7 redenen waarom sociale geografie de allerleukste studie is

Wij mogen dan behoorlijk bevooroordeeld zijn als (afgestudeerde) geografen die ook nog eens redacteur zijn van DEGEOGRAAF.com, maar eerlijk is eerlijk: sociale geografie en planologie is toch gewoon de allerleukste studie die er is? Mocht je daar nog niet van overtuigd zijn, dan hebben we zeven redenen die je wellicht op andere gedachten brengen.

Voor het gemak spreken we op onze website altijd over ‘geografen’ en zelden over ‘planologen’, maar planologie is een net zo belangrijk onderdeel van de studie sociale geografie en planologie. Het verschil tussen geografen en planologen is een nogal grijs gebied en eigenlijk worden we een beetje tot beiden opgeleid. Dus bij deze aan iedereen die zich meer planoloog dan geograaf voelt: ook jullie doen de allerleukste studie die er is.

1. Geografie is overal
Waar je ook gaat: geografie is overal. Je hoeft de deur maar uit te stappen en de geografische vraagstukken doemen op voor je neus. Hoe groot is het verzorgingsgebied van de supermarkt aan de overkant? Moet er niet nog eentje bij? Wat kan er gebouwd worden op het lege kavel om de hoek? Woningen, kantoren, retail, maatschappelijke voorzieningen of een combinatie daarvan? Geografie geeft emoties die je niet zomaar uit kunt zetten. Welke geograaf wordt nou niet zo nu en dan warm van een prachtig project, zoals de herontwikkeling van de Bijlmerbajes tot ‘het Bajes Kwartier’ in Amsterdam of de enorme ontwikkeling ‘Hart van Zuid’ in Rotterdam?

2. Je kunt mede bepalen hoe de ruimte om je heen eruitziet
In het verlengde van de eerste reden, kun je als (afgestudeerd) geograaf of planoloog meedenken aan ruimtelijke vraagstukken en dus mede bepalen hoe de ruimte om je heen eruitziet. Of je nou bij de gemeente, als projectontwikkelaar, bij een woningcorporatie of heel ergens anders werkt: je denkt mee over hoe een kavel, buurt, woonplaats of regio eruit komt te zien. En daarna zie je het resultaat wellicht terug als jij de weg opgaat (reden 1).

3. Je leert belangen af te wegen en een genuanceerde mening te vormen
Misschien wel een van de belangrijkste vaardigheden die je opdoet tijdens de studie, is dat je een situatie altijd vanuit meerdere perspectieven bekijkt. Je leert hierdoor belangen af te wegen en niet al te snel een eenzijdige mening te formuleren: er is immers altijd een andere kant van het verhaal. Denk bijvoorbeeld aan de woonvoorraad in de grote steden. Zo is de oplossing voor een tekort aan sociale huur niet zo simpel als het aanwijzen van gebieden voor sociale huurwoningen. Op diezelfde plek kunnen namelijk ook koopwoningen, kantoren of andere belangrijke stadsvoorzieningen gerealiseerd worden – waar wellicht ook een tekort aan is. Je zult dan een afweging moeten gaan maken. <>

geograaf-tassen.jpg
Nieuw: Naast de katoenen draagtas kun je nu ook een katoenen rugtas kiezen als je #GEOGRAAF (abonnee) wordt! Een abonnement kost slechts 15 euro per jaar, zónder automatische incasso of stilzwijgende verlenging. Meer info vind je hier.

4. Het is een brede studie; je kunt overal terecht
Bij menig geograaf (waaronder ikzelf) breekt het angstzweet uit als hij of zij (bijna) is afgestudeerd: wat moet ik nu? Wat kan ik eigenlijk? Onze studie is erg breed en je voelt je soms niet ontzettend gespecialiseerd, maar toch kun je wel degelijk heel veel. Vooral de praktische vaardigheden zoals onderzoek verrichten of werken met SPSS en ArcGIS worden erg gewaardeerd. Op de arbeidsmarkt is de keuze daarom echt reuze: in heel veel vacatures zit wel een aspect waar jij met je ervaring op aan kunt haken. Dus geen paniek, het komt goed!

5. Je kunt zelfs over vraagstukken discussiëren met niet-geografen
In de verjaardagskring met een natuurkundige, geneeskundige, wiskundige of scheikundige over zijn of haar vakgebied praten is niet erg gemakkelijk. Als je niet hetzelfde studeert of hebt gestudeerd, kun je vrij weinig begrijpen van datgene wat hij of zij bestudeert. Maar als geograaf kun je juist wel de show stelen op de verjaardag. Jij kunt immers discussiëren over hoe je (bijvoorbeeld) de Haarlemse Waarderpolder kunt herontwikkelen – als je daar in de buurt woont dan. Over zulke thema’s heeft iedereen wel een zegje; iedereen heeft zijn eigen belangen en afwegingen met betrekking tot ruimtelijke ordening.

6. Je houdt van reizen
Zo makkelijk als je een geograaf mee op reis krijgt, is uniek. Als je tijdens een borrel roept: ‘Ik wil naar Tadzjikistan’, dan gaat er geheid een van je vrienden mee. Of allemaal. Zolang het maar geografen zijn. Want op een of andere manier willen die altijd reizen, liefst naar de gekste bestemmingen. Hebben ze daar dan geld voor? Nee niet per se, maar ze hebben er wel geld voor óver. Dat is het grote verschil. Ik durf te beweren dat geografen van alle studenten het grootste percentage van hun inkomsten uitgeven aan reizen.

7. Je wordt wereldwijs
Geografie houdt niet op bij de grens. Reden 6 leidt ertoe dat geografen veel van de wereld zien. Die ervaring nemen ze mee naar huis en kunnen ze gebruiken in de praktijk. Wist je bijvoorbeeld dat Kopenhagen ook een fietsstad van het kaliber Amsterdam is, maar veel minder chaotisch? Wat kunnen wij daarvan leren? Natuurlijk gebeurt het ook andersom: neem Younes die in Ghana probeert een beetje ‘Nederlandse orde’ te brengen in het openbaar vervoer. We kunnen ervaringen in het buitenland projecteren op ons eigen land en andersom. Dus hoe meer we reizen, hoe beter: dan nemen we van alles het beste mee.

Overtuigd? Mooi zo! Niet overtuigd? Dan is dat maar goed ook, want dat zou betekenen dat je misschien wel de verkeerde keuze hebt gemaakt.


Ben jij al #GEOGRAAF? Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Foto: Vintage image created by Snowing – Freepik.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s