Werken bij een adviesbureau: ‘Als consultant moet je een breed perspectief hebben’

Het is het ideale vervolg op de studie: van een masterstage doorrollen in een fulltime baan. Dat gebeurde Luc (26) die nu als junior consultant werkt bij Ecorys, een internationaal onderzoeks- en beleidsadviesbureau met het hoofdkantoor in Rotterdam.

Eerst ging Luc direct na zijn stage bij Ecorys aan de slag als research assistent, terwijl hij ondertussen de master Sustainable Development & Environmental Governance aan de Universiteit Utrecht afrondde. Toen hij was afgestudeerd, kwam er een plek voor hem vrij als op de afdeling Regions & Cities. Daar werkt hij nu iets meer dan een jaar als consultant. Hij richt zich daarbij met name op economisch geografische thema’s. ‘We doen zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek in opdracht van diverse partijen’, vertelt Luc. ‘Op onze afdeling zijn dit veelal overheidsorganen als gemeenten, provincies en ministeries, maar ook marktpartijen. De looptijd van die onderzoeken kan daarbij enorm verschillen.’

Kwalitatief aanbod van bedrijvenlocaties
De afgelopen driekwart jaar voerde hij samen met een team van vier tot zes man intensief kwalitatief onderzoek uit voor een aantal gemeenten in de provincie Zuid-Holland. Nadat een ander bedrijf in kaart had gebracht wat de kwantitatieve vraag was naar werklocaties (kantoren- en bedrijvenparken) in de Drechtsteden en de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, kreeg Ecorys de opdracht om dit verder kwalitatief uit te bouwen en een adviesrapport te schrijven. Uit welke sectoren komt de vraag en waar komt die terecht? Waar liggen de werklocaties die daar geschikt voor zijn?

‘We onderzochten daarbij of het aanbod voldeed aan de vraag – en dan vooral in kwalitatief opzicht. Zo bleek dat er vooral een tekort is aan de kleinschaligere gemengde bedrijventerreinen in de grote steden, omdat deze terreinen vaak op de nominatie staan om herontwikkeld te worden naar woningen. Dat zou op termijn een probleem kunnen opleveren voor de lokale werkgelegenheid.’

Veel op pad
Het werken als consultant betekent dat hij veel op pad gaat en lang niet altijd op kantoor in Rotterdam te vinden is. Als hij daar wel is, dan is hij vooral bezig met het verwerken van de data en het schrijven van onderzoeks- en adviesrapporten. Voor het onderzoek naar de werklocaties ging Luc veel informatie ophalen bij de gemeenten. Heel belangrijk voor kwalitatief onderzoek is natuurlijk ook om op de werklocaties in kwestie langs te gaan. Luc vertelt dat hij daarom veelal met ambtenaren een tochtje maakte langs de kantoren- en bedrijvenparken in de gemeenten. ‘We beoordeelden daarbij de kwaliteit van de locatie, zoals de stedenbouwkundige kenmerken, de staat van onderhoud, de bereikbaarheid en het type bedrijven dat er gevestigd is.’

Ondernemersklimaat
Naast langlopende (eenmalige) onderzoeken is Luc ook betrokken bij korter lopende en/of terugkerende onderzoeken, zoals het begeleiden van gemeenten bij de uitvoering van een gemeentelijke ondernemerspeiling. Daarin wordt het ondernemersklimaat getoetst middels online enquêtes. Ook adviseerde hij met zijn team het Ministerie van Economische Zaken over economische trends en ontwikkelingen in verband met het opstellen van de Nationale Omgevingsvisie.

Belangrijkste eigenschap voor een consultant
Volgens Luc komt de bachelor Sociale geografie en Planologie goed van pas in zijn werk. Hij noemt het ‘brede perspectief’ dat je als geograaf aanleert de belangrijkste eigenschap voor een consultant. ‘Je moet namelijk diverse belangen meenemen in je onderzoek om een volledig beeld te krijgen’, verklaart hij. ‘Alleen dan kun je een gedegen advies schrijven.’

Daarnaast zijn de aangeleerde onderzoeksvaardigheden goed toe te passen in de praktijk, al was hij tijdens de studie vooral bedreven geraakt met de kwalitatieve methoden. ‘Wat de kwantitatieve methoden betreft heb ik mijn kennis van de mogelijkheden van vooral Excel en SPSS tijdens mijn werk kunnen uitbreiden.’


Ben jij al #GEOGRAAF? Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Luc studeerde van 2009 tot 2014 Sociale geografie en Planologie aan de Universiteit Utrecht, gevolgd door Sustainable development Environmental Governance (2014-2017) aan dezelfde universiteit. In oktober 2015 startte hij als onderzoeksassistent bij Ecorys, wat in mei 2017 overliep in een vaste baan als junior consultant.

Heb je een vraag voor Luc? Vraag zijn contactgegevens via onderstaand formulier aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s