Van NIMBY naar YIMBY: moeten we projectontwikkeling stimuleren?

Vraag jij je als student ook wel eens af waar je gaat wonen als je afgestudeerd bent? Nadat je jaren hebt gedaan over het vinden van een studentenwoning, inclusief wachttijd, hospiteren, antikraak en onderhuur, dient zich namelijk het volgende probleem aan; het vinden van een starterswoning. Zeker als je in Amsterdam of Utrecht wil (bijven) wonen is dat geen gemakkelijke opgave. Hier is de vraag naar woningen veel groter dan het aanbod, waardoor starters nauwelijks kans maken op een betaalbare woning.

Hoogbouw
Toch wordt het toevoegen van meer hoogbouw, wat gezien wordt als de onmisbare schakel, vaak tegengehouden. In Utrecht bestaat nog steeds het adagium dat niet hoger gebouwd mag worden dan de Dom, waardoor er protest bestaat tegen hoogbouw in het stationsgebied. In Amsterdam wordt het argument aangedragen dat de grachtengordel UNESCO Werelderfgoed is en dat hoogbouw het uitzicht verpest. Daarom bestaat er protest tegen de bouw van de Sluisbuurt, door de hoogbouw die daar gepland is ook wel ‘Vancouver aan het IJ’ genoemd.

Ondanks dat er aan hoogbouw natuurlijk ook nadelen kleven, lijkt hier vooral sprake te zijn van het zogenaamde Not In My Backyard (NIMBY) effect. Binnenstadbewoners zien projectontwikkeling als een bedreiging omdat hiermee het aantal inwoners toeneemt en daarmee de leefbaarheid van de stad onder druk komt te staan. Toch lijkt het de ontbrekende schakel te zijn op woningmarkt om betaalbare woningen beschikbaar te maken voor starters. Volgens econome Heleen Mees (Volkskrant) komt het hier op neer: “of je bouwt de lucht in, of de huizenprijzen gaan de lucht in.”

Tegenbeweging
Ook in de Verenigde Staten zijn sinds de financiële crisis de woningprijzen enorm gestegen door een mismatch tussen vraag en aanbod. Ondanks dat ook daar veel protest bestaat tegen projectontwikkeling is er sinds kort een tegenbeweging ontstaan, die projectontwikkeling juist toejuicht in plaats van er tegen strijdt. De zogenaamde Yes In My Backyard (YIMBY) beweging realiseert zich dat met het toevoegen van meer woningen de stijging van de woningprijzen in populaire steden tot een halt wordt geroepen. Daarom wordt de overheid gestimuleerd om samen te werken met projectontwikkelaars en om de bouw van meer woningen toe te staan. In grote en populaire steden zoals Los Angeles en Portland bestaan sterke YIMBY-bewegingen en in San Francisco bestaat er sinds kort zelfs een lokale YIMBY-partij. De beweging is inmiddels ook overgewaaid naar Europa, want in Helsinki wordt binnenkort een YIMBY-congres gehouden.

YIMBYmap
Op de site yimbynews.com wordt bijgehouden welke nieuwe projectontwikkelingen er zijn in New York. Hier is de ‘YIMBY-map’ te zien waarop alle projecten in kaart zijn gebracht.

Druk verlichten
De YIMBY-beweging speelt voornamelijk in op het gevoel van gelijkheid en eerlijkheid. Immers, de arbeidsmobiliteit in de VS wordt belemmerd doordat mensen die geen hoog inkomen hebben het zich niet kunnen veroorloven zich te vestigen in steden waar veel economische kansen liggen, zoals New York en San Francisco. Om de druk op de woningmarkt te verlichten moeten simpelweg meer eenheden worden gebouwd op een kleine oppervlakte. Alleen zo worden deze steden weer toegankelijk.

Omdat in Nederland de woningprijzen in de grote steden dusdanig hoog zijn dat starters in moeilijkheden komen is ook hier ruimte voor een YIMBY-beweging. Wellicht wordt over een paar jaar aan geografen in de collegebanken dit begrip eerder uitgelegd dan het voor ons bekende NIMBY en is het na het afstuderen weer mogelijk om een betaalbare woning te vinden in een van de populaire studentensteden.


Ben jij al #GEOGRAAF? Met dit abonnement krijg je een aantal extra diensten en een speciaal voor ons ontworpen katoenen tas voor slechts 1 euro per maand. Meer info vind je hier.


Hoofdfoto is gemaakt in Singapore.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s