Stage bij adviesbureau PLAN terra: ‘Ik word enthousiast van burgerinitiatieven’

Via de Carrièredag van de Universiteit Utrecht kwam Evert Jan (23) terecht bij adviesbureau PLAN terra in Leusden. ‘Bij de netwerkborrel aan het einde raakte ik in gesprek met een van de werknemers,’ licht hij toe. ‘Ik kende het bedrijf niet, maar werd erg enthousiast toen ik hoorde dat het zich onder andere richt op participatie in de openbare ruimte. Een onderwerp dat ik bij een eerdere stage ook heb behandeld en waar mijn interesse de laatste jaren voor gegroeid is.’ De man die hij destijds op de Carrièredag sprak is nu zijn collega.

PLAN terra is een adviesbureau gericht op de inrichting en beheer van de openbare ruimte. Opdrachtgevers zijn met name gemeenten. ‘PLAN terra ondersteunt gemeenten bij integraal beheer, gebiedsgericht werken en burgerparticipatie.  Dat betekent dat we onder andere beleidsinstrumenten aanreiken, helpen met de implementatie ervan en training en coaching geven. Het gaat daarbij om uiteenlopende thema’s voor tientallen grote en kleine gemeenten in het hele land. Het ligt er maar net aan welke vraagstukken er in een gemeente spelen.’

Burgerparticipatie
Evert Jan helpt onder andere bij een project in de gemeente Hilversum, wat gaat over de manier waarop de gemeente omgaat met participatie. ‘En dan met name over hoe de ondersteuning van initiatieven door de gemeente wordt vormgegeven en hoe een dergelijk participatieproces verloopt. Vanuit de gemeente Hilversum wordt gekeken hoe er in de toekomst nog beter met burgerinitiatieven kan worden omgegaan.’  Regelmatig gaat Evert Jan mee op bezoek bij gemeenten om te kijken wat er speelt en om de wensen vervolgens uit te werken.

Vrije indeling    
Hoewel hij vijf dagen per week stage loopt, mag hij tweeënhalve dag ervan gebruiken voor het schrijven van zijn masterscriptie – op een locatie naar keuze. Meestal is dat de universiteitsbibliotheek in Utrecht. ‘De andere tweeënhalve dag ben ik op het kantoor in Leusden om mee te helpen met de projecten, of ga ik mee naar afspraken in het hele land. Het kan elke week verschillen welke dagen ik werk en welke ik aan mijn scriptie zit. Dat hangt er maar net vanaf wat er die week op de planning staat bij de projecten waar ik bij betrokken ben.’

Scriptie
Hoe zijn scriptie precies vorm gaat krijgen weet hij nog niet. ‘Ik wil onderzoeken hoe een gemeente vanuit beleid komt tot de ondersteuning van burgerinitiatieven en of de invloed van deze ondersteuning op het succes van een initiatief per type initiatief verschilt. Denk bij een initiatief bijvoorbeeld aan burgers die een bepaald (stuk) park of bos in beheer nemen. Welke type burgerinitiatieven ik kies en waar, dat moet ik nog definitief beslissen. Gelukkig heeft PLAN terra een participatiekaart waarin veel burgerinitiatieven zijn opgenomen.’

En nu?
De master gaat volgens Evert Jan wel heel erg snel voorbij. In juni levert hij zijn scriptie in en studeert hij (hopelijk) af. Wat hij daarna wil doen weet hij nog niet. ‘Ik maak hier mee hoe het is om als adviseur te werken en dat bevalt me erg goed, dus ik zou best in een soortgelijke functie terecht willen komen.’ Een eigen burgerinitiatief opzetten staat volgens Evert Jan in ieder geval niet op de planning.


Ben jij al #GEOGRAAF? Met dit abonnement krijg je een aantal extra diensten en een speciaal voor ons ontworpen katoenen tas voor slechts 1 euro per maand. Meer info vind je hier.


Evert Jan studeerde van 2012 tot 2016 Sociale geografie en planologie aan de Universiteit Utrecht. In zijn laatste bachelorjaar liep hij stage bij het Kennislab voor Urbanisme. Daarna vervolgde hij zijn studie met de master Urban Geography aan de Universiteit Utrecht, die hij aan het einde van dit collegejaar hoopt af te ronden. Momenteel loopt hij stage als adviseur bij PLAN terra. Heb je een vraag voor Evert Jan? Vraag zijn contactgegevens via onderstaand formulier aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s