Stage bij de ambassade in Canberra: ‘Zo inventief had ik Nederlanders niet ingeschat!’

‘Canberra is de saaiste hoofdstad ter wereld!’ werd mij ingefluisterd door een doorgewinterde backpacker die zich ongevraagd voordeed als Australiёkenner. Een lekker begin als je op het punt staat naar Canberra te vliegen. Ik heb in mijn jeugdige jaren echter geleerd dat ik nooit ergens bevooroordeeld in mag gaan, dus ik ben toch maar gewoon op weg gegaan.

Eenmaal aangekomen in Canberra viel het inderdaad meteen op dat de architect die deze stad heeft ontworpen al langere tijd over zijn hoogtepunt heen was. Een andere levensles die mij is bijgebracht, is dat ik me niet mag laten leiden door mijn eerste indruk, dus heb ik de stad toch maar een kans gegeven. Later werd mij verteld dat de stad bewust ‘lelijk’ ontworpen is om de toeristen weg te houden. Toeristen brengen immers onrust, overlast en congestie. De stad moest een politiek en zakelijk centrum worden, die praktisch en functioneel is opgezet. Toch komen de toeristen de laatste jaren in groten getale om een bezoekje aan Canberra te brengen, onder het mom van: ‘Ik wil de hoofdstad niet gemist hebben.’ Het helpt ook niet echt mee dat het Nationaal Parlement en de vele musea, zeker onder de meer serieuze reizigers, een must-see zijn.

DSC_0483
Een van de weinige architectonische hoogstandjes in Canberra: de John Curtin School of Medical Research.

‘Geen ver-van-mijn-bedshow’
Ik ben hier nu een weekje of zes, en esthetisch gezien is de stad nog steeds afzichtelijk. ‘De mensen maken de stad’ is op Canberra zonder twijfel van toepassing. Demografisch gezien is het gelukkig geen ‘ver-van-mijn-bed-show’, hoewel ik letterlijk aan de andere kant van de wereld zit. De reden dat de grote cultuurshock is uitgebleven, komt waarschijnlijk doordat het overgrote deel van de inwoners Europese voorouders heeft.

Ruimtelijk gezien is het ook best een interessante plek, waar Almere nog jaloers op kan zijn. De multi-centrische opzet, verbonden door een centrale vervoersas, doet menig planologisch hart sneller kloppen. Daarnaast zijn ze hier begonnen met de aanleg van een metro waar ze, net als bij mij thuis in Amsterdam, de hele dag heerlijk over kunnen klagen.

Torenhoge vierkante meterprijzen
De vastgoedmarkt in Canberra is ook erg bijzonder. Als je met de bus aan komt rijden vanaf Sydney is er een paar uur lang niks, hooguit wat koeien en druiven. Wanneer je eenmaal de poorten van Canberra binnenrijdt, wordt je echter direct geconfronteerd met een zeer geconcentreerde bebouwing, met bijbehorende torenhoge vierkante meterprijzen. Het is een stad die langzamerhand uit zijn voegen barst. Er is veel meer vraag naar woningen dan er aanbod is, en door de hoge dichtheid is het verkeer elke ochtend een chaos. Mede door de overspannen woningmarkt verblijf ik momenteel nog steeds in een hostel. Over twee weken verplaats ik naar het Waldorfhotel, inclusief zwembad, sportschool en last but not least: een pingpong tafel. Het is een goede upgrade, en ik denk niet dat een normale kamer er hier nog in gaat zitten.

Intern trade and economic affairs
Maar wat doe ik hier nou de hele dag? Ik ben hier gekomen om Nederland te vertegenwoordigen, en bedrijven te helpen hun weg te vinden op de markt, die voor hun erg ver van huis is. ‘Intern trade and economic affairs’, is mijn officiële titel. De handelsaanvragen lopen enorm uiteen: van bakfietsen en 3D-printers tot dierenvoer. Ik wist dat we als Nederlanders een bezig volkje waren, maar zo inventief had ik onszelf niet ingeschat! Verder monitor ik de Australische positie in mondiale en regionale kwesties, zoals de G20, klimaatverandering, energietransitie, de Brexit en Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP). Waar Nederland zijn expertise kwijt kan in deze ontwikkelingen is vrijwel altijd de invalshoek. Terwijl mijn docenten het ‘topsectoren-beleid’ nog dagelijks de grond in stampen, is dat hier tot op heden wel het referentiekader. Verder behoren het volgen van lezingen op de plaatselijke Universiteit, het promoten van Nederland-fietsland en het bijwonen van EU-vergaderingen, militaire onderscheidingen en zelfs de Gay Parade tot mijn dagelijkse gevarieerde werkzaamheden. Het is tot nu toe een nuttige en leerzame ervaring om bij te kunnen dragen aan de positie van ons kleine kikkerlandje in het grote Australië!


Ben jij al #GEOGRAAF? Met dit abonnement krijg je een aantal extra diensten en een speciaal voor ons ontworpen katoenen tas voor slechts 1 euro per maand. Meer info vind je hier.


Jeroen studeerde tussen 2012 en 2016 Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn bachelor studeerde hij aan de Universiteit van Nebraska en deed hij een minor Business & Economics aan de Vrije Universiteit. Momenteel volgt Jeroen de master Economische Geografie aan de Universiteit Utrecht. Tijdens deze master loopt hij een half jaar stage aan de ambassade in Canberra. Heb jij een vraag voor Jeroen? Vraag zijn contactgegevens via onderstaand formulier aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s