Tips van alumni: Netwerken

Samen met twee medestudenten organiseerde ik een workshop omtrent ‘professionele vaardigheden’ voor masterstudenten Urban Studies aan de Universiteit van Amsterdam. We nodigden onder andere een carrièrecoach uit, maar waren vooral benieuwd naar ervaringen van alumni van deze Engelstalige master. We vroegen ons als studenten vaak af wat we nou precies konden gaan doen met onze master en hoe andere studenten de ‘job search’ hebben aangepakt. Voor deze serie van vier korte artikelen heb ik steeds een paar interessante Engelstalige quotes van alumni vertaald naar het Nederlands om met jullie te delen. Deze keer tips van alumni over het thema ‘netwerken’.   

‘De netwerkfase was echt cruciaal om mijn eerste baan bij de overheid te vinden. Hoewel ik de juiste kwalificaties had, was de concurrentie voor vacatures behoorlijk groot, dus praten met mensen en contacten leggen was een belangrijke stap om ‘mezelf te promoten’ en om een aantal persoonlijke connecties te maken.’

‘Probeer mensen te leren kennen in jouw vakgebied door naar colleges, conferenties en meet-ups te gaan die aansluiten bij jouw interesses. Het is een kleine wereld dus jouw contacten kunnen je helpen met het vinden van een baan.’

‘Iets dat ik graag eerder had willen realiseren is hoe belangrijk netwerken is. Ik was geen natuurtalent in netwerken en het idee om mensen zomaar te bellen of te e-mailen met de vraag voor een informeel interview, stond me niet zo aan. Toch heb ik geleerd dat dit een belangrijk onderdeel is van het zoeken van een baan. De meeste mensen willen graag over hun baan en hun carrièrepad vertellen. Mijn advies is dan ook om na te denken over alle mensen die je kent die in een bepaalde sector of voor een bepaalde organisatie werken waarin je geïnteresseerd bent, en hen vragen om 15 minuten met je te praten om meer te weten te komen over hun baan, wat hun taken zijn en hoe ze bij het bedrijf terecht zijn gekomen. Vervolgens kun je hen ook vragen of zij nog andere contacten hebben waar je mee kunt praten op basis van jouw interesses; neem dan weer met deze mensen contact op voor een informeel interview. Dit is een belangrijke stap in het opbouwen van je netwerk en een manier om meer te weten te komen over de banen die misschien interessant voor je zijn.’


Ben jij al #GEOGRAAF? Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Foto: Created by Katemangostar – Freepik.com.

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s