Studeren in San Francisco: ‘Bizar, ik heb nog nooit zoveel tienen gehaald als hier’

Sinds augustus studeert Rinke (21) in San Francisco, een stad die bekend staat als de meest liberale stad van de Verenigde Staten en een van de meest toeristische steden ter wereld. Volgens Rinke is het – net als veel andere Amerikaanse steden – ook een stad van enorme tegenstellingen. ‘Je hebt hier grote verschillen tussen arm en rijk. De duurste auto’s rijden voorbij, terwijl er op amper een paar meter afstand zwervers op de stoep liggen.’ 

Daarnaast is de stad erg groen en breed opgezet. ‘Hoewel er miljoenen mensen wonen, heb je dat gevoel helemaal niet,’ vertelt Rinke. ‘Zo’n uitgebreide stad betekent natuurlijk wel dat je vaak enorme afstanden moet afleggen, terwijl het OV wat te wensen overlaat. Je bent al snel veroordeeld tot een Uber om rond te komen.’

Avocado’s
Niet alleen transport is een vrij dure activiteit. De stad is sowieso erg prijzig; zelfs een van de duurste ter wereld. Rinke vreest dat ze platzak is als ze in januari weer in Nederland landt. ‘Alles is hier duur: huisvesting, transport, uitgaan, vers fruit en groenten.’ Dingen die ze het meest mist aan Nederland? ‘Behalve het fietsen – vooral na het uitgaan – mis ik ook heel erg betaalbare avocado’s. Ik zal in Nederland nooit meer klagen over de prijs van avocado’s!’

San Francisco State University
Rinke woont vlakbij de San Francisco State University, de universiteit waar ze aan studeert. Haar huis is op ongeveer driekwartier reizen van ‘downtown’ San Francisco, maar op twee minuten lopen van de collegezalen. Haar kamer vond ze via Facebook en deelt ze met een Nederlands meisje dat communicatie studeert. ‘Kamers delen is heel gebruikelijk onder Amerikaanse studenten. Het is een manier om de kosten enigszins te drukken, hoewel ik nog steeds veel duurder woon dan in Amsterdam.’

Op de universiteit lopen de vakken een heel semester. Rinke volgt er vier. De leukste vindt ze Geopolitics & Globalisation, een vak dat geopolitiek en globalisering vooral vanuit historisch en Amerikaans perspectief behandelt. Het is grofweg opgedeeld in een periode vóór en een periode na de Koude Oorlog. Daarnaast volgt ze Emerging China, een vak over hoe China opkomt als wereldmacht en hoe het land precies werkt: van politieke en fysisch geografische onderwerpen tot ‘urban development’ en infrastructuur.

Elke week een nieuw werelddeel
Bij het vak Urban Geography worden steden van over de hele wereld behandeld. Het begon met Amerikaanse en Canadese steden, maar inmiddels wordt elke week een nieuw werelddeel behandeld en moeten groepjes een bepaalde stad presenteren. ‘Hierbij staat vooral de stadsopbouw centraal. Omdat ik zelf in Sint-Petersburg en Moskou ben geweest met een studiereis, heb ik die twee steden gepresenteerd.’

Het laatste vak heet Future Environment, wat Rinke eerst niet erg leuk vond. ‘Het was heel erg idealistisch en soms cliché. Maar nu gaat het over de werking van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) en over waarom sommige milieu initiatieven zo ontzettend worden tegengewerkt en dat vind ik wél erg interessant.’

Tienen
De vakken vindt Rinke ontzettend makkelijk. ‘Het is bijna eng. Laatst had ik nauwelijks geleerd voor een tentamen wegens de gevolgen van een Halloweenfeestje en toen had ik alsnog een 10 gehaald. En waar je in Nederland bij het schrijven van een essay een groot deel van de tijd kwijt bent aan het zoeken van goede wetenschappelijke bronnen, heb ik hier een keer een essay moeten schrijven puur aan de hand van de PowerPoint van de docent, zonder verdere bronnen. Soms mis ik dus wel de uitdaging; maar de ervaring van het studeren hier is natuurlijk ook wat waard.’

Schommel

De universiteit voelt soms een beetje als een middelbare school, doordat de groepen klein zijn (circa 15 tot 35 studenten) en de colleges erg schools zijn opgezet. ‘De docent presenteert het thema aan de hand van een PowerPoint en dan kunnen de studenten vragen stellen, zonder verdere inhoudelijke discussies of uitdagende vraagstukken. De essays zijn bovendien vaak klein van omvang en gaan over afgebakende thema’s. Het is al met al best veel werk, waardoor je wel veel uren in de bieb moet doorbrengen – maar dat is dus niet omdat het zo moeilijk is.’

Map library
Het leuke aan de universiteit is volgens Rinke dat het een campus is met veel verschillende disciplines, waardoor je in de bieb zomaar naast iemand kunt zitten die een kunstproject aan het maken is. Daarnaast is de bieb 24/7 geopend en is er altijd plek, iets wat Rinke ook graag op de UvA zou zien. ‘Mijn favoriete plek is de Map Library. Die hangt helemaal vol met kaarten en je kunt er goedkope koffie en thee halen.’

Het Blanes van Mexico
Samen met haar huisgenoten (naast haar Nederlandse kamergenoot ook twee Noren en een Australische) en andere vrienden die ze tijdens de uitwisseling heeft gemaakt gaat ze vaak uit en maakt ze regelmatig tripjes. Onder andere naar Los Angeles, Yosemite Park, Las Vegas en meest recent naar Cabo – dat Rinke ‘het Blanes van Mexico’ noemt. Met de kerst gaat ze nog gauw naar Vancouver, voor ze weer naar Amsterdam komt. ‘Dan moet ik maar gauw weer een baantje zoeken.’


Ben jij al #GEOGRAAF? Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Rinke studeert sinds 2014 sociale geografie en planologie aan de Universiteit van Amsterdam. In het collegejaar 2016-2017 was ze vice-voorzitter van studievereniging Sarphati en een van de organisatoren van het landelijke Nationaal Geografisch en Planologisch Symposium 2017. Sinds augustus dit jaar studeert ze aan de San Francisco State University.

Heb je een vraag voor Rinke? Vraag haar contactgegevens via onderstaand formulier aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s