Tips van alumni: Jezelf promoten      

Samen met twee medestudenten organiseerde ik een workshop omtrent ‘professionele vaardigheden’ voor masterstudenten Urban Studies aan de Universiteit van Amsterdam. We nodigden onder andere een carrièrecoach uit, maar waren vooral benieuwd naar ervaringen van alumni van deze Engelstalige master. We vroegen ons als studenten vaak af wat we nou precies konden gaan doen met onze master en hoe andere studenten de ‘job search’ hebben aangepakt. Voor deze serie van vier korte artikelen heb ik steeds een paar interessante Engelstalige quotes van alumni vertaald naar het Nederlands om met jullie te delen. Deze keer tips van alumni over het thema ‘jezelf promoten’.   

‘Probeer een manier te vinden om in één zin te omschrijven wat je doet. Daarmee bedoel ik wie jij bent en waar je goed in bent; natuurlijk niet wat je op dat specifieke moment doet. Houd het simpel, zoals je het bijvoorbeeld zou uitleggen na een drankje in een café. Dat is overigens ook meteen een goede oefening.’

‘Expliciet zijn over waar je naar zoekt en wat je vaardigheden zijn is een goede start. Werkgevers zijn op zoek naar werknemers die goed weten wat ze willen en kunnen. Zorg dus dat je die uitleg altijd paraat hebt.’

‘Het is belangrijk om het spelletje van ‘academisch narcisme’ te spelen, waarin iedereen zichzelf op de beste manier probeert te omschrijven – met het best mogelijke CV en de beste woorden. Probeer een balans te vinden tussen een zelfverzekerde houding en bescheidenheid. Overdrijf daarom niet. Benadruk je kwaliteiten en koppel het aan ervaringen. In groepsverband wil iedereen graag samenwerken met goede, maar ook aardige mensen.’

‘Verhuizen van de ene naar de andere plek is vaak de beste manier om te leren en je ideeën te ontwikkelen op een originele manier. Daarnaast is het een goede manier om nieuwe banen of functies te krijgen. Wees niet bang voor iets nieuws.’


Ben jij al #GEOGRAAF? Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Foto: Business image created by Katemangostar – Freepik.com.

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s