Fotoreportage Jeruzalem

Jeruzalem is een veelbesproken stad. De stad kent verschillende religies, heeft een moeilijke politieke situatie en alsof dat nog niet genoeg is, spelen internationale instituties zoals de Verenigde Naties ook een rol in de stad. In onderstaande fotoreportage zijn foto’s te zien van de Oude Stad.

Binnen de stadsmuren is de stad in vier verschillende delen verdeeld: een Joods deel, een Islamitisch deel, een Armeens deel en een Christelijk deel. De verschillende religies leveren een gecompliceerde situatie op, maar zorgen ook voor veel toerisme. Hierdoor is de Oude Stad voor geografen erg interessant, maar ook moeilijk grijpbaar. Geografie bestaat (deels) uit het analyseren van wat er op een plek gebeurt en wat voor gevolgen dit heeft. In de Oude Stad gebeurt echter zoveel dat hier moeilijk grip op te krijgen is. Voor mijn scriptie ging ik naar Jeruzalem om onderzoek te doen naar de Europese Unie en diens invloed in Jeruzalem. Direct bij aankomst werd ik gegrepen door de stad en alles wat er plaatsvindt.

Oude Stad

IMG_3031
De straatjes zijn nauw en overvol. Er zijn veel winkeltjes met ontelbaar veel spullen. Locals en toeristen leven naast elkaar.
IMG_2747
In de Oude Stad komen religie en toerisme samen. Dit resulteert in plekken zoals deze, de ‘Holy Bagel’.
IMG_3014
Een deel van de stadsmuur kan belopen worden. Dit levert een prachtig uitzicht op de Oude Stad op.
IMG_2739.JPG
We zijn gewend dat plattegronden naar het magnetische Noorden wijzen, maar vroeger wezen deze naar het Oosten, waar de zon opkomt. Een ander woord voor ‘het oosten’ is ‘de orient’. Ook nu nog zeggen wij dat je ‘oriëntatie’ kwijt bent wanneer je niet weet waar je naartoe moet. Dit komt dus oorspronkelijk daarvandaan.

Smeltkroes van religies

IMG_2752
Dit is een mooi voorbeeld van de aanwezigheid van verschillende religies. Zowel de Klaagmuur (belangrijk voor het Jodendom) als de Rotskoepel (belangrijk voor de Islam) zijn op deze foto te zien.
IMG_2790
Het groene licht is afkomstig van een minaret van een moskee midden in de stad. Deze moskee bevindt zich vrijwel naast het plein van de Heilig Grafwerk (belangrijk voor het Christendom) en vlakbij bevindt zich de Klaagmuur (belangrijk voor het Jodendom).

Islam

IMG_3171
Deze gouden koepel is de Rotskoepel. Volgens de Islam is dit de plek waar Mohammed naar de hemel is gegaan.
IMG_3194
Deze plek is misschien wel een van de meest betwiste stukken land ter wereld. Voor de islam is dit de plek waar Mohammed naar de hemel is gegaan. Het is de op twee na belangrijkste plek, na Mekka en Medina. Voor het Jodendom is dit de Tempelberg. Het is de plek waar vroeger de tweede tempel stond, de Klaagmuur is hier een overblijfsel van. Joden zien deze plek vaak als te heilig om te bezoeken. Op het complex zijn verschillende moskeeën te vinden, deze zijn niet toegankelijk voor niet-Moslims. Het complex zelf is dit wel. De plek is vaak het decor van conflict. In 2000 bijvoorbeeld, toen Ariel Sharon (toenmalig Israëlisch oppositieleider) de plek bezocht om  bewust te provoceren. Dit leidde tot de tweede grote opstand van Palestijnen tegen Israël, met veel zelfmoordaanslagen en geweld van het Israëlische leger.
IMG_2760.JPG
In het islamitische deel van de Oude Stad zijn dit soort posters te zien. Zoals gezegd zijn Mekka en Medina de twee belangrijkste plekken voor de islam en volgt de Rotskoepel daarna.

Jodendom

IMG_3166
De Westmuur (Klaagmuur) is volgens het Jodendom een overblijfsel van de tweede tempel. Deze bevond zich op de Tempelberg. De tempel is door de Romeinen verwoest. Deze Tempelberg is ook voor moslims erg belangrijk, zoals hierboven uitgelegd.
IMG_3208
In de voegen en gaten van de Westmuur (Klaagmuur) worden briefjes gestopt met gebeden. Twee keer per jaar worden deze weggehaald uit de muur en begraven op de Olijfberg, net buiten de Oude Stad. Dit is onlangs nog gedaan.
IMG_3072.JPG
Tijdens het Joodse feest ‘Pesach’ komen veel Joden naar de Klaagmuur. Pesach is de jaarlijkse viering van het einde van de Joodse slavernij in Egypte, zoals dit beschreven staat in de Exodus. Dit is het tweede boek waarop het Jodendom is gebaseerd, vergelijkbaar met de Bijbel. Er vindt een sobere ceremonie plaats, waar een gebed wordt opgelezen door een luidspreker en mensen bidden bij de muur. Er horen veel rituelen en tradities bij de feestdag. Een onderdeel is bijvoorbeeld dat er de hele week (zolang duurt het feest in totaal) nergens brood te krijgen is, maar alleen Matze. Matze is als het ware brood dat niet heeft kunnen rijzen. Dit ritueel is erop gebaseerd dat toen de slaven ontsnapten er geen tijd was om brood te laten rijzen.

Christendom

IMG_2779
Ook voor het Christendom is de stad belangrijk. De Heilige Grafkerk is gebouwd op de plek waar Jezus is gekruisigd, begraven en weer opgestaan zou zijn. Het gebouw dat hier op de foto te zien is, is gebouwd op de plek van het graf van Jezus. Er is echter discussie over de vraag of dit wel echt de plek is waar het heeft plaatsgevonden.
IMG_2941
Tijdens het Paasweekend komen veel gelovigen naar Jeruzalem. Op Goede Vrijdag komen grote groepen van over de hele wereld om (een deel van) de kruisiging van Jezus na te bootsen.
IMG_2960
Tijdens het Paasweekend vinden veel verschillende ceremonies plaats in de Heilig Grafkerk.

Ben jij al #GEOGRAAF? Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Foto’s: Iris Voorwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s