Werken aan Amsterdam-Zuidoost: ‘We komen van ver, maar nu gaat alles vooruit’

Sinds oktober 2015 is Peter werkzaam als strategisch adviseur voor Amsterdam-Zuidoost. Hij is zelf al voor langere tijd inwoner en liefhebber van het stadsdeel. Aan de basis van het werk als strategisch adviseur staat zijn studie Sociale geografie aan de Universiteit in Utrecht. Zijn studententijd is iets waar hij tegenwoordig nog veel aan heeft. ‘Van de relaties die ik toen heb gelegd, maak ik nog steeds dagelijks gebruik.’

Peter VrielerAls strategisch adviseur moet Peter de juiste mensen bij elkaar brengen in een project, met als doel verbeteringen te realiseren in het stadsdeel. ‘Het komt erop neer dat ik ernaar streef om de verbindingen te verbeteren,’ vertelt hij. ‘Allereerst de interne verbindingen, tussen vele afdelingen met mensen met verschillende expertises. Ten tweede de externe verbindingen, want wij zijn het bestuur van een stadsdeel en we hebben daardoor niet alleen te maken met andere stadsdelen en het centrale bestuur van de stad, maar ook met partners daarbuiten, zoals instellingen die zich bezighouden met cultuur en sport.’

Dit artikel is geschreven door Esmee Bruggeman, Ruben Kramer, Huib Jongsma, Yves Koekkoek en Barry Mol, als onderdeel van een eerstejaarsvak van de opleiding Sociale geografie en planologie aan de UvA. De drie beste blogs worden deze maand gepubliceerd.

Van kantoor tot buurtbezoek
Zijn werkweek bestaat voornamelijk uit twee grote onderdelen. De ene helft bestaat vooral uit op kantoor zitten. ‘Dan zit ik e-mails te beantwoorden of ben ik aan het vergaderen.’ De andere helft van de werkweek bestaat uit zelf de buurt ingaan om met mensen en instanties te praten over mogelijke verbeteringen. ‘Als het kan bezoek ik  bijvoorbeeld graag een school. Laatst had een schoolbestuur een soort bijeenkomst met externe partijen, daar ga ik dan altijd naar toe om even een beeld te krijgen van wat ze bezig heeft gehouden het afgelopen jaar, maar ook om handjes te schudden van mensen die je nodig kan hebben de komende jaren. En zo zijn er iedere week bijeenkomsten.’

Ook het bezoeken van vieringen is onderdeel van zijn werkinvulling. Neem bijvoorbeeld de viering van vijftig jaar Bijlmer: op 25 november 1967 kreeg de eerste bewoner de sleutel. ‘Zo’n viering moet je eigenlijk niet zien als werktijd, maar omdat we het leuk vinden om er deelgenoot van te zijn. Het hoort er gewoon bij, ik vind het zelf heel belangrijk om buiten te zijn.’

Netwerk
Tijdens zijn studie heeft Peter veel relaties opgedaan, een netwerk wat hij nog op dagelijkse basis gebruikt in zijn werk. ‘Ik ken van toen nog mensen die op andere plekken zijn gaan werken, dat is soms heel handig. Dit gebruik ik om kennissen naar binnen te halen bijvoorbeeld, of iemand te vragen voor een opdracht.’

”Ik heb idee dat de gemeente vaak snel naar een
oplossing wil springen, iets wil doen, terwijl het
goed is om eerst even pas op de plaats te maken.”

Bovendien maakt Peter veel gebruik van statistiek, een vak uit zijn studietijd. Naar zijn idee wordt er te snel naar een oplossing gezocht, zonder een goede analyse uit te voeren van tevoren. ‘Ik heb idee dat de gemeente vaak snel naar een oplossing wil springen, iets wil doen, terwijl het goed is om eerst even pas op de plaats te maken. Het blijkt namelijk dat we vaak niet veel weten, en dan zou je er goed aan doen om het nader te laten onderzoeken. Daarom is goede kennis van statistiek belangrijk in mijn werk.’

Motivatiebron
Als hij sprak over zijn werk en zijn stadsdeel, straalde Peter van alle kanten. Het opknappen van zijn eigen stadsdeel is dan ook wat hem zo motiveert. Hij kent de buurt als geen ander, brengt hier veel tijd door en dit heeft een groot voordeel in zijn werk. Er is voor hem niks belangrijker dan dat de bewoners van Zuidoost daadwerkelijk baat hebben bij wat doet op zijn werk: ‘Al is het maar een rechtgetrokken stoepje.’

Hij kijkt dan ook met voldoening terug op de veranderingen in Zuidoost in de afgelopen jaren. ‘Wij komen van heel ver. We hebben nu een prachtig nieuw station, de metrohaltes worden opgeknapt en we hebben een groot evenementengebied hier vlakbij de deur.’ Dat Peter nu op zijn goede positie zit is wel duidelijk. ‘Ik word iedere dag nieuwsgieriger naar verbeteringen voor Zuidoost. En daar word ik gelukkig van.’


Ben jij al #GEOGRAAF?  Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Peter heeft na zijn master Sociale geografie aan de Universiteit van Utrecht lange tijd gewerkt in de automatisering. Hierna heeft hij als beleidsadviseur van onderwijs en jeugd voor het DMO gewerkt, tot hij in 2015 aan de slag ging als strategisch adviseur voor stadsdeel Zuidoost.

Heb je een vraag voor Peter? Vraag zijn contactgegevens via onderstaand formulier aan.

Omslagfoto: By Janericloebe (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s