Werken bij de Onafhankelijke Planologische Adviesgroep: ‘Van droge theorie naar praktijk’

Toen een paar jaar geleden een medestudent contact zocht met de gemeente Groningen om mee te kunnen denken over actuele ruimtelijke vraagstukken, waren Eliza (23) en Maurits (28) meteen enthousiast. De denktank die op initiatief van medestudent Vita gevormd werd om advies te geven aan de gemeente groeide uit tot de Onafhankelijke Planologische Adviesgroep (OPA). De huidige voorzitter Jeroen (22) zet het initiatief van de oprichters voort.

Praktijk
Eliza en Maurits kwamen er al snel achter dat de spontaan ontstane samenwerking tussen de studenten en de gemeente erg waardevol was. ‘Het is ontzettend leuk om concreet met de onderwerpen die je in de collegebanken behandelt bezig te zijn. We misten tijdens de studie eigenlijk constant de aanknopingspunten met de praktijk. We gingen ineens van het leren van droge theorie naar de toepassing ervan.’

Toen de samenwerking na een aantal projecten afliep merkten de groepsleden dat ze eigenlijk wel samen verder wilden gaan. Hierdoor ontstond het idee om zelf een adviesgroep op te zetten. Volgens Eliza bleek dit veel ingewikkelder dan gedacht. ‘We hebben er ruim een jaar over gedaan om tot een concreet plan te komen. In eerste instantie was het heel laagdrempelig. We spraken wekelijks af bij iemand thuis om te brainstormen over alle aspecten die wij relevant achtten; het bepalen van de doelgroep en de juiste vorm. We wilden dat de adviesgroep aantrekkelijk zou zijn voor nieuwe studenten om toe te treden, vergelijkbaar met een commissie bij een vereniging. Daarbij was het ook belangrijk dat er sprake zou zijn van continuïteit. Het moest namelijk een platform blijven voor studenten naast hun studie en zo volgen leden elkaar relatief snel op.’

Start-up
In die brainstormfase was het volgens Eliza best lastig om de koppen bij elkaar te houden. ‘Als je een jaar lang alleen maar aan het praten bent en nog geen opdrachten hebt is het lastig om gemotiveerd te blijven. Het voelde als een start-up: je investeert veel tijd en het levert in het begin heel weinig op. Gelukkig was er in die periode altijd wel iemand die de anderen bleef motiveren en samen sleep je elkaar er zo doorheen. Het belang om eerst een goede basis neer te zetten zorgde ervoor dat iedereen het uiteindelijk volhield.’

vergadering
De huidige studentadviseurs aan het werk.

Het onafhankelijke aspect was voor de oprichters ook heel belangrijk. ‘We wilden niet gebonden zijn aan de universiteit, getuige ook de naam van de adviesgroep. Dat leverde ons enerzijds meer werk op, maar anderzijds kunnen we hierdoor erg trots zijn dat we alles zelf hebben opgezet.’

Pilot
Tijdens de opstartfase werd besloten dat ze om opdrachten binnen te halen eerst moesten kunnen tonen wat ze te bieden hadden. Daarom werd er een pilot uitgevoerd waarvoor wederom contact werd gezocht met de gemeente Groningen. ‘Zij waren gelukkig meteen heel enthousiast en gaven ons de opdracht om enkele scenario’s te schrijven voor de herontwikkeling van een probleemgebied in het centrum van Groningen ten zuiden van de Grote Markt. Dit resulteerde in een rapport van zestig pagina’s met vier verschillende scenario’s.’

Ondanks dat Eliza en Maurits inmiddels met hun master economische geografie (UU) bezig zijn en niet meer direct betrokken zijn bij de OPA is hun doel van continuïteit gelukkig waarheid geworden. Jeroen, de huidige voorzitter, vertelt dat de groep zich momenteel richt op actuele vraagstukken in drie globale richtingen: leefbaarheid, mobiliteit en watermanagement. ‘Wij anticiperen hierbij op de internationale, nationale en regionale trends. Zo is de vraag voor duurzame oplossingen een trend die voorkomt in al deze richtingen. Verder zien wij dat er binnen de ruimtelijke ordening internationaal gezien twee enorme opgaven zijn ontstaan. Enerzijds is er de vraag hoe de snelle ontwikkeling van globaliserende megasteden in goede banen kan worden geleid. Anderzijds ontstaan er grote leefbaarheids- en bestuursvraagstukken in gebieden waar de bevolking sterk daalt. Wij zien het als een unieke kans dat een van deze vraagstukken zich vlakbij Groningen afspeelt. Er zitten dan ook twee projecten in de pijpleiding op het gebied van leefbaarheid in de regio Noord-Nederland.’

Springplank
De drie betrokkenen benadrukken dat de OPA voor hen en de andere studentadviseurs een doorslaggevende rol heeft gespeeld in het verdere verloop van hun (studie)carrière. De OPA is een springplank voor enthousiaste studenten die tegen het eind van hun studietijd alvast willen proeven van de advieswereld.

‘Met name bij academische geografie- en planologiestudenten zien wij dat velen geen idee hebben wat ze later kunnen betekenen met hun kennis. Dit vinden wij echter essentieel bij het vinden van een passende baan. Tot nu toe heeft iedereen van de OPA direct een baan of traineeship gevonden na de studie. Momenteel bevat de studentenadviesgroep kennis uit zes verschillende studierichtingen binnen de ruimtelijke ordening, uiteenlopend van het sociale domein tot het technische en het economische domein. Het is dan ook niet het doel van de OPA om zich te beperken tot één onderwerp. Adviseurs van de OPA zijn daarom veelal fanatieke allrounders.’

Eliza studeerde van 2011 tot 2015 Sociale Geografie en Planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Maurits studeerde daar tegelijkertijd Environment and Infrastructural Planning. Beiden volgen dit collegejaar de master Economische Geografie aan de Universiteit Utrecht. Jeroen studeert momenteel Bouwkunde aan de Hanzehogeschool in Groningen. In 2016 is hij studentadviseur geworden bij de Onafhankelijke Planologische Adviesgroep. Heb jij een vraag voor Eliza, Maurits en/of Jeroen? Vraag hun contactgegevens via onderstaand formulier aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s