Aan de bak na je studie: ‘Houd altijd je LinkedIn in de gaten!’

Dat je als geograaf overal terecht kunt komen op de arbeidsmarkt blijkt wel uit het verhaal van Roos (26). Sinds mei is zij via het Arnhemse bedrijf Dutchplanners gedetacheerd bij de ambtelijke werkorganisatie van de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen: HLTsamen. Daarom reist zij vrijwel dagelijks op en neer van Amsterdam naar Voorhout.

Dat deze constructie voor de in Amsterdam woonachtige Roos letterlijk en figuurlijk tot geografische uitdagingen leidt is niet verwonderlijk. Als beleidsadviseur wonen en plaatsvervangend commissiegriffier Ruimte van de Teylingse gemeenteraad weert ze zich kranig in de gemeentelijke molen van de Bollenstreek.

Capaciteitstekort
Na een paar jaar een baan zonder raakvlak met haar master stadsgeografie gehad te hebben, begon het bij Roos steeds meer te kriebelen. Ze wilde graag weer aan de slag binnen haar vakgebied. Een bericht op LinkedIn bood uitkomst. ‘Ik werd toegevoegd door iemand die ik niet kende. Op andere platforms zou ik dat waarschijnlijk gewoon negeren, maar bij LinkedIn weet je dat iemand je doorgaans niet zomaar benadert.’ Dat bleek een juiste constatering, want Roos werd benaderd door Dutchplanners of zij een klus voor ongeveer een jaar wilde doen als beleidsadviseur wonen bij HLTsamen.

‘De vierhonderd ambtenaren uit Hillegom, Lisse en Teylingen zijn samengegaan in een werkorganisatie, waarna mede door interne verschuivingen bleek dat er een capaciteitstekort was bij de afdeling wonen. Omdat de eigenaar van Dutchplanners eerder voor de gemeente Lisse heeft gewerkt, heeft hij gezocht naar iemand die deze klus kon vervullen.’ Roos greep de kans met beide handen aan en heeft inmiddels helemaal haar plek gevonden binnen de organisatie. ‘Voor mij was dit het bewijs dat je altijd je LinkedIn in de gaten moet blijven houden!’

Bouwopgave
Omdat er tijdens en vlak na de financiële crisis te weinig geïnvesteerd is in woningbouw in de regio Hillegom-Lisse-Teylingen, net als in de rest van Nederland, staan de gemeenten voor een enorme bouwopgave. Volgens Roos is de manier waarop echter een uitdaging. ‘Ondanks dat iedereen het er over eens is dat er veel meer gebouwd moet worden heeft de provincie duidelijke uitgangspunten over hoe en waar deze bouwopgave moet worden ingevuld. Buiten bestaand stads- en dorpsgebied (de zogenaamde ‘rode contouren’) mag immers alleen onder bepaalde voorwaarden worden gebouwd om het kenmerkende landschap te sparen. Daarnaast is ook het type woningbouw punt van discussie. In deze relatief lommerijke regio met een lage dichtheid en veel landbouw wil je immers niet massaal appartementen toevoegen.’

Deze balans tussen kwaliteit en kwantiteit, waarbij duurzaamheid en vergrijzing een belangrijke rol spelen, is volgens Roos de grootste uitdaging voor de beleidsadviseurs wonen de komende jaren. Gelukkig is er in de betreffende gemeenten steeds meer oog voor de bouw van sociale huurwoningen en wordt er binnen de regio Holland Rijnland in opdracht van de provincie Zuid-Holland gewerkt aan een regionale woonagenda.

Roos1
Ondanks de restrictie van de rode contouren is er in Hillegom, Lisse en Teylingen nog genoeg ruimte voor woningbouw, te zien aan de oranje gebieden.

Aanspreekpunt
Haar huidige baan geeft Roos een goedgevulde werkweek. Tot voor kort werkte ze vier dagen als beleidsadviseur wonen en daarnaast nog een dag in de week bij Dutchplanners in Arnhem. Sinds kort werkt ze echter voor 1,5 dag per week als plaatsvervangend commissiegriffier voor de Teylingse gemeenteraad, waardoor ze de hele week in Voorhout te vinden is. ‘Het werk voor de griffie is echt een goede aanvulling op mijn beleidswerk bij wonen. Naast het agenderen, notuleren en de besluitenlijst maken krijg ik steeds meer de ruimte om adviezen te schrijven over hoe bepaalde onderwerpen in de raad besproken moeten worden. Omdat ik werk voor de raadscommissie Ruimte heb ik ook vanuit de inhoud affiniteit met het raadswerk, ondanks dat ik niet inhoudelijk bezig ben binnen de commissie. Vooral de politieke ervaring die ik in het griffiewerk opdoe is ontzettend handig. Als “normale” ambtenaar kom je immers niet zo snel in aanraking met de raad. Wat hierbij ook handig is, is dat ik als commissiegriffier in hetzelfde gebouw werk als waar mijn collega’s bij ruimte zitten. Daarom ben ik een goed aanspreekpunt en weet ik altijd vrij snel welke ambtenaar met welk onderwerp bezig is.’

Ondanks dat Roos geniet van haar dubbelfunctie geeft zij aan dat het soms ook beperkingen opwerpt. ‘Ik moet goed zorgen dat ik uit kom met mijn uren en werkzaamheden, zonder dat zaken door elkaar gaan lopen. Daarom ga ik bewust in een andere ruimte zitten als ik me echt moet concentreren op m’n werk.’

Ondanks dat haar huidige klus maar tot eind december duurt ziet Roos wel kansen voor de toekomst. ‘Ik zou het heel leuk vinden om met mijn huidige werk verder te kunnen, maar met deze ervaring op zak kan ik met vertrouwen op zoek naar nieuwe klussen na december, zowel binnen Dutchplanners als nieuwe detacheringsklussen. En net als voor mijn huidige functie gold; ik blijf mijn LinkedIn in de gaten houden!’


Ben jij al #GEOGRAAF? Voor slechts 15 euro word je een jaar lang abonnee en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Roos volgde tussen 2009 en 2013 de bachelor Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Tussen 2013 en 2014 volgde zij aldaar de master Stadsgeografie. Tijdens haar master was ze secretaris van studievereniging Sarphati. Na haar afstuderen werkte ze bij een zorgverzekeraar.

Heb jij een vraag voor Roos? Vraag haar contactgegevens aan via onderstaand formulier.

Hoofdfoto: Roel Hemkes (cc, via Flickr).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s