Via LinkedIn een fantastische functie: ‘Wees brutaal, dan bereik je het meest’

Luc (28) heeft door zijn studie Algemene Sociale Wetenschappen veel verschillende sociale wetenschappen leren kennen. Uiteindelijk koos hij ervoor om een master Sociale Geografie te doen aan de Universiteit van Amsterdam. En juist de combinatie van deze studies blijkt uitstekend van pas te komen bij zijn functie als consultant bij Palladio Groep, specialist in de integrale beheersing van programma’s en projecten in de fysieke leefomgeving.

Momenteel werkt hij aan het programma Schiphol-Amsterdam-Almere, het grootste wegenprogramma van Rijkswaterstaat in de komende tien jaar. Het megaproject omvat de verbreding en het stroomlijnen van diverse snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere.

Passie
Tijdens zijn bachelor Algemene Sociale Wetenschappen kwam Luc erachter dat zijn passie lag in het veld van de sociale geografie. Al op de middelbare school vond hij aardrijkskunde het interessantste vak. “Tijdens mijn bachelor Algemene Sociale Wetenschappen heb ik een minor Sociale Geografie gevolgd en hier uiteindelijk ook een master in gedaan. Ik wilde geen bachelor Sociale Geografie doen omdat deze studie enigszins beperkt lijkt. Het blijft een beetje koffiedik kijken soms in de geografie,” zegt Luc. Hierom is Luc blij met zijn keus om Algemene Sociale Wetenschappen te studeren met een uiteindelijke nadruk op Sociale Geografie.

Over de grens
Een van de eerste zaken die opvalt aan de loopbaan van Luc is dat hij veel in het buitenland heeft gestudeerd en gewerkt. Hij werkte onder andere in China, Brazilië en Italië. Dit is een bewuste keus geweest. “Ik wilde buitenlandse talen en culturen leren kennen. Hoe is de politiek, economie en infrastructuur geregeld in andere landen? Dit had ik nooit alleen uit een studie in Nederland kunnen halen.”

Vooral in China ontdekte hij veel verschillen met Nederland. Waar we in Nederland bekend staan om eindeloos overleggen, was dit in China wel anders. Er zijn volgens Luc in China meer ongeschreven regels, bewoners hebben veel minder inspraak in de planvorming en de milieuwetgeving is heel anders dan in Nederland. “Binnen een jaar lagen er vier nieuwe metrolijnen waarvoor hele wijken moesten worden gesloopt. Deze plannen werden niet met de bewoners afgestemd, er werd gewoon begonnen met slopen en bouwen.” De mentaliteit in China kenmerkte zich vooral door; ‘Alles is mogelijk, zolang je maar de juiste mensen kent.’

In Italië en Brazilië ging het er weer heel anders aan toe. Hier werden er meer beperkingen gezien op veel gebieden en werd er vaak gedacht dat veel zaken op het gebied van infrastructuur juist niet mogelijk waren. Een goed voorbeeld hiervan is dat er bijvoorbeeld wordt gedacht dat de manier waarop wij hier in Nederland met fietsen omgaan, nooit zou kunnen in Brazilië of Italië vanwege onder andere het klimaat, afstanden en het ontbreken van een juiste fietscultuur. Luc heeft vaak uitgelegd dat Nederland in de jaren 70 vooral autogeoriënteerd was in de steden. Ook hier moesten er grote veranderingen plaatsvinden voordat Nederland een echt fietsland werd. Volgens Luc moet het dan ook mogelijk zijn om in bijvoorbeeld Brazilië en Italië zulke grootschalige infrastructurele projecten uit te voeren. “Vooral leuk om te merken dat Nederland wordt gezien als het walhalla op het gebied van infrastructuur. Planologie is iets typisch Nederlands, maar in verkapte vorm is het ook in het buitenland bijzonder belangrijk.”

Werk
UVA Head Shots 20-SNa zijn studie heeft Luc nog een aantal functies in het buitenland gehad. Zo werkte hij in Brazilië in de sales en heeft hij in Rome en Athene onderzoek gedaan in Nederlandse instituten naar het verbeteren van de fietsinfrastructuur in deze steden. Zijn huidige functie ziet Luc als zijn eerste serieuze baan. Hoe hij aan deze functie kwam? “Ik was aan het lezen in een alumnikrant van de Universiteit van Amsterdam. Hierin stond een verhaal van een alumni en dit verhaal sprak mij erg aan. Hij werkte voor het grootste wegenbouwproject van Nederland.” Luc besloot de alumni een bericht te sturen via LinkedIn en gaf aan dat hij erg graag voor dit project zou willen werken. Het leverde hem een eerste gesprek op. Na dit gesprek volgde nog een aantal gesprekken bij Palladio voor hij aan de slag kon bij het project.

Het programma SAA is ontstaan doordat er veel groei van autoverkeer wordt verwacht tussen Schiphol, Amsterdam en Almere. Vanwege deze groei zullen diverse snelwegen worden verbreed. Omdat deze vernieuwde snelwegen dwars door woonwijken lopen, wordt een deel van de snelwegen ondergronds aangelegd. Luc ziet de manier van werken als een voorbeeld voor andere projecten. “Vroeger was het ontwerp en de wil van opdrachtgever bepalend. Als opdrachtnemer had je weinig ruimte om iets anders te doen en diende je gewoon uit te voeren wat werd uitgevraagd’. Tegenwoordig krijg je als opdrachtnemer steeds meer ruimte om zelf met een idee of een ontwerp te komen en dit uit te voeren. Luc ziet dit als een positieve ontwikkeling die zorgt voor veel meer dynamiek in een project. Er is veel meer sprake van samenwerken tussen opdrachtnemer en opdrachtgever in plaats van controleren en uitvoeren.

Soft skills
In zijn werkveld komt Luc veel sociaal geografen en planologen tegen. Sociaal geografen lijken ten opzichte van mensen met een andere achtergrond goed bottom-up en top-down te kunnen kijken en handelen. Sociaal geografen zijn in staat interdisciplinair te kijken en op basis daarvan weldoordachte beslissingen te nemen. Een studie aan een universiteit bereidt je goed voor op de arbeidsmarkt, op het analytisch denken en het oplossen van problemen. Wel merkt Luc dat de soft skills van de arbeidsmarkt, zoals het geven van een presentatie, netwerken en samenwerken, minder aan bod komen in een universitaire opleiding. ‘Een studie aan de universiteit is natuurlijk vrij academisch en theoretisch. Hierdoor mis je bepaalde vaardigheden die je wel nodig hebt in het bedrijfsleven,” zegt Luc.

De ambities van Luc voor de toekomst zijn groot. Hij hoopt over een aantal jaar een van de beste te zijn in zijn vakgebied; consultant in infrastructurele projecten. Het voordeel van het bedrijf waar hij nu werkt is dat het een bedrijf is met veel doorgroeimogelijkheden en er veel kansen liggen voor andere projecten. Mocht hij in de verre toekomst een functie in het buitenland aangeboden krijgen, dan is hij zeker van plan deze kans te grijpen om de ervaring te delen die hij heeft opgedaan in Nederland.

‘Wees brutaal’ is de voornaamste tip die Luc mee kan geven aan toekomstige geografen. Hoe je jezelf presenteert, het laten zien van je drijfveren en hoe je contact maakt met anderen is heel erg belangrijk. Hierin kunnen LinkedIn en een fysiek netwerk een belangrijke rol spelen. “Sta open voor nieuwe contacten en mogelijkheden, je weet nooit wat ze je kunnen brengen.”


Ben jij al #GEOGRAAF? Met dit abonnement krijg je een aantal extra diensten en een speciaal voor ons ontworpen katoenen tas voor slechts 1 euro per maand. Meer info vind je hier.


Luc studeerde Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hierbinnen heeft hij een specialisatie in Sociale Geografie. Momenteel werkt hij bij Palladio, specialist in de integrale beheersing van programma’s en projecten in de fysieke leefomgeving, aan het project SAA (Schiphol-Amsterdam-Almere). Heb jij een vraag voor Luc? Vraag zijn contactgegevens via onderstaand formulier aan.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s