Gemeenten, aan de slag met de binnenstad!

‘Steeds meer gemeenten maken met winkeliers, horeca, de vastgoedsector, provincie en de landelijke overheid serieuze plannen om het centrum weer leefbaar, gezellig en mooi te maken,’ berichtte de NOS recent. Men doelt op het wegwerken van de enorme leegstand die is ontstaan tijdens de economische crisis.

portret.jpg

Leegstand wordt in Nederland nog steeds gezien als iets negatiefs. Waar panden leeg staan gaat het goed mis. Maar hoe erg is leegstand eigenlijk? Ik heb onderzoek gedaan naar de beleving van leegstand in Drenthe – en wat blijkt? Zelfs in Drentse dorpen waar er gemiddeld genomen veel panden leeg staan, is men zich er niet eens van bewust. ‘Leegstand, welke leegstand?’ kreeg ik vaak te horen.

Dit artikel is geschreven door Marlous Rosegaar, eigenaar van Rosegaar omgevingsmanagement in Meppel. Regelmatig plaatst ze rapporten en blogs op haar eigen website. Je kunt haar volgen op LinkedIn of mailen op info@rosegaar.com.

Natuurlijk besef ik dat een binnenstad met veel leegstaande panden minder aantrekkelijk is dan een goed gevuld centrum. Waar pop-up stores tijdelijk uitkomst kunnen bieden, wordt er toch gezocht naar meer duurzame oplossingen. Zelf heb ik me wel eens afgevraagd waarom we niet beter onze best doen om startende ondernemers een kans te geven. In de eerste plaats door de huren van winkelpanden betaalbaar te maken, in de tweede plaats door ondernemers de kans te geven het best passende pand te vinden voor hun business. De ene zaak is immers de andere niet.

Hoe?
Dat is het beste te illustreren met een voorbeeld. Stel, een centrum (A-locatie) heeft acht leegstaande panden. Zet de eigenaren van deze panden om tafel en start met een standaard huurprijs (ongeacht de oppervlakte van het pand). Startende winkeliers kunnen vervolgens drie maanden één van de panden huren. Na drie maanden begint de grote verhuizing en wisselen de winkeliers van pand. Als het bevalt, krijgt de zittende huurder de kans om het pand voor een langere tijd te huren, voor een nader te bepalen (betaalbare!) huurprijs. De ‘stoelendans’ gaat door tot het moment dat elke ondernemer zijn perfecte pand gevonden heeft. Er zijn wel wat hobbels te nemen: zo moeten de vastgoedeigenaren het eens worden over de uniforme huurprijs binnen het project en moeten starters aangemoedigd worden om toch die lang gekoesterde droom in vervulling te laten gaan; het starten van een eigen winkel.

Ook het creëren van een compacte binnenstad is populair. Marijke van Hees (voorzitter Retailagenda) geeft aan dat deze oplossing veel geld kost. En wat nou als de binnenstad nou eenmaal niet zo compact is? Veengebieden kennen bijvoorbeeld een langgerekte structuur. Het valt niet mee om zulke steden compact te maken. Daarnaast kan digitalisering een rol spelen in het behoud van winkels, als men naast de fysieke winkel ook een webshop opent. Zo’n webshop moet dan wel ten dienste van de winkel worden ingezet, anders vervangt het één het ander en verdwijnt de echte winkel alsnog.

Ik pleit voor meer diversiteit in de binnenstad – winkelen, horeca, wonen én werken mogen best samengaan. Het belangrijkste is dat er iets te beleven valt. Als we er in slagen om van het centrum een feestje te maken, zullen de bezoekers wel blijven komen.


Ben jij al #GEOGRAAF? Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Marlous richtte begin 2016 haar eigen bedrijf op: Rosegaar Omgevingsmanagement. Sindsdien werkt ze aan sociale en ruimtelijke vraagstukken waarbij duurzaam wordt samengewerkt met bewoners, ondernemers en de overheid. In het jaar dat ze was begonnen, interviewden we haar over haar bedrijf en haar werkzaamheden. Dit interview is hier terug te lezen. Ook deelde ze afgelopen zomer haar tips voor het starten van een eigen onderneming voor onze lezers met ondernemersambities.

Foto: Remco Hoeffnagel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s