faculteit volgen. Je wordt echter automatisch ingeschreven voor de vakken aan deze faculteit die je op je learning agreement hebt staan. Voor de vakken die je buiten de faculteit wil volgen moet je zelf de inschrijving regelen. Dit is in de praktijk echter erg omslachtig.’

Ook het niveau is volgens Bram totaal verschillend. ‘Ik hoorde al van meerdere kanten dat het niveau op buitenlandse universiteiten een stuk lager is en dat je vakken met twee vingers in je neus kan halen. Toch was ik aan het begin wat huiverig, omdat we hier alleen mastervakken kunnen volgen. In de praktijk blijkt het echter enorm mee te vallen.’

Zo was Bram een keer een dag te laat met het inleveren van een paper dat twee weken voor het einde van het vak ingeleverd moest worden. ‘Ik kreeg toen echter een mail waarin ik werd becomplimenteerd voor het zeer vroeg inleveren van het paper. Daarnaast lijken ze het hier niet zo nauw te nemen met de plaggiaatcontrole, waardoor je in principe hele stukken van het internet kunt halen. Ook de regel dat je minimaal een vier moet halen voor een tentamen om het te kunnen herkansen kennen ze hier niet. Toen ik dat aan mijn leraar voorlegde zei hij: waarom zou je dat doen?’

WhatsApp Image 2018-05-13 at 18.01.33 (1)

Grens opzoeken
Zelfs het vak wat volgens Bram een hoog niveau heeft lijkt hij gemakkelijk te voltooien. ‘Ik volg het vak geography of economic globalization wat ook door Tsjechische studenten wordt gevolgd omdat de docent hoog staat aangeschreven. Bij dat vak moet ik twaalf artikelen lezen en samenvatten. Voor elke samenvatting krijg je punten, variërend van 1, 2 of 2,5 punt. Om het vak te halen moet je minimaal 18 van de 30 beschikbare punten halen. Alle extra punten tellen als bonus mee voor je tentamen, waar je ook een bonus voor je aanwezigheid krijgt. De eerste twee samenvattingen deed ik echt m’n best en kreeg ik 2,5 punt. Daarna besloot ik de grens op te zoeken om te kijken wanneer ik geen 2,5 punt meer zou halen. De achtste samenvatting heb ik binnen een halfuur geschreven, maar ook daarvoor kreeg ik het maximaal aantal punten. Hoewel de inhoud super interessant is, verbaas ik me er echt over dat ik zo weinig hoef te doen om de punten te halen.’

Ook het aantal contacturen is volgens Bram erg laag. ‘Ik heb maar twee dagen college, maar bij de colleges die ik volg wordt wel aan één stuk door les gegeven. Ik ben er echt niet aan gewend dat ik me uren lang moet concentreren zonder pauzes. De lessen zijn vooral moeilijk vol te houden omdat de docenten meestal gewoon de PowerPoint voorlezen. Ik denk dat ze bang zijn om in het Engels in discussie te gaan. Gelukkig heb ik altijd m’n laptop bij me voor de nodige afleiding.’

Loopafstand
Ondanks dat het studeren voor Bram geen meerwaarde heeft, bevalt het leven in Praag hem enorm goed. ‘Ik heb het hier echt geweldig. Met z’n drieën wonen we in een huis met nog vier andere studenten: drie uit Frankrijk en één uit Zweden. Het klikt goed en het is erg leuk om elkaars cultuur te leren kennen. Daarnaast wonen we midden in het centrum, op de grens van de wijken ‘Praag 1’ en ‘Praag 2′, waardoor we alles lopend doen.’

Bram is wel blij dat hij net buiten het toeristische centrum woont. ‘Bij ons om de hoek ligt het nationaal museum. Daar begint de oude stad, waar het zelfs in het voorseizoen al zwart ziet van de toeristen. Als student wil je daar echt niet dood gevonden worden. Gelukkig is de universiteit precies de andere kant op. Praag is verder erg groot en uitgestrekt. Praag heeft liefst 22 wijken en is qua oppervlakte meer dan twee keer zo groot als Amsterdam. Er wonen echter maar 1,5 keer zoveel inwoners, waardoor de dichtheid veel lager is.’

Roadtrip
Inmiddels zit het semester in Praag er voor Bram alweer bijna op. Het semester loopt van half februari tot eind juni. ‘Van te voren hoopte ik met een beetje geluk een week eerder klaar te zijn. Toen ik op SIS inlogde zag ik echter dat op 21 mei mijn laatste studiedag is.’

Gelukkig heeft Bram al een plan om de vrijgekomen weken op te vullen. ‘Ik heb hier best een grote vriendengroep opgebouwd waarmee we een roadtrip door Oost-Europa aan het plannen zijn. Van de dertig man waarmee we onderling contact hebben en regelmatig afspreken gaan er 14 man mee op reis.’

Keuze gemaakt
Van de beslissing om in Praag te gaan studeren heeft Bram zeker geen spijt. ‘Ik zie dit semester als een soort combinatie tussen vakantie en inhoud. De enige druk die ik voel is dat ik een minimaal aantal punten moet halen om de volledige Erasmusbeurs te krijgen. Ik heb inmiddels de keuze gemaakt om in september aan de GIMA te beginnen. Daar heb ik heel veel zin in en ik ben er ook echt aan toe om uitgedaagd te worden. Daarom geniet ik voorlopig nog even van mijn tijd hier. Ik heb ook helemaal geen zin om tussendoor terug naar Amsterdam te gaan, dan gaat het hier helemaal als vakantiebestemming voelen!’


Ben jij al #GEOGRAAF? Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Bram studeert 2014 Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Eind 2017 volgde hij een GIS-minor aan de Vrije Universiteit. Momenteel studeert hij een semester in Praag aan de Charles University.

Heb jij een vraag voor Bram? Vraag zijn contactgegevens aan via het onderstaande formulier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s