Studeren in Hongkong: ‘De bewoners wachten het jaar 2047 in spanning af’​

Hidde (22) studeert sinds begin januari in Hongkong. Ondanks dat Singapore en Kaapstad hoog op zijn lijst stonden, viel de keuze uiteindelijk op de Chinese stad. ‘Ik wilde voor mijn semester in elk geval Europa uit,’ vertelt Hidde, naar een plek buiten de traditionele westerse wereld, maar waar de voertaal tóch Engels is. Zodat ik ook buiten de universiteit een praatje kan maken met de locals.’

Hij studeert aan de University of Hong Kong, de oudste universiteit van de stad. Zijn vakken volgt hij aan de faculteiten der sociale wetenschappen en geesteswetenschappen, verdeeld over de studies geografie, politicologie, sociologie en geschiedenis. Elk vak selecteerde hij op basis van het criterium dat het thema vanuit een Oost-Aziatische context benaderd wordt. ‘Ik ben natuurlijk niet voor niets op duizenden kilometers van huis. Dan kies ik voor vakken die ik in Nederland niet kan volgen.’

Hoogbouw
Zo volgt hij onder andere het vak Urban Development & Evolution in Hong Kong, een stadsgeografisch vak dat qua theorie niet heel vernieuwend is, maar wel wordt geprojecteerd op een heel andere praktijk: de stad Hongkong. ‘Vaak worden steden als Hongkong in de colleges in Nederland als voorbeeld genomen voor wereldsteden die ondanks de extreem hoge bevolkingsdichtheid zeer welvarend en leefbaar zijn. Maar daar denken ze in Hongkong juist anders over. Voor hen is hoogbouw pure noodzaak; zij kijken juist weer vol bewondering naar de Europese steden.’

Amsterdamse prijzen
Hongkong staat onder meer bekend om de ontzettend hoge woonlasten. Woont Hidde ook zo duur? ‘Ik deel een appartement in de wijk Causeway Bay met mijn vriendin, die hier ook dit semester studeert. De woonlasten vallen gelukkig mee. Het appartement an sich is weliswaar erg duur, maar de universiteit betaalt een deel van de huur terug als je niet in universiteitshuisvesting gaat wonen. Zij kennen namelijk een groot studentenwoningtekort en hebben daarom deze regeling ingevoerd. Ik woon nu voor Amsterdamse prijzen – niet goedkoop, maar ook niet onbetaalbaar.’

Umbrella Revolution

Hidde volgt ook het vak Propaganda State, over de geschiedenis van de Volksrepubliek China van 1949 tot nu. De onderwerpen die aan bod komen zijn zeer actueel, omdat er in Hongkong de laatste jaren veel werd gedemonstreerd tegen de Volksrepubliek China. De Umbrella Revolution haalde drie jaar geleden vaak het wereldnieuws. De meeste inwoners van Hongkong voelen zich niet erg Chinees, omdat zij vooral bekend zijn met westerse normen en waarden. De stad was namelijk een Engelse kolonie tot 1997. In dat jaar werd de stad officieel een ‘Speciale Administratieve Regio van de Volksrepubliek China’ en werd het principe ‘één land, twee systemen’ ingevoerd.

#GEOGRAAF-tas
Hidde uitgerust met de enige echte #GEOGRAAF-draagtas.

‘De University of Hong Kong is een baken van vrije meningsuiting en democratie. Zowel de docenten als de studenten zijn zeer kritisch op China. Heel veel docenten zijn dan ook erg actief betrokken geweest bij de Umbrella Revolution. Ze zijn ontevreden over de pseudodemocratie. De protesten ontstonden vooral uit woede dat de inwoners van Hongkong weliswaar een eigen gouverneur mochten kiezen, maar dan wel een uit de personen die door de Chinese communistische partij werden geselecteerd. Niet echt democratisch dus. Het jaar 2047, als het ‘één land, twee systemen’-principe na de – in 1997 afgesproken – vijftig jaar komt te vervallen, wordt dan ook in spanning afgewacht.’

Over de situatie zette Hidde het volgende op papier:
Meer dan andere plaatsen is Hongkong eindig. Het echte Hongkong is aan het verdwijnen, of bestaat zelfs al helemaal niet meer. Mede dankzij de overmatige uitgaven van het Britse bewind tijdens de laatste jaren voor de teruggave van de Kroonkolonie aan de Volksrepubliek China in 1997, bestaat er een overdreven nostalgie naar de vervlogen koloniale tijden. Hongkongers hebben het idee dat Beijing steeds meer van de vrijheden afpakt waar ze zo aan gewend zijn. Dat gebeurt inderdaad. Hongkong – het vrije Hongkong – is aan het afbrokkelen. En dat voelen de Hongkongers. Het doet zeer, dag in dag uit. Iedereen leeft met het gevoel vroeg of laat te moeten vertrekken. Vertrekken voor het te laat is, voordat Hongkong gewoon een van die honderden Chinese miljoenensteden is waar communistische onderdrukking wordt geheiligd door een bruisende economie.

Afrika

Als hij half augustus terugkeert, hoeft hij in Nederland alleen nog zijn scriptie te schrijven om de bachelor af te ronden. Maar eerst reist hij na zijn semester in Hongkong nog door China, Zuid-Korea, Japan en Vietnam. Wat hij na de studie gaat doen weet hij niet precies, al denkt hij misschien neer te strijken in het door hem geliefde Afrika. ‘Op een ambassade in een Afrikaans land werken lijkt me fantastisch.’


Ben jij al #GEOGRAAF? Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Hidde studeert sinds 2015 sociale geografie en planologie aan de Universiteit van Amsterdam, als onderdeel waarvan hij sinds januari aan de University of Hong Kong studeert. Eerder maakte hij voor DEGEOGRAAF.com al een fotoreportage over het door hem geliefde Amsterdam-Noord. Deze is hier te bekijken.

Heb je een vraag voor Hidde? Vraag zijn contactgegevens aan via onderstaand formulier.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s