Studeren in München: ‘Aan de Bosatlas werken is mijn droom’

Na een semester in Berlijn en het volgen van Duitse lessen naast zijn bachelor Sociale Geografie aan de UvA was het voor Wouter (24) duidelijk welk vervolg zijn studieloopbaan moest krijgen: ‘ik wilde graag een master volgen die zowel met Duitsland als met geografie te maken had.’

De master Cartographyvan het Erasmus Mundus programma is daarom op mijn lijf geschreven.’ Met deze tweejarige GIS-master die Wouter momenteel volgt studeert hij achtereenvolgens een semester in München, Wenen en Dresden en kan hij tevens vakken volgen van de Universiteit Twente. Mocht deze master succesvol verlopen heeft hij zijn toekomstbeeld al klaar: ‘het is een droom om voor de Bosatlas werken.’

Selectief
Inmiddels woont Wouter alweer een paar maanden in München, waar zowel het studentenleven als de master hem goed bevalt. ‘Ik heb twee Duitse huisgenoten en die hebben me al aardig wegwijs gemaakt hier in München, onder andere in het uitgaansleven. Gelukkig draaien ze hier weinig techno, maar wat meer discomuziek. Ook ben ik naar Oktoberfest geweest, waar ik letterlijk op loopafstand vandaan woon. Dat was een goede introductie in de Beierse cultuur en het was een goede manier om m’n studiegenoten beter te leren kennen. Naast mijn huisgenoten ga ik vooral om met mensen uit mijn klas. Doordat het een selectieve master betreft (Wouter was een van de 24 gelukkigen uit 140 aanmeldingen) komen mijn studiegenoten uit alle windstreken. Hoewel GIS in Nederland erg populair is heeft Wouter wel een verklaring voor het feit dat hij geen bekenden is tegengekomen bij zijn master. ‘Het studeren in meerdere steden in een korte tijd is toch wel ingrijpend als je nog nooit een uitwisseling hebt gedaan. Daarnaast is het toch wel handig als je Duits spreekt om een kamer te kunnen vinden en als je een relatie hebt begin je sowieso niet snel aan een tweejarige master in het buitenland.’

Students
Te zien is dat de master Cartography wordt gevolgd door studenten uit alle windstreken. Per land worden er jaarlijks namelijk slechts 1 à 2 studenten gekozen.

Afwisseling
Tot nu toe bevalt de master Wouter inhoudelijk erg goed, al is het niveau best hoog. ‘Vooral de module Photogrammetry, Remote Sensing & Image Processing is best pittig en vooral erg technisch. Er wordt veel gebruik gemaakt van formules en je moet bijvoorbeeld kunnen interpoleren. Ik merk dat ik wel wat tijd nodig heb om me dat eigen te maken. Ook werken we met veel verschillende soorten software, waardoor we aardig wat uren achter de computer doorbrengen.’ Gelukkig kan Wouter ook zijn hart ophalen bij de wat inhoudelijkere vakken. ‘Bij de module Cartographic Fundationswordt ons geleerd wat de geschiedenis van de geografie en de geologie is en krijgen we bijvoorbeeld les over atlascartografie. Daar kijk ik erg naar uit. Dergelijke vakken zijn leuk voor de afwisseling en sluiten goed aan bij mijn interesse voor de Bosatlas.’ Hoewel het niveau hoog is, zijn de opdrachten volgens Wouter vaak best goed te doen. ‘Ik ben nu bezig met een presentatie over de zogenaamde alcohol map, een kaart waarop je kan zien wat het meest gedronken type alcohol per land is. In onze presentatie moeten wij deze kaart bekritiseren, waarbij je bijvoorbeeld let op de opbouw van de legenda en het kleurgebruik. Dit is een hele leuke manier van toepassen van de inhoud.’

intake_2017-1024x731
Wouter tussen zijn medestudenten, waarmee hij de groep masterstudenten Cartography van de lichting 2017-2019 vormt. In tegenstelling tot bij de meeste technische studies in Nederland is het aantal vrouwelijke studenten in de meerderheid in de klas van Wouter.

Engels
De medestudenten van Wouter komen niet alleen uit alle windstreken, ook het leeftijds- en niveauverschil is erg groot. ‘Mijn jongste studiegenoot is 21 en heeft net een bachelor afgerond, de oudste is 28 en heeft al veel werkervaring. Eigenlijk heeft het merendeel van mijn medestudenten al gewerkt voordat ze aan deze master begonnen en volgen ze deze om hun kennis te verdiepen. Ik was daarom al snel bang dat ik een enorme achterstand zou hebben, maar dat valt in de praktijk erg mee. Ook kan ik veel compenseren met goed Engels taalgebruik en ervaring met wetenschappelijk schrijven, wat we aan de UvA goed aangeleerd krijgen. Ik heb mij er over verbaasd dat zowel mijn studiegenoten als de docenten een stuk minder goed Engels spreken dan ik had verwacht.’ Dat de gehele master in het Engels is vindt Wouter eigenlijk best jammer. ‘Ik heb er op de Universiteit geen voordeel van dat ik goed Duits spreek en heb slechts een Pools meisje in de klas waarmee ik m’n Duits kan oefenen. Gelukkig volg ik nog twee keer per week Duitse lessen.’

Verhuizen
Hoewel Wouter zijn eerste tentamens nog moet maken, is hij nu al bezig met zijn volgende semester in Wenen. ‘Ik moet eigenlijk al beginnen met het zoeken naar een kamer, omdat op 5 maart het tweede semester begint. Daarbij is het lastig dat ik op 27 februari nog een tentamen moet maken hier in München, waardoor ik weinig tijd heb om te verhuizen. Gelukkig is het slechts 5 uur rijden van München naar Wenen, waardoor het verhuizen in de praktijk wel mee zal vallen.’ Wouter heeft in ieder geval erg veel zin in het volgende semester, maar ook in de periode daarna. ‘Na het semester in Wenen heb ik drie maanden vakantie, die ik ook graag daar door zou willen brengen. Veel studiegenoten zijn al op zoek naar een stage voor in de zomer, maar ik vind de studie al intensief genoeg en ga in die maanden vooral ontspannen. Vanuit Wenen zit je heel dicht bij leuke festivals, zoals Sziget of Exit. Daarnaast lijkt het leven in Wenen mij sowieso leuk in de zomer. Ik ga dan lekker met mijn racefiets de bergen in.’

26772069_1757286474295355_1662378561_o.png
Tijdens de kerstperiode is Wouter weer even in Nederland te vinden!

Ontdekken
Eigenlijk voelt in het buitenland studeren voor Wouter als een grote vakantie. ‘Ik vind het ontzettend leuk om toerist in “eigen” stad te zijn. Het leuke van een uitwisseling is ook dat je echt tijd hebt om nieuwe dingen te ontdekken en je tijd zelf in te richten. In Amsterdam had ik vaak al veel vaste dingen staan en zat m’n agenda daardoor snel vol. Hier ben ik naast m’n studie begonnen met hardlopen en taekwando.’ Hoewel hij als doel heeft om aan de Bosatlas te werken, staat Wouter zeker open voor een ander carrièrepad. ‘Ik oriënteer me ook zeker op de Duitse en Oostenrijkse arbeidsmarkt. Laatst kregen wij college van een werknemer van ESRI en hij vertelde dat zij acht kantoren hebben in Duitsland en dat zij veel studenten als stagiair aannemen. Met een GIS-achtergrond heb je sowieso een goed perspectief en door deze master bouw ik een goed netwerk op. Een van mijn studiegenoten werkte voor de Kazachstaanse overheid, misschien hebben ze daar nog wel een leuk project voor mij.’


Ben jij al #GEOGRAAF?  Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Wouter studeerde tussen 2013 en 2016 sociale geografie en planologie aan de Universiteit van Amsterdam. In het collegejaar 2015-2016 heeft hij een semester gestudeerd aan de Hümboldt-Universität in Berlijn. Sinds begin oktober volgt hij de tweejarige Erasmus Mundus master cartography, waarbij hij een half jaar in respectievelijk München, Wenen en Dresden studeert.

Heb jij een vraag voor Wouter? Vraag zijn contactgegevens aan via onderstaand formulier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s