De marathon in Pyongyang: sportieve óf politieke race?

Noord-Korea is misschien wel het geheimzinnigste land ter wereld. Net als veel grote steden over de hele wereld heeft ook de hoofdstad van Noord-Korea, Pyongyang, een marathon. Deze marathon is sinds 2014 toegankelijk voor buitenlandse amateurdeelnemers. Toeristen worden ten alle tijden vergezeld door een gids wanneer zij naar Noord-Korea afreizen. Zo ook tijdens de marathon. Volgens een deelnemer was het duidelijk dat er langs de zijlijn Noord-Koreanen in dienst van de regering staan om deelnemers in de gaten te houden.

Buitenlandse aandacht
De marathon krijgt veel aandacht in het buitenland. Zo is er bijvoorbeeld een facebookpagina en zijn er touroperators die speciale marathonreizen naar Pyongyang organiseren. Noord-Korea is een mysterieus land, maar rondom de marathon lijkt er weinig mysterie te bestaan. Hoe onschuldig dit misschien ook lijkt, er kan een politiek doel achter zitten. Het feit dat de marathon al jaren toegankelijk is voor professionele buitenlandse lopers, maar pas sinds een paar jaar voor amateurlopers, kan een duidelijk politiek signaal zijn. Sinds een aantal jaar lijkt Noord-Korea de grenzen meer open te stellen voor toeristen. Het toelaten van meer buitenlandse deelnemers trekt meer toeristen naar het land.

Politiek
De politieke achtergrond van de marathon lijkt echter nog verder te gaan. Na de marathon van 2016 gingen er bijvoorbeeld geruchten dat er was gesjoemeld met de uitslagen om te zorgen dat Noord-Koreanen hoog zouden eindigen. Sport en politiek zijn vaker verweven met elkaar. Zo maakte de nummer 2 van de race tijdens de marathon van de Olympische Spelen in 2016 een politiek gebaar dat voor veel opschudding zorgde. De hardloper zou zelfs gevaar lopen bij terugkeer naar Ethiopië, het land waar hij vandaan kwam.

Symboliek
Naast politieke waarde, kennen marathons ook een grote symboliek. Dit was een van de redenen dat de aanslag op de marathon van Boston in 2013 zoveel indruk maakte wereldwijd. Het lopen van een marathon is een van de zwaarste onderdelen van duursport.

Of de marathon van Pyongyang echt wordt ingezet als politiek middel zullen we uit Noord-Korea nooit bevestigd krijgen, maar het is zeker een bijzondere manier om het land beter te leren kennen.


Ben jij al #GEOGRAAF? Met dit abonnement krijg je een aantal extra diensten en een speciaal voor ons ontworpen katoenen tas voor slechts 1 euro per maand. Meer info vind je hier.


Foto: Uri Tours (cc, via Flickr).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s