Citybranding in Rotterdam: De kracht van Instagram

In het digitale tijdperk zijn steden meer dan alleen een plek om te wonen of te werken, het zijn merken geworden. En daar spelen ze handig op in. Het imago kan het succes van een stad immers maken of breken. Iris (22) loopt stage bij Rotterdam Partners, een stichting die zich bezighoudt met het versterken van het imago van Rotterdam. Vanuit de afdeling Netwerk, Marketing en Communicatie probeert ze de havenstad via social media onder de aandacht te brengen van bedrijven en toeristen.

Tweede Wereldoorlog
De bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben ervoor gezorgd dat Rotterdam geen stadscentrum heeft met fraaie oude gebouwen en grachten, maar des te meer floreren er moderne architectonische hoogstandjes in de havenstad. In die zin is Rotterdam een atypische Nederlandse stad. Tegelijkertijd biedt het moderne centrum mogelijkheden om zich te onderscheiden van andere steden in de Randstad en Rotterdam Partners probeert daarin te voorzien.

De voornaamste taak van Iris is het onderhouden van de Instagrampagina van Rotterdam Partners, @rotterdam_info. “Via Instagram proberen we vooral toeristen aan te trekken. We hebben inmiddels meer dan 5000 volgers. Ik plaats foto’s van herkenbare toeristische attracties in de stad, zoals de Kuip, de Erasmusbrug en de Markthal. Als mensen op die foto’s reageren, proberen wij de interactie met ze aan te gaan,” zegt Iris. “En dat kost nog best veel tijd. Er wordt veel op de foto’s gereageerd.”

Social influencers
De gebruikte content wordt overal vandaan gehaald. “Ik speur Instagram af op zoek naar foto’s die we kunnen reposten en gebruik foto’s die ik zelf heb genomen,” vertelt Iris. Het werk stopt dan ook niet na een stagedag. “Altijd als ik in de stad ben, zoek ik naar nieuw materiaal voor Instagram. Als ik bijvoorbeeld met vriendinnen uit eten ga bij de Kop van Zuid maak ik gauw nog even een foto die later op Instagram kan worden geplaatst. Soms werken we ook samen met social influencers. Zij bereiken een ander publiek dan wij en dat kan de naamsbekendheid van de stad vergroten. Op 26 maart hebben we een Instameet georganiseerd. We kregen meer dan honderd aanmeldingen, hartstikke leuk. Die dag hebben we een streetart-wandeling door de stad gemaakt. Het was een mooie kans om te laten zien wat Rotterdam allemaal heeft te bieden en hopelijk draagt het bij aan de stedelijke ontwikkeling.”

Naast Instagram houdt Iris zich veel bezig met losse klussen die ze van haar stagebegeleiders krijgt. In het begin van haar stageperiode heeft ze bijgedragen aan de Rotterdam Branding Toolkit, een platform waarop foto’s, video’s en teksten van professionals worden verzameld. “Bedrijven kunnen de content van de Rotterdam Branding Toolkit gebruiken voor promotiedoeleinden, maar ook studenten kunnen het materiaal gebruiken voor presentaties. Ik heb een deel van de foto’s voorzien van tags en titels zodat ze ook daadwerkelijk vindbaar zijn.”

Scriptie
De andere helft van de tijd is ze bezig met haar scriptie, gericht op welke beelden toeristen en bewoners van Rotterdam op Instagram plaatsen en hoe Rotterdam Partners daarop zou kunnen inspelen. “Toen ik bij Rotterdam Partners terechtkwam had ik nog geen scriptieonderwerp bedacht. Samen zijn we gaan brainstormen over een onderwerp waar ik mijn masterscriptie over zou kunnen schrijven, maar waar ook Rotterdam Partners iets aan zou hebben,” vertelt Iris, die veel baat heeft bij de praktische ervaringen die ze tijdens haar stage opdoet. “Dat ik tijdens mijn stage al zoveel met Instagram bezig ben, biedt me alleen maar voordelen bij het schrijven van mijn scriptie. En hopelijk resulteert dat uiteindelijk in een mooi cijfer,” sluit ze af.


Ben jij al #GEOGRAAF? Met dit abonnement krijg je een aantal extra diensten en een speciaal voor ons ontworpen katoenen tas voor slechts 1 euro per maand. Meer info vind je hier.


Iris behaalde in 2015 haar bachelor Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit Utrecht. Sinds september vorig jaar is ze bezig aan de master Geo-communicatie. Op dit moment loopt ze stage bij Rotterdam Partners en schrijft ze haar scriptie. Vraag haar contactgegevens aan via het onderstaande formulier.

Headerfoto: Tom Roeleveld (cc, via Flickr).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s