Werken bij de gemeente Amsterdam: ‘Ik breng met behulp van mijn fiets de detailhandel in kaart’

‘Het werken met een Geografisch Informatie Systeem (GIS) vind ik ontzettend leuk om te doen. Het is als het ware een grote puzzel die opgelost moet worden. Stukje voor stukje werk je toe naar het optimaal in kaart brengen van informatie.’ Kimberley (23) werkt parttime bij de gemeente Amsterdam aan het in kaart brengen van alle detailhandel in de stad.

Door middel van een online ‘functiekaart‘ is het voor een initiatiefnemer gemakkelijk om in één oogopslag te zien welke detailhandel er al in de betreffende buurt aanwezig is. Of zoals de collega van Kimberley die alle functiekaarten beheert opmerkt: ‘het is geen gouden gids, maar een impressie van wat er in de buurt gebeurt.’

Veldwerk
Volgens Kimberley is de functiekaart uitgebreider dan in eerste instantie lijkt. ‘In feite valt onder de functiekaart detailhandel alles wat niet de functie wonen heeft. Dit loopt dus uiteen van scholen tot winkels en horeca, maar ook allerlei andere soorten bedrijven. Alleen ZZP’ers en bedrijven aan huis zijn er niet in opgenomen, omdat bij het betreffende pand niet altijd valt te bepalen of er vooral gewoond of gewerkt wordt.’

Voor de functiekaart waar Kimberley aan werkt zijn geen bestaande gegevens beschikbaar, maar moeten de functies door middel van veldwerk worden verzameld. Aan Kimberley en een collega de taak om de bestaande functies te controleren en waar nodig nieuwe functies toe te voegen. In de praktijk betekent dit het afgaan van een adressenlijst om te controleren of de functie die aan een bepaald pand is gekoppeld nog klopt. Omdat het een arbeidsintensief proces is heeft ze voorlopig genoeg werk te doen. ‘Ik ben onlangs een maand bezig geweest met het in kaart brengen van Amsterdam-Oost en ik kom in de bestaande kaarten functies tegen met een jaartal uiteenlopend van 2013 tot 2015. Het updaten van de gehele kaart kan dus wel zo’n twee jaar duren!

Waterland
De tien tot twintig uur per week die Kimberley werkt brengt zij zowel op kantoor als in de stad door. ‘De helft van de tijd vul ik met het in het systeem zetten van de verzamelde gegevens. Dit betekent de functies koppelen aan een puntenkaart, die daarna weer wordt gekoppeld aan een gebiedsspecifieke kaart waarin de functies in vlakken zijn ingetekend. De andere helft van de tijd besteed ik aan het veldwerk. Hiervoor fiets ik niet alleen de hele stad door, maar beland ik ook op plekken als Westelijk havengebied of Waterland. Deze locaties behoren immers ook tot de gemeentegrenzen. In principe worden de functiekaarten elke vijf jaar geüpdatet. Wij komen dus vanzelfsprekend veel panden tegen waar de bestaande functie niet meer overeenkomt met de huidige kaart. De doorlooptijd van de detailhandel is erg hoog in een dynamische stad als Amsterdam.’

functiekaart1
Op deze puntenkaart zijn alle adressen te zien die door Kimberley worden bezocht. Alle zwarte punten moeten nog gecheckt worden, alle gekleurde punten zijn inmiddels gecheckt.

 

functiekaart2
Dit is de zogenaamde ‘beheerkaart’ waarin de veranderingen worden aangebracht in de functies. Hierin wordt de puntenkaart gekoppeld aan gekleurde vlakken. Op deze kaart is het gebied weergegeven rondom de Universiteit van Amsterdam waar Kimberley studeert.

Dichtgetimmerde ramen
Tijdens het nagaan van de adressen leert Kimberley de stad op een hele andere manier kennen. ‘In de Jordaan zijn mensen heel nieuwsgierig naar wat je aan het doen bent en wordt je continu in de gaten gehouden. Je staat immers toch bij veel panden opzichtig naar binnen te kijken om te controleren wat er voor functie aanwezig is. Daarnaast vind je in de Jordaan veel dichtgetimmerde ramen, waarbij de vraag rijst of er werkelijk nog een detailhandelfunctie op het pand zit of dat het een schimmig witwaspandje is.

Ook de grachtengordel is een heel bijzonder gebied om in te werken. Je vindt er zoveel bijzonderen panden, waarbij je soms haast niet kan geloven dat er bedrijfjes in gevestigd zijn. Het Prinseneiland en IJburg waren de meest arbeidsintensieve locaties, omdat daar veel nieuwe functies zijn bijgekomen. Dit is ook logisch, omdat deze wijken in de laatste jaren sterk ontwikkeld zijn. In IJburg was het echter wel opvallend dat er ondanks de vele nieuwe functies ook veel leegstand is.’

horeca-3
Sommige bestemmingen van panden zijn niet moeilijk te achterhalen of wijzigen decennialang niet. Het iconische café Nol is bijvoorbeeld al ruim 50 jaar gevestigd aan de Westerstraat in de Jordaan.

Gentrification
De werkzaamheden hebben veel raakvlakken met de onderwerpen die tijdens de bachelor Sociale Geografie en Planologie die Kimberley momenteel volgt worden behandeld. ‘Vooral in de Jordaan zie je dat het gentrification-proces hier enorm gaande is. Op veel locaties waar vroeger nog de plaatselijke groenteman of bakker zaten zijn nu vooral koffiezaakjes en Eco-winkels gevestigd. Daarnaast is opvallend dat er enorm veel tandartsen en fysiotherapeuten zijn in Amsterdam. Ik verbaas me erover dat er blijkbaar heel veel nodig zijn!’

GIS-master
Kimberley zou in de toekomst graag door willen gaan met dit type werk. ‘Ik vind het werken met GIS heel leuk en zou graag na mijn bachelor een GIS-master doen. Daarna zou ik best de baan van mijn directe collega willen hebben. Alle functiekaarten van de gemeente Amsterdam beheren en deze van tijd tot tijd updaten lijkt me geweldig!’


Ben jij al #GEOGRAAF? Met dit abonnement krijg je een aantal extra diensten en een speciaal voor ons ontworpen katoenen tas voor slechts 1 euro per maand. Meer info vind je hier.


Kimberley studeert sinds 2012 Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel is zij parttime werkzaam bij de gemeente Amsterdam. Heb jij een vraag voor Kimberley? Vraag haar contactgegevens via onderstaand formulier aan.

Headerfoto: Judy van der Velden (cc, via Flickr).
Foto’s gevelstenen: Jim Forest (cc, via Flickr).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s