Werken als junior GIS-specialist bij de Geodienst: ‘Niet alleen geografen kunnen bij me terecht’

Sinds juni 2016 werkt Marijke (21) als junior GIS-specialist bij de Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen. Daar helpt ze onder andere studenten, docenten en PhD’s met alles wat te maken heeft met Geografische Informatie Systemen (GIS). Dit varieert van makkelijke vragen zoals het installeren van het programma ArcGIS tot lastigere verzoeken als hulp bij statistische berekeningen. Bijvoorbeeld de correlatie tussen een bepaalde ziekte en allerlei verschillende variabelen of correlaties tussen huurprijzen in een regio en overgewicht.

De Geodienst is een onderdeel van de universiteit en stimuleert en ondersteunt het gebruik van ruimtelijke data, analyse- en visualisatietechnieken binnen en buiten de RUG. Het is niet gebonden aan één specifieke faculteit, maar is onderdeel van het Centrum voor Informatie Technologie. Dit betekent dat iedereen van alle faculteiten bij de dienst om hulp kan vragen: ‘van economen tot medici, het zijn zeker niet alleen de geografen en planologen die hier terecht kunnen.’

Jeugdherinneringen
Eén van de kaarten die ze zeer recent heeft gemaakt was voor een wetenschappelijk artikel van een docent culturele geografie. In deze kaart staan de jeugdherinneringen – en de bijbehorende locaties – van een oudere dame die is opgegroeid in een klein plattelandsdorpje centraal. Deze locaties bracht Marijke in kaart, zodat het voor lezers die niets van de regio weten ook inzichtelijk wordt gemaakt.

jeugdherinneringen
Het door Marijke gemaakte kaartje voor het wetenschappelijke artikel over jeugdherinneringen.

Voordat Marijke bij de Geodienst begon hielp ze als student-assistent bij het eerstejaars GIS-vak van de bachelor Sociale geografie en Planologie. ‘Ik vond de GIS-vakken in mijn eerste en tweede jaar erg leuk, dus toen ik hoorde dat ze assistenten zochten heb ik meteen gereageerd. Niet veel later stond ik samen met één andere docent in een computerzaal met dertig eerstejaars studenten. Sommige studenten vinden GIS ontzettend leuk, anderen nemen amper de moeite om de handleiding te lezen en kloppen dan meteen bij mij aan. Ik geef ze dan een halve hint of vertel ze toch nog eens even goed te lezen.’

Helpdesk
Momenteel werkt Marijke twee dagen per week, op dinsdag en donderdag van 9 tot 5. Eén dag daarvan zit ze achter de helpdesk van de Geodienst, waar ze e-mails en telefoontjes beantwoordt en ondertussen aan haar projecten werkt. ‘We zijn met z’n vijven bij de helpdesk, dus iedereen zit daar in principe één werkdag. De tweede dag besteed ik aan de klussen die we op stapel hebben liggen.’ Er werken in totaal ongeveer vijftien mensen bij de Geodienst, waaronder zes junioren. Deze hebben net als ik allemaal Sociale geografie en Planologie gestudeerd, maar doen nu allen een verschillende master.’

Het valt niet altijd mee om haar werk te combineren met de master landschapsgeschiedenis. Zeker niet nu ze ook bijna haar eigen scriptie moet gaan schrijven. Een onderwerp heeft ze nog niet gekozen. Wel heeft ze een idee. ‘Ik wil graag onderzoek doen naar een Europees kustlandschap vanuit een cultureel perspectief. Hoe maken ze er gebruik van? En dan bijvoorbeeld de focus op visserij of kustbescherming leggen.’ Eén ding is in elk geval wél duidelijk: er zullen GIS-kaarten in haar scriptie worden opgenomen.


Ben jij al #GEOGRAAF? Met dit abonnement krijg je een aantal extra diensten en een speciaal voor ons ontworpen katoenen tas voor slechts 1 euro per maand. Meer info vind je hier.


Marijke studeerde van 2013 tot 2016 Sociale geografie en Planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Direct daarna startte ze de master Landschapsgeschiedenis aan dezelfde universiteit. Van februari tot april was ze student-assistent bij de eerstejaars GIS-vakken van de bachelor Sociale geografie en Planologie. Sinds juni 2016 werkt ze als junior GIS specialist bij de Geodienst. Heb je een vraag voor Marijke? Vraag haar contactgegevens aan via onderstaand formulier.                        

 

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s