Fotoreportage: Kennissessie Waarderpolder

De gemeente Haarlem staat voor een belangrijke opgave: hoe kunnen meer woningen worden ingepast in de stad zonder dat dit ten koste gaat van de ruimte voor werkgelegenheid?

In de Waarderpolder, nu nog een monofunctioneel bedrijventerrein in het noordoosten van de stad, moeten beide functies samenkomen. Echter, hoe ga je om met het huidige bestemmingsplan? Welk type ondernemingen geef je de ruimte? En als je woningbouw wil toevoegen, wat is dan de beste locatie? Over deze vragen bogen onze #GEOGRAAF-abonnees zich tijdens een kennissessie. Onder leiding van Maaike Stoop (planoloog) en Mick de Waart (stedenbouwkundige) deden zij inspiratie op in het gebied, waarna zij middels een onderhandelingsspel werkten aan een nieuwe verstedelijkingsstrategie.

IMG_1057
1. Fly-over – De wandeling door de Waarderpolder begint bij de plek die het meest tot de verbeelding spreekt: het station Haarlem-Spaarnwoude met de nabijgelegen IKEA en de rentelijk gerealiseerde fly-over van de rijksweg N200, die zorgt voor een betere ontsluiting van het gebied. Volgens Maaike en Mick is deze weg sommige Haarlemmers een doorn in het oog, omdat het uitzicht op de St. Bavokerk wordt weggenomen. Het terrein voor de IKEA is in eigendom van de gemeente en leent zich daarom bij uitstek voor een nieuwe bestemming. De vraag is echter of deze locatie aantrekkelijk genoeg is voor woningbouw.

IMG_1056

Foto 24-11-17 12 29 12
2. Veerplas – Een belangrijk onderdeel van de verstedelijkingsstrategie is dat er voldoende ruimte over blijft voor recreatie in het gebied. Aan de oostkant grenst immers een groene zone die behouden moet blijven. Onderdeel daarvan is de Veerplas. Volgens Maaike en Mick is hier slechts ruimte gegeven voor een horecagelegenheid en wordt getracht dit deel van de Waarderpolder verder zo leeg mogelijk te houden.

IMG_1065

IMG_1068

IMG_1071
3. MAAK Haarlem – Naast grote ondernemingen kent de Waarderpolder steeds meer kleine creatieve ondernemers. Een voorbeeld hiervan is MAAK Haarlem: een bedrijvencluster voor innovatieve maaktechnieken, waaronder 3D printing. Dit type bedrijven is volgens de gemeente Haarlem zeker van toegevoegde waarde voor de levendigheid in de Waarderpolder en moet daarom een plek krijgen in de nieuwe verstedelijkingsstrategie. De vraag is echter in welke vorm en op welke locatie binnen het gebied.

IMG_1074

Dat ruimte voor ondernemerschap in de Waarderpolder net zo belangrijk is als het toevoegen van woningen blijkt wel uit het onderstaande filmpje:

IMG_1087.jpg

Foto 24-11-17 15 02 05

Foto 24-11-17 15 01 42

Foto 24-11-17 16 13 40
5. Pitchen – Uit de vier groepen blijkt dat er een sterke gedeelde visie is op de herontwikkeling van de Waarderpolder. Het moet een gebied worden met een sterke functiemenging, waarbij wonen, werken, leren en recreëren centraal moeten staan. Met betrekking tot wonen richten de strategieën zich voornamelijk op betaalbaarheid en de jonge stedeling die de Waarderpolder als hip alternatief ziet voor een woning in de binnenstad. Aan de westkant moet een vloeiende overgang zijn naar de stad en kan woningbouw aan het water gerealiseerd worden; grotere bedrijven kunnen zich centreren aan de noordkant. Rondom het ‘MAAK-terrein’ moet ruimte blijven voor kleinere (creatieve) ondernemers. Op het parkeerterrein voor de IKEA en naast station Haarlem-Spaarnwoude kunnen woningen gerealiseerd worden, wat gezien de grondpositie een logische eerste stap is.
IMG_1108 (1)
De winnaars!

Ben jij al #GEOGRAAF? Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Ook een kennissessie organiseren met DEGEOGRAAF.com? Wij zijn bereikbaar via redactie@degeograaf.com.

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s