Studeren in Glasgow: ‘De stad verliest haar industriële imago in hoog tempo’

Sinds september studeert Ayla (21) aan de universiteit waarop Zweinstein van de Harry Potter-boeken is gebaseerd: de University of Glasgow. Wat dat betreft past een van haar vakken wel in dat plaatje. ‘Monstrous geographies’ gaat over hoe er in verschillende tijden en landen over monsters werd gedacht. ‘Niet heel nuttig, maar wel heel leuk.’               
                 
De studiepunten heeft ze niet per se nodig, want daarvan heeft ze er in Nederland al genoeg behaald. Ze wilde vooral voor de ervaring graag een semester in het buitenland studeren. ‘Het liefst in een Engelstalig land binnen Europa,’ vertelt Ayla. ‘Qua vakken, universiteit en stad sprak Glasgow me het meeste aan, ook al stonden Sheffield en Londen ook op mijn shortlist.’


Een stad in ontwikkeling      
          

Spijt van die keuze heeft ze absoluut niet. ‘Het is de ideale stad voor een planoloog. Het is namelijk een stad in ontwikkeling, die haar industriële imago in hoog tempo van zich af aan het schudden is. Die industriële erfenis zie je nu nog duidelijk in het straatbeeld door de oude gebouwen, maar daarnaast steekt ook moderne architectuur nu de kop op. Daar kan ik als planoloog de schoonheid wel van inzien. Ook zie je dat er hippe koffietenten zijn en dat de fiets hier aan populariteit wint, ondanks de steile straten.’

Glasgow laat zich volgens Ayla verder kenmerken als een echte studenten- en winkelstad. Bovendien is het een goede uitvalsbasis om naar de Schotse ‘highlands’ te gaan. Daar is ze al een paar keer gaan hiken (naast enkele andere roadtrips, waaronder naar Skye). ‘Het is de op twee na grootste stad van het Verenigd Koninkrijk. Het is na Londen bovendien de beste plek om te winkelen en het heeft een enorme campus met 28.000 studenten. Hoewel het geen echte stad is om aan sightseeing te doen, is er daardoor toch genoeg te beleven.’

Geo-problem solving
Naast het vak over monsters, volgt ze een vak genaamd ‘geo-problem solving’. Hierbij onderzoeken de studenten in groepjes verschillende oplossingen voor het klimaatprobleem. ‘Met mijn groepje verdiep ik me nu in zonnereflectoren, een manier om zonnestralen – en daarmee hitte – te weerkaatsen. Dat is eigenlijk een vak van de bachelor geologie, maar ik wilde hier nieuwe dingen uitproberen.’

Ayla op de University of Glasgow

Daarnaast volgt ze een cartografievak, waarbij de beginselen van cartografisch design worden bekeken. ‘Dat ze hier cartografie aanbieden was wat me uiteindelijk overtuigde naar Glasgow te komen, echt een aanvulling op de GIS-vakken die ik al tijdens de bachelor gevolgd heb.’ Ten slotte volgt Ayla het vak ‘geographies of violence’, een vak over criminaliteit in relatie tot locatie.

Studentenbuurt
Ayla woont in een ‘upcoming’ studentenbuurt genaamd West End, waar ook de universiteit gevestigd is. Haar kamer vond ze online, op aanraden van een studiegenoot die er het semester daarvoor was. ‘Ik heb een studio voor mezelf in een groot studentencomplex, op een gang met vier anderen. De badkamer heb ik helemaal voor mezelf, maar de keuken deel ik met de gang.’

Glaswegian
De bewoners van Glasgow staan er om bekend zeer vriendelijk en behulpzaam te zijn, en houden volgens Ayla wel van een feestje. ‘De vrouwen gaan uit op torenhoge hakken, in korte rokjes en met veel make-up. Dat is wel even wat anders dan in Nederland.’

Ook zijn ze best moeilijk te verstaan. Het zogenoemde ‘Glaswegian’ is het slechtst verstaanbare accent van Schotland. ‘Het komt geregeld voor dat ik personeel achter de toonbank of in de bus echt niet versta. Al is het bijvoorbeeld maar een simpele vraag of ik een tasje wil.’

Societies
Vrienden maken is niet moeilijk. Er is een speciale introductieweek voor internationals, gevolgd door een introductieweek voor de universiteit als geheel. Hier heeft Ayla al in de eerste weken veel vrienden gemaakt, veelal internationals die nagenoeg allemaal een andere studie doen. In de collegezaal zit ze echter vooral met locals.

West End
Ayla voor het studentencomplex waar ze in woont.

De universiteit kenmerkt zich bovendien door meer dan 300 verschillende ‘societies’, een soort clubs waar mensen met dezelfde interesse aan deelnemen. Daarbij is vrijwel alles mogelijk. ‘Zo bestaan er clubs voor kaasliefhebbers, voor Nederlanders en voor feministen, maar ook reguliere studieverenigingen.’

Lees- en kijktips van Ayla: ‘Scotland has been voted the world’s most beautiful country – here’s why’ en ’20 images that prove Scotland is the most beautiful country in the world’.


Ben jij al #GEOGRAAF? Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Ayla studeert sinds 2014 sociale geografie en planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Het eerste semester van het collegejaar 2016-2017 volgde ze de nationale GIS-minor en liep ze stage bij Waterrecreatie Nederland. Daarna is ze bij Waterrecreatie Nederland blijven werken en aan de slag gegaan als student-assistent op de VU. Sinds september studeert ze aan de University of Glasgow.

Heb je een vraag voor Ayla? Vraag haar contactgegevens aan via onderstaand formulier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s