Fotoreportage Scottish Highlands

Op nog geen 1,5 uur vliegen van Nederland ligt het land van de whisky, woeste natuur, kilts en witte bonen bij het ontbijt; Schotland. Vijf dagen lang bevond ik mij tussen de watervallen en graslanden. Kijk mee en geniet van de prachtige natuur die Schotland te bieden heeft.

90 kilometer
De West Highland Way is een 154 kilometer lange wandelroute gelegen in de Schotse hooglanden in het westen van Schotland. In vijf dagen liep ik (en mijn drie medereizigers) 90 kilometer van deze route in etappes van 19, 12, 18, 16 en 25 (!) kilometer.

Ontvolking en guesthouses
Waar de highlands lang onbegaanbaar waren, zijn ze nu een belangrijke toeristische trekpleister. Door verschillende oorlogen en veldslagen vond er voornamelijk tussen 1780 en 1820 een grote ontvolking (de Clearances) plaats wat de regio drastisch veranderde. Tijdens deze periode vond ook de industrialisatie in Schotland plaats, waardoor het tot de meer welvarende landen van Europa ging behoren. In de loop der tijd werd het gebied echter weer populairder bij toeristen. Nu is het een populaire bestemming voor mensen van over de hele wereld. Dit heeft tot gevolg dat sommige kleinere dorpjes gelegen aan de West Highland Way volledig afhankelijk zijn van toerisme. Ze bestaan uit niet meer dan een paar guesthouses, een hotel en (uiteraard) een Schotse pub.

7
De benaming voor een dergelijke toren van steen is een ‘steenmannetje‘. In Schotland wordt gedacht dat er mythische geesten leven in de torentjes. De steenmannetjes zouden de heuvels beschermen.
13
De schapen op de foto zijn ‘Schotse Blackfaces‘. Het is een zeer sterk schapenras dat goed kan overleven in het ruige Schotse landschap. Van oorsprong werd het ras voornamelijk gehouden voor de kwalitatief goede wol. Deze wol werd verwerkt in de Schotse kilts.
10
Het Schotse weer is berucht. Met 250 dagen neerslag per jaar is het zeker geen zonnig land.
6
De James Bond-film Skyfall is deels opgenomen in Glencoe, een gebied in de Schotse Hooglanden.
11
De vallei tussen verschillende heuvels of bergen in wordt in Schotland een ‘glen‘ genoemd. Dit refereert voornamelijk aan valleien die door gletsjers zijn uitgesneden.
14
De West Highland Way wordt omringd door bijzonder veel watervallen. Vanuit de heuvels en bergen stroomt smeltwater naar beneden.
12
Met de trein reizen door Schotland is zeker de moeite waard. Door de prachtige uitzichten vliegt de tijd voorbij.
5
Het uitzicht vanaf de voet van de ‘Devil’s Staircase‘, de steilste klim van de West Highland Way.
4
Schotland ligt vol met Lochs, oftewel meren. Ook in de Highlands zijn er veel te vinden.
3
Deze plant met gele bloemetjes heet brem. De Schotse Hooglanden staan er vol mee.
8
Dit soort muurtjes zijn veel te vinden in Schotland, zogeheten Dry Stone Walls. Veel mensen willen zelf een soortgelijk muurtje bouwen. De Britse krant The Guardian heeft er zelfs een instructieartikel over geschreven.
9
Het runderras de Schotse Hooglander is ook buiten Schotland bekend. Ze worden bijvoorbeeld in Nederland ingezet bij verschillende begrazingsprojecten.
2
In Fort William werd DEGEOGRAAF in andere hoedanigheid terug gevonden.

Ben jij al #GEOGRAAF? Met dit abonnement krijg je een aantal extra diensten én een speciaal voor ons ontworpen katoenen tas voor slechts 1 euro per maand. Meer info vind je hier.


Foto’s: Iris Voorwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s