Stage bij de Nederlandse ambassade in Belgrado: ‘De meest interessante post van Oost-Europa’

‘Was het nog een zonnige, bloedhete en levendige stad toen ik er kwam; nu geldt het tegenovergestelde,’ vertelt Rebecca (25) over de Servische hoofdstad Belgrado. ‘Inmiddels is het hier koud, grauw en grijs. Een enorm verschil. Ik geloof dat ik dat ik dat vooraf toch wel een beetje heb onderschat.’ Ze is er sinds september stagiaire economie en handel bij de Nederlandse ambassade. Het is onderdeel van haar master Public Law, die ze na een bachelor Sociale Geografie en Planologie en Rechtsgeleerdheid is gaan volgen.

Eén keer eerder was ze in Belgrado. Op haar zestiende, liftend door Servië. Het is niet dat ze door dat bezoek voor deze stagelocatie heeft gekozen. ‘Ik heb hooguit vage herinneringen aan toen eigenlijk; vooral aan marktjes met prullaria. De keuze voor Belgrado was vrij willekeurig. Ik wilde graag stage lopen bij een ambassade, omdat ik erg geïnteresseerd ben in de diplomatieke wereld. Dit is een van de grotere posten in Oost-Europa en ook een van de meest economisch interessante. Zeker door de toetreding tot de EU.’

Taken
Haar takenpakket is omvangrijk. Ze doet er onderzoek naar Nederlandse bedrijven die actief zijn of willen worden in Servië. Ze heeft hiervoor contact met talloze Nederlandse bedrijven om te achterhalen of ze allereerst nog actief zijn en ten tweede of ze echt Nederlands zijn (en niet vanwege belastingtechnische voordelen ‘Nederlands’ zijn). Ze heeft een database aangelegd waarin onder andere staat hoe de bedrijven bereikt kunnen worden en tot welke sector ze behoren. Ze heeft vervolgens een trendanalyse losgelaten op haar database. ‘Is er groei in het aantal bedrijven? Zo ja, welke factoren kunnen deze groei verklaren? Maar ook op een lager niveau: is er groei in bepaalde sectoren?’

Daarnaast heeft Rebecca veel wisselende taken. Zo was ze onlangs bij een conferentie over productie met biomassa. Ze maakte daar aantekeningen over wat het belang ervan zou kunnen zijn voor Nederland en schreef daar na afloop een rapport over. Een andere taak is het ondersteunen van Nederlandse bedrijven die op handelsmissie zijn. ‘Als er bedrijven op bezoek komen die een aanbesteding willen winnen, dan helpt de ambassade door ze de benodigde informatie te geven. Laatst kwam bijvoorbeeld Boskalis op bezoek. Zij willen hier de rivier gaan baggeren. Ik woon dan de vergadering bij en help met de planning.’

‘Het Berlijn van de Balkan’  
Ook buiten de werktijden is er genoeg te beleven in de stad. Belgrado wordt dan ook vaak ‘het Berlijn van de Balkan’ genoemd. ‘Terecht, want er zijn hier talloze hippe cafés, restaurants en clubs. Onder andere clubs in woonboten op de rivier, de zogenaamde splavs. Genoeg plekken om nieuwe mensen te leren kennen in ieder geval. Bovendien werkt er op de ambassade nog een stagiaire, Anke, waarmee ik het goed kan vinden.’

Dankzij haar winst met een spelletje ‘kop of munt’ won Rebecca het appartement boven de ambassade ten koste van haar medestagiaire. Gelukkig stond dat een nieuwe vriendschap niet in de weg. ‘Helaas kan er in dit appartement – dat in het bezit is van de ambassade – maar één iemand wonen. Ik heb dus ontzettend geluk gehad. Het is groot, mooi en ligt middenin de stad. De belangrijkste winkelstraat is vlakbij.’ Eigenlijk is alles dus ideaal aan haar woonsituatie. Al is er volgens Rebecca toch wel echt één klein nadeel. ‘Zeker met deze gladheid en ijzige kou is het wel heel verleidelijk om nauwelijks de deur uit te gaan.’


Ben jij al #GEOGRAAF? Met dit abonnement krijg je een aantal extra diensten en een speciaal voor ons ontworpen katoenen tas voor slechts 1 euro per maand. Meer info vind je hier.


Rebecca studeert sinds 2010 aan de Universiteit van Amsterdam. Daar haalde zij de bachelors Planologie en Rechten, gevolgd door de masters International and European Law en Publiekrecht. Ook heeft ze tussendoor een half jaar in Melbourne gestudeerd. Momenteel loopt ze stage bij de Nederlandse ambassade. Heb je een vraag voor Rebecca? Vraag haar contactgegevens aan via onderstaand formulier.

3 Comments

  1. Dag Rebecca,
    Ik heb hetzelfde vraag als Ivan hierboven heeft gesteld. Erg interessant onderzoek en ik vroeg me dan ook af waar de lijst te vinden is en /of deze anders via mail gestuurd kan worden. Ik zou graag je email adres ontvangen. Groeten, Ivana

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s