Stage bij de Rijksoverheid: ‘Nederland is in feite een groot laboratorium.’

Vanuit het gebouw aan Plesmanweg in Den Haag kijkt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu uit over Madurodam, maar niet lang meer. ‘In juni verhuist het ministerie naar de Rijnstraat in het centrum van Den Haag,’ zegt Eileen (24). Sinds maart loopt ze stage bij de directie Ruimtelijke Ontwikkeling.

Het ministerie is onderdeel van de Rijksoverheid, het bestuursorgaan dat verantwoordelijk is voor het landelijk beleid in Nederland. Eileen werkt mee aan het project ‘proeftuin Nederland van morgen’, dat in het teken staat van ruimtelijke ontwikkeling van de toekomst. ‘De basis van ruimtelijke ontwikkeling ligt bij initiatieven die verspreid door Nederland plaatsvinden. Dat maakt van Nederland in feite een grote proeftuin; een levend laboratorium waarin allerlei projecten tot bloei komen,’ zegt Eileen. ‘Het Rijk ondersteunt dit netwerk met aandacht. De projecten zijn de plantjes, het Rijk geeft ze water om te kunnen groeien.’

Landmakers
De initiatieven, die praktijken worden genoemd, lopen nogal uiteen. ‘Sommige houden zich bezig met circulaire werkmilieus bij Schiphol, een andere richt zich op Nederland als fietsland,’ zegt Eileen. Iedere praktijk heeft een landmaker; de aanjager van de praktijk die het contact met het Rijk onderhoudt. Het contact onderhouden met deze landmakers is een van de belangrijkste taken van Eileen. ‘Ik bel en mail veel met de landmakers en verbind de praktijken zodat ze van elkaar kunnen leren.’

Holwerd aan zee
Eileen (rechts) op de kwelder bij Holwerd in Friesland. Bron: Stichting Holwerd aan Zee.

Daarnaast vindt er van april tot november 2018 een tentoonstelling plaats in Leeuwarden, Europa’s culturele hoofdstad van datzelfde jaar. De tentoonstelling is onderdeel van het project en biedt de praktijken de kans om ervaringen uit te wisselen en te laten zien hoe hun project zich ontwikkelt. ‘Het wordt een soort ruimtelijk festival, met workshops en ateliers. Tegelijkertijd is het een soort meetmoment voor de praktijken,’ zegt Eileen.

Face-to-face
De praktijken liggen verspreid door heel Nederland. ‘Het is lastig om vanuit Den Haag te beoordelen hoe ze ervoor staan. Daarom ben ik meestal wel één keer per week op pad om zelf een praktijk te bezoeken. Je krijgt toch een heel ander beeld als je een landmaker face-to-face spreekt,’ zegt Eileen. ‘En het is natuurlijk leuk om al die verschillende initiatieven met eigen ogen te zien. Ik ben bijvoorbeeld al rondgeleid over het buitendijkse kweldergebied bij Holwerd.’ Daarnaast zit ze vaak op kantoor in Den Haag. Omdat het ministerie met flexplekken werkt, komt Eileen veel in contact met andere directies. ‘Ik zit vaak bij mensen van Klimaatadaptatie. Informatie circuleert daardoor gemakkelijk door de organisatie.’

Praktijkbijeenkomst lwd
Nederland als fietsland, met rechts Eileen. Bron: Hanna Lára Pálsdottír.

De overheid
Eileen merkt dat haar studie goed van pas komt tijdens haar stage bij de Rijksoverheid. ‘Ik kom in contact met verschillende actoren met verschillende belangen. Tijdens mijn studie heb ik geleerd dat ruimtelijke ontwikkeling vaak een spanningsveld is. Dat kom ik nu in de praktijk tegen.’ Ze merkt ook hoe een bestuursorgaan als de Rijksoverheid in de praktijk werkt. ‘Daar had ik tijdens mijn studie wel al meer van willen weten. De overheid klinkt als zoiets abstracts. Nu ik er stage loop, ontdek ik pas echt wat werken bij een organisatie als de overheid inhoudt,’ sluit ze af.


Ben jij al #GEOGRAAF? Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Eileen volgde tussen 2012 en 2016 de bachelor Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit Utrecht. Tijdens haar bachelor studeerde ze een semester in het Deense Aarhus. Sinds september volgt ze de master Geo-communicatie aan de Universiteit van Utrecht en in de loop van 2017 hoopt ze haar studie af te ronden. Vraag haar contactgegevens aan via het onderstaande formulier.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s