Werken aan wereldvoedselvraagstukken: ‘In de caloriebehoefte voorzien is niet genoeg’

Sinds eind augustus loopt Shelley (23) stage bij Hivos, het Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking, een internationale organisatie die zoekt naar nieuwe oplossingen voor hardnekkige wereldproblemen. Projecten hebben betrekking op (onder)voeding, homorechten, duurzaamheid, vrijheid van meningsuiting en ‘women’s empowerment’ en vinden plaats in (delen van) Azië, Afrika en Zuid-Amerika.

De projecten worden aangestuurd vanuit het hoofdkantoor in Nederland en vanuit vier regionale kantoren in eerdergenoemde continenten. ‘Alle projecten die Hivos doet zijn in samenwerking met partnerorganisaties uit de regio waar het project loopt,’ vertelt Shelley. ‘Het idee is dat je zo lokale organisaties ondersteunt en er niet als westerling (tijdelijk) ‘’de boel komt opschudden’’, om vervolgens weer weg te gaan. Er wordt juist samengewerkt met lokale partijen die kennis van de omgeving hebben, de taal kennen en kunnen zorgen dat er daadwerkelijk wat verandert op de lange termijn.’

Den Haag
In het hoofdkantoor in Den Haag zetelt het management van het merendeel van de programma’s en het financiële hart van de organisatie. De uitvoering van de projecten gebeurt in de landen zelf. Shelley richt zich op het thema voedsel, waarvan er nu projecten in onder andere Zambia, Indonesië, Bolivia en Uganda lopen.

‘In Zambia is het project vooral gericht op beïnvloeding van het landbouwbeleid, aangezien vrijwel alle publieke middelen nu worden ingezet op de productie van maar één gewas. Er wordt daar vrijwel uitsluitend mais verbouwd, vanuit de motivatie om het land te voeden (voedselzekerheid te garanderen). Zo wordt er weliswaar in de caloriebehoefte voorzien, maar heeft de bevolking geen toegang tot een voldoende divers en voedzaam dieet, wat leidt tot chronische ondervoeding. Bij dit project wordt dus vooral ingezet op een meer gevarieerde voedselproductie, die hopelijk ook leidt tot een meer diverse voedselconsumptie.’

Vraag en aanbod    
Wat veel mensen niet weten is dat er doorgaans voldoende productie van voedsel is, maar dat vraag en aanbod elkaar mislopen. Hivos zoekt naar manieren om dat beter te matchen. Shelley zit in Nederland met een team van vijf mensen op het voedselthema en ondersteunt alle activiteiten waar nodig. ‘Voor een onderzoeksinstituut in Londen, waar Hivos mee samenwerkt, heb ik als research assistent heel veel uitgezocht over diversiteit van voedsel.’

Daarnaast heeft ze voor de Wereldvoedseldag, een groot event in Nederland, meegewerkt aan een grote bewustwordingsactie. ‘We hadden een soort ‘snackmuur’ zoals bij de snackbar gemaakt, waarin verschillende producten zaten. Als je die eruit haalde, zat er een kaartje bij met daarop de (vaak onbekende) externe effecten van het product geschreven. Zodat je nadenkt wat er allemaal achter een product zit. Die kaartjes heb ik gemaakt.’ (Zie de hoofdfoto.)

Spin in het web
Ondanks dat Shelley veel mee mag naar events en afspraken (zoals naar de Food and Agricultural Organisation of the United Nations in Rome), is ze veel op kantoor – en niet ‘in het veld’. ‘Natuurlijk had ik dat ook gewild, maar tegelijkertijd ben ik heel kritisch over westerlingen die goedbedoeld werk verrichten in derdewereldlanden, omdat je als ‘blanke Nederlander’ niet altijd zo veel bij kunt dragen als je denkt. Ik ben daarom fan van de gedecentraliseerde werkwijze van Hivos, waarbij Den Haag de spin in het web is, maar in de projectlanden vooral de locals het werk aansturen en uitvoeren.’

Waar er precies projecten opgestart worden, voor hoelang, en of ze verlengd worden, wordt allemaal aangestuurd vanuit Den Haag, in overleg met de regio’s. Ngo’s moeten van de Nederlandse overheid – om financiering voor ontwikkelingssamenwerking te krijgen – een projectplan indienen voor vijf jaar. Als deze wordt goedgekeurd, dan wordt het project (deels) gefinancierd en moet ook terug gerapporteerd worden over de resultaten. ‘Heel begrijpelijk, maar ook lastig voor Ngo’s dat er hiermee een bepaalde termijn op een project geplakt zit. Zo’n project als in Zambia moet eigenlijk ook na vijf jaar doorgezet worden.’

Vrouwen en voedsel
Haar stage loopt nog tot halverwege december. Tot die tijd is ze vooral aan het onderzoeken wat de relatie is tussen vrouwen en voedsel. ‘De invloed van de vrouw op het voedsel dat binnen het gezin gegeten wordt is traditioneel gezien erg groot. Omdat er bij Hivos ook een team is dat zich richt op vrouwen(rechten), wil ik kijken of we elkaars kennis kunnen gebruiken en of er samengewerkt kan worden. Ik hoop dat ik dat nog binnen mijn stagetijd kan afronden.’

Wat ze wil doen na haar afstuderen weet ze nog niet. ‘Als Hivos een vaste plek in het team zou aanbieden, dan zou ik daar wel voor gaan. Als die plek er niet is, dan zou ik graag ergens anders aan ontwikkelingssamenwerking willen blijven werken. Óf ik wil misschien les gaan geven op een middelbare school, want ik ben dankzij een educatieve minor lesbevoegd. In de klas kun je net zo goed aan bewustwording doen, ondanks dat het maar dertig kinderen tegelijk zijn: ook dat maakt een verschil!’


Ben jij al #GEOGRAAF? Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Shelley studeerde van 2012 tot 2015 sociale geografie en planologie aan de Universiteit van Amsterdam. In het collegejaar 2014-2015 volgde zij de minor Educatie. Sinds 2016 volgt ze de tweejarige master PLANET Europe aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waarvoor ze tevens een semester aan Cardiff University studeerde. Sinds augustus 2017 loopt ze stage bij Hivos.       

Heb je een vraag voor Shelley? Vraag haar contactgegevens via onderstaand formulier aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s