Trots op Rotterdam: versterkt hardlopen de ‘sense of place’?

Rotterdam is een echte hardloopstad. En met de jaarlijkse marathon huisvest de Maasstad het bekendste hardloopevenement van het land. Voor Ryanne (23) was de marathon de aanleiding voor haar masterscriptie: ze onderzoekt of deelname aan hardloopwedstrijden de sense of place van de Rotterdammer versterkt. Ja, lijkt de conclusie te zijn.

Tijdens het observeren heeft Ryanne ze meer dan eens voorbij zien komen: de geel-paarse hardlooptenues uit de Rotterdamse film De Marathon. ‘Maar je ziet sowieso veel mensen tijdens het hardlopen een shirtje van Rotterdam dragen’, vertelt ze. De observaties waren één van de methoden om te achterhalen of hardloopevenementen de sense of place versterken.

DSCF2761

En dat bleek nog best lastig te onderzoeken. Want hoe definieer je begrippen als trots of sense of place? ‘Als je Rotterdamse hardlopers vraagt of ze trots zijn op de stad krijg je vrijwel altijd een bevestigend antwoord. Maar dat toont natuurlijk niet aan dat het hardlopen dat gevoel versterkt.’

Rotterdam Running Crew
Mede daarom gebruikt Ryanne vier verschillende onderzoeksmethoden. ‘Ik heb geobserveerd bij de Marathon Rotterdam’, zegt Ryanne. ‘En daaromheen nog allerlei kleinere evenementen.’ Ook van het hardloopgezelschap Rotterdam Running Crew heeft ze twee events bijgewoond en gesproken met de organisatie om te achterhalen wat de maatschappelijke relevantie van het hardlopen is.

Daarnaast heeft ze na afloop van de evenementen enquêtes verspreid onder deelnemers. ‘Ik vroeg bijvoorbeeld naar de redenen van de hardlopers om mee te doen. Is het vooral de gezelligheid? Of is juist de route erg belangrijk?’ Uiteindelijk kwam Ryanne tot ruim 220 enquêtes. Toch adviseerde haar begeleider om ook met interviews aan de slag te gaan. ‘Je kunt dieper ingaan op de subjectieve beleving van een loper als je onderzoek ook een kwalitatief deel kent.’ Tot slot deed Ryanne een inhoudsanalyse van de Facebookberichten over de evenementen.

Hardloopevent vs. festival
Hoewel Ryanne nog volop bezig is met analyseren van de data, heeft ze al een aardig beeld van de resultaten. ‘Uit alle vier de methoden komt naar voren dat de fysieke en sociale omgeving bijdragen aan het gevoel van trots’, vertelt Ryanne. ‘Het lopen met elkaar, de saamhorigheid en de locaties waar de evenementen plaatsvinden zijn erg belangrijk. Om midden in de stad te kunnen lopen geeft mensen het gevoel echt bij de stad te horen en wordt het gevoel van Rotterdammer zijn benadrukt. Dat kwam ook naar voren uit de gesprekken met de organisatie van de Rotterdam Running Crew.’

‘Met het hardlopen beweeg je je door de stad en maak je gebruik van de stad’, vertelt ze. Het is ook de voornaamste reden dat Ryanne niet voor een ander evenement, zoals een festival, heeft gekozen als uitgangspunt van haar onderzoek. ‘Een festival vindt vaak op een specifieke locatie plaats. Het leek mij dat dat effect zou hebben op de sense of place.’

Of de resultaten in andere steden hetzelfde zouden zijn, durft Ryanne niet met zekerheid te zeggen. ‘Ik heb natuurlijk geen onderzoek gedaan in andere steden, maar ik heb wel het idee dat het iets Rotterdams is. Bijna iedereen was bereid om mee te werken aan een onderzoek over Rotterdam. En dat zegt natuurlijk ook wel iets.’


Ben jij al #GEOGRAAF? Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Ryanne volgde van 2013 tot 2016 de bachelor Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit Utrecht. Direct daarna startte ze met de master Geo-communicatie, waarvoor ze momenteel haar scriptie schrijft. Deze zomer hoopt ze haar master af te ronden. Daarnaast werkt ze parttime bij Museum Rotterdam.

Heb je een vraag voor Ryanne? Vraag haar contactgegevens aan via het onderstaande formulier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s