Van de overheid naar de private sector: ‘Blij dat ik beide kanten heb ervaren’

Na een bachelor planologie in Amsterdam en een stage als planoloog bij de gemeente Haarlem, gooide Patrick (25) het roer om. Hij vertrok naar Groningen voor de master Vastgoedkunde en ging stagelopen bij Nijhuis Noord, een ontwikkelend bouwer die actief is in de drie noordelijke provincies van het land. Hij werkt daar op de afdeling projectontwikkeling.

Zijn stagefunctie laat zich volgens Patrick het best omschrijven als ‘voorbereidend projectontwikkelaar’. Hij ondersteunt de projectontwikkelaars van Nijhuis in hun dagelijkse bezigheden en doet onderzoek naar ontwikkelingen op het niveau van een project tot ontwikkelingen op het gebied van de stad of de regio – zowel wat beleid als marktsituatie betreft.

Gronduitvraag
Nijhuis doet regelmatig mee aan gronduitvragen. Bij zo’n uitvraag verkoopt een gemeente grond waarop gebouwd mag worden. Daarbij stelt de gemeente verschillende eisen en voorwaarden, waarna ontwikkelaars kunnen deelnemen door een plan (binnen die kaders) in te dienen. De gemeente kiest uiteindelijk het beste plan en de ‘winnende’ partij mag de grond kopen en het beoogde project (bijvoorbeeld een wooncomplex) daarop realiseren. Het is dus erg belangrijk dat je dan het beste plan indient. Het grootste deel van de ontwikkelingen ontstaat echter door eigen acquisitie (zonder gemeentelijke uitvraag). ‘De werkwijze is daarbij grotendeels hetzelfde, maar je bent minder gebonden aan gemeentelijke eisen. Dan is vooral het bestemmingsplan leidend.’

”Je wilt natuurlijk eerst weten
waarnaar er vraag is vanuit de markt.

Een makelaar kan daarbij adviseren.”

Patrick helpt onder andere bij het opstellen van een ontwikkelplan. Hij is aanwezig bij gesprekken met verschillende partijen die bij een ontwikkeling betrokken zijn. ‘Eerst wordt er een bouwteam gevormd, waarmee je gaat bedenken wat je precies op de locatie wilt realiseren. Daarvoor wil je natuurlijk eerst weten waarnaar er vraag is vanuit de markt. Een makelaar kan daarbij adviseren. Zo ontstaat er een visie, die een architect in voortdurend overleg met de projectontwikkelaars uitwerkt. Ligt er vervolgens een ontwerp, dan komt het technische gedeelte. Dan ga je in gesprek met de constructeur en de installateur. Zij gaan het gebouw echt body geven.’

Desk research   
Op groter schaalniveau houdt Patrick de vastgoedontwikkelingen scherp in de gaten. Zo spreekt hij bijvoorbeeld met makelaars over de stand van de markt en met gemeenten over beleidsmatige zaken. ‘De projectontwikkelaars zijn daarom veel op pad. Ik denk dat ik 70% van de tijd op kantoor ben en 30% van de tijd onderweg.’

Op kantoor bereidt hij vooral zijn afspraken voor en doet hij desk research. Als voorbeeld geeft hij een woningbouwproject in Groningen, waarbij de gemeente bepaalde eisen heeft gesteld aan het aantal parkeerplaatsen, terwijl het kavel eigenlijk te klein is om het parkeren daarbinnen op te lossen. ‘Dan zoek ik uit hoe die regels in andere gemeenten zijn en hoe ontwikkelaars het daar aanpakken. Vervolgens ga ik in gesprek met iemand van het parkeerbeleid van de gemeente Groningen. De informatie die ik daaruit haal, die gebruiken wij dan weer in het uiteindelijke plan.’

Van stage naar vaste baan
Patrick kwam bij Nijhuis terecht nadat hij het internet afspeurde naar een leuke stage bij een projectontwikkelaar in de regio Groningen. ‘Ik kwam op de site van Nijhuis en daarop gaven ze aan dat ze altijd op zoek zijn naar jonge mensen, naar stagiairs met de mogelijkheid om door te groeien. Toen heb ik bekeken wat voor projecten ze allemaal deden en wat me daarbij heel erg aansprak is dat Nijhuis veel rekening houdt met de (omringende) buurt – onder andere door omwonenden inspraak te geven, maar ook door rekening te houden met de geschiedenis van de plek. Dat vind ik erg tof, dat ze de architectonische details proberen af te stemmen op de situatie zoals die er voorheen was.’ Hij stuurde een sollicitatiebrief en werd vrij snel uitgenodigd en aangenomen. Nijhuis was juist op zoek naar iemand die anders was opgeleid dan een bouwkundige, iemand uit de planologische hoek.

”Dat vind ik erg tof, dat ze de architectonische
details proberen
af te stemmen op de situatie
zoals die er voorheen was.”

Inmiddels loopt zijn stage ten einde en is hem een traineeship aangeboden. Dat leidde tot een duivels dilemma. ‘Een vaste functie betekent dat dat ik hier in Groningen moet blijven, terwijl mijn vrienden en familie nog in de regio Haarlem/Amsterdam wonen. Aan de andere kant heb ik hier ook een nieuw leven opgebouwd en heb ik het bij dit bedrijf enorm naar mijn zin. Uiteindelijk heb ik besloten er toch gewoon voor te gaan en hier te blijven.’ Afgelopen donderdag heeft hij zijn handtekening onder het contract gezet.

Van publiek naar privaat
De switch die hij maakte van de overheid (bachelorstage bij de gemeente Haarlem) naar marktpartij (masterstage bij Nijhuis) maakte hij niet zomaar. ‘Mijn interesse voor projectontwikkeling is ontstaan toen ik de bachelor afrondde. Ik liep toen stage in Haarlem en wat ik merkte is dat de gemeente een faciliterende rol heeft en uiteindelijk afhankelijk is van ontwikkelaars om een project van de grond te krijgen. Toen besloot ik de master Vastgoedkunde te gaan doen, omdat het me ideaal leek om de wereld door een private bril te gaan bekijken. Nu heb ik beide kanten kunnen zien en zou ik iedereen die keuze aanbevelen.’

”Het leek me ideaal om de wereld
door een private bril te bekijken.”

Toch hoor je niet vaak dat een planoloog aan de slag gaat als projectontwikkelaar. Volgens Patrick zijn planologen daarvoor juist uitermate geschikt. ‘Als je bezig bent met een project, dan zijn de consequenties en belangen daarbij groter dan de grenzen van het kavel. Als planoloog kun je goed schakelen tussen de schaalniveaus (kavel, buurt, stad, regio) en tussen verschillende perspectieven (omwonenden, marktpartijen en overheid).’


Ben jij al #GEOGRAAF?  Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Patrick studeerde van 2011 tot 2015 Sociale geografie en planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn bachelor liep hij stage als onderzoeker bij het UWV en als planoloog bij de gemeente Haarlem. In 2016 begon hij met de master Vastgoedkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, waarvoor hij in augustus 2017 stage ging lopen als voorbereidend projectontwikkelaar bij Nijhuis Noord. Afgelopen week heeft hij daar getekend voor een traineeship. 

Heb je een vraag voor Patrick? Vraag zijn contactgegevens aan via onderstaand formulier.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s