Tips van alumni: De zoektocht naar een baan

Samen met twee medestudenten organiseerde ik een workshop omtrent ‘professionele vaardigheden’ voor masterstudenten Urban Studies aan de Universiteit van Amsterdam. We nodigden onder andere een carrièrecoach uit, maar waren vooral benieuwd naar ervaringen van alumni van deze Engelstalige master. We vroegen ons als studenten vaak af wat we nou precies konden gaan doen met onze master en hoe andere studenten de ‘job search’ hebben aangepakt. Voor deze serie van vier korte artikelen heb ik steeds een paar interessante Engelstalige quotes van alumni vertaald naar het Nederlands om met jullie te delen. Deze keer tips van alumni over het thema ‘de zoektocht naar een baan’.   

‘Het is goed om je eigen motivatie te analyseren om daarmee een baan te kiezen die goed bij jouw interesses past. Maak jezelf eerst bewust van de opties, kies daarna iets dat je leuk vindt en waar je goed in bent. Het is belangrijk dat het goed bij je past.’

‘Mijn advies is om – zeker in het begin – een hoop open sollicitaties te schrijven en ze breed te verspreiden. Probeer nieuwe dingen en test jezelf met de feedback die je krijgt! Weten wat je niet wilt doen of waar anderen jou niet zouden zien is heel erg waardevol. En, als het mogelijk is, probeer te werken tijdens je studie – het kan een hoop tijd kosten, maar het is het waard om erachter te komen wat je wilt doen en wat je niet wilt doen en om ervaring op te doen, een profiel op te bouwen. Als je een tijdje aan het werkt bent, hoef je niet zoveel sollicitatiebrieven meer te schrijven en kun je nieuwe carrièremogelijkheden vinden door te netwerken.’

‘Het is raadzaam om jezelf te blijven uitdagen en om tenminste één persoon in je nabije omgeving te hebben die je af en toe vragen stelt over je keuzes en ambities.’

‘Bel altijd even op als je een vacature ziet die je interessant vindt, zelfs als je denkt dat je over- of ondergekwalificeerd bent. Wees niet bang om te vragen wat voor persoon ze precies zoeken. Dit kan heel veel tijd en energie schelen.’

‘De meest waardevolle les die ik heb geleerd van mijn ervaringen met de banenzoektocht na het afstuderen is dat voorbereiding, motivatie en flexibiliteit cruciaal zijn en je waarschijnlijk succes zullen brengen.’


Ben jij al #GEOGRAAF? Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Foto: Created by Ijeab – Freepik.com.

4 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s