Stage bij Worldconnectors: ‘De wereld kan wel een positief geluid gebruiken’

‘Een betere toekomst begint bij jezelf,’ zegt een scholier van een jaar of dertien tegen Prinses Laurentien. Ze loopt rond met een microfoon en vraagt verschillende kinderen naar hun beeld over de toekomst. Op 6 februari 2017 is de Haagse Hogeschool het toneel van de Round Table van Worldconnectors. Prinses Leontien is die dag een van de ambassadrices. Voor Ronald (26) is het een drukke dag. Aan hem is de taak om het evenement, waarin het thema Ombudsman voor Toekomstige Generaties centraal staat, in goede banen te leiden. Amper een week daarvoor is hij begonnen aan zijn stage bij Worldconnectors.

Round Table
Worldconnectors is een netwerk dat mondiale vraagstukken bespreekbaar wil maken en positieve mondiale ontwikkelingen wil bevorderen. Daarbij vormen de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, opgesteld door de Verenigde Naties een belangrijke inspiratie. Vier keer per jaar wordt er een Round Table georganiseerd en wordt dergelijke problematiek bediscussieerd. Iedere keer is het toegespitst op een ander thema. Zo zijn eerder al de thema’s sociaal ondernemerschap, gender en diversiteit, migratie en global governance aan bod gekomen. Daarnaast worden er op de website verschillende blogs bijgehouden. Inmiddels zijn er zo een 90 permanente leden verbonden aan het netwerk, veelal afkomstig uit het bedrijfsleven, ministeries of goede doelen.

Het team dat het netwerk in stand houdt is klein. Samen met Ronald bestaat het uit drie mensen. Daarnaast zijn er nog een aantal vrijwillige bestuursleden. Des te groter is zijn rol in de organisatie. ‘Voor mij als stagiair is het leuk dat we met een klein team werken. Daardoor ben ik betrokken bij alles waarmee Worldconnectors zich bezighoudt,’ zegt Ronald. Voor de Round Tables moeten sprekers worden benaderd (prinses Laurentien komt niet vanzelf), maar het netwerk moet ook worden onderhouden. ‘Het werk is heel gevarieerd en ik krijg veel vrijheid,’ zegt Ronald.

Positief geluid
Buiten de Round Tables om, schrijft Ronald veel voor de website van Worldconnectors. ‘Binnenkort willen we een serie schrijven over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Die bestaan uit zeventien uitgangspunten. Per punt vragen we één van onze leden om een aspect uit te lichten in een blog en te beschrijven hoe hen dit in hun werk beïnvloedt,’ zegt Ronald. ‘Het is de bedoeling dat ik zelf de eerste blog schrijf en daarna willen we de leden aan het woord laten. Zo hopen we een positief geluid te laten horen. Dat er in de wereld veel dingen niet goed gaan is bekend, maar dat er ook een hoop positieve ontwikkelingen zijn, mag ook worden belicht,’ zegt hij.

Geo-communicatie
Veel van de werkzaamheden die Ronald bij Worldconnectors uitvoert, herkent hij uit zijn masterstudie Geo-communicatie. ‘Worldconnectors is geen geografisch platform, maar geografie speelt wel een belangrijke rol. Geografie legt niet echt een claim op een thema, maar meer op een invalshoek. Je kan een probleem of thema al snel vanuit een geografische invalshoek benaderen. Bovendien heb ik vanuit de masterstudie al de nodige ervaring met journalistiek schrijven en het organiseren van seminars, dat komt hier mooi van pas,’ zegt Ronald.

In mei staat de volgende Round Table op het programma. Het thema is nog niet bekend. ‘Misschien houden we wel een bijeenkomst over de toekomst van Worldconnectors en gaan we bekijken hoe het platform kan worden verbeterd,’ zegt Ronald. ‘Maar het zou ook zomaar kunnen dat we een totaal ander onderwerp behandelen.’ Ronald zal het er in ieder geval druk genoeg mee hebben. ‘Er is werk genoeg. Gelukkig hoef ik niet alleen maar koffie te halen,’ besluit hij met een knipoog.


Ben jij al #GEOGRAAF? Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Ronald studeerde van 2012 tot 2016 Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit Utrecht. Gedurende het eerste semester van het collegejaar 2014/2015 studeerde hij aan de Colorado School of Mines in Amerika. Sinds januari 2017 loopt hij stage bij Worldconnectors en in juni hoopt hij zijn master Geo-communicatie af te ronden. Heb je een vraag voor Ronald? Vraag zijn contactgegevens aan via het onderstaande formulier.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s