Studeren in Leuven: ‘Een master zo breed als hier vind je in Nederland niet’

San Diego, Kopenhagen, Münster en Helsinki hebben de strenge selectieprocedure van Adriana (24) niet overleefd. De keuze viel voor een master in Leuven. ‘Ik wilde graag een master die zo breed mogelijk is en waar ik kan werken met Geo-informatie’ legt ze uit. ‘Ik heb om die redenen voor Leuven gekozen. Niet omdat het dichtbij is. Ik had best graag verder gewild.’

Voordat ze aan de master Geografie kan beginnen moet ze eerst de pre-master afronden. Daar is ze nu ruim drie maanden mee bezig. Het eerste semester volgt ze eerstejaars bachelorvakken, met pas begonnen studenten dus. Echt makkelijk is dit desalniettemin niet, want het hele semester staat in het teken van de basiswetenschappen. Wiskunde, statistiek, natuurkunde, geologie en geografie, wetenschappen die je in Nederland niet allemaal krijgt bij de studie geografie. Ook de wiskunde op Belgische middelbare scholen is wat anders dan hier. Flink aanpoten dus.

voor-kasteel-arenberg-is-van-de-ku-leuven
Adriana voor kasteel Arenberg. Dit kasteel ligt op de campus waaraan ze studeert en is de faculteit voor Architectuur.

Ruimtelijke analyse     
‘Ik wilde altijd al graag in het buitenland studeren, maar dat heb ik tijdens mijn bachelor ruimtelijke ordening en planologie niet gedaan. Ik was bang dat het te laat was om dat ooit nog te doen. Daarom besloot ik mijn master in het buitenland te volgen. Daarnaast vind ik het prettig om een erg brede achtergrond te hebben. Een master zo breed als hier is er in Nederland niet. Dit is een combinatie van fysische, sociale en economische geografie.’

Pas in het tweede semester komen de vakken waar Adriana naar uitkijkt, zoals ruimtelijke analyse. Volgend jaar, als ze aan de echte master begint, staat de wisselwerking tussen beleid en de samenleving juist weer centraal. Er is dan ook meer ruimte om te werken met Geo-informatie, een vakgebied waar Adriana al de nationale minor voor volgde in Nederland.

Cantus
Leuven is een echte studentenstad, met veel oude universiteitsgebouwen in de binnenstad en een grote nieuwere campus aan de rand van de stad. Het uitgaansleven is er volgens Adriana erg uitgebreid. Leuven heeft dan ook ‘de langste toog van de wereld’. ‘Je kunt hier elke dag uitgaan. Ook de cantus, de combinatie van drinken en zingen, is hier erg populair.’

De wetenschapscampus bevindt zich aan de rand van de stad. Adriana woont precies tussen de binnenstad en de campus in. De kamer vinden was erg gemakkelijk, omdat er in Leuven niet zo’n tekort aan studentenkamers is als in de Nederlandse universiteitssteden. Via een website van de universiteit vond ze een grote kamer voor een erg aantrekkelijke prijs. Daar woont ze met vijf internationale huisgenoten en deelt met hen een woonkamer, een keuken en twee badkamers.

de-oude-markt
De Oude Markt is de plek waar de meeste cafés zitten en vooral ’s nachts the place to be.

Reizen 
Voor vertrek was Adriana bang dat ze thuis erg zou missen, maar ondanks de geringe afstand is ze pas één keer terug geweest. Het lijkt er bovendien op dat het thuisfront haar sowieso nog lang moet missen, want na de twee jaar in Leuven is ze van plan om ver te gaan reizen. Het liefst naar haar familie in San Diego, zeker nu ze de master daar niet heeft gekozen. Wat ze daarna wilt worden vindt ze naar eigen zeggen moeilijk te beantwoorden. Toch komt er een vrij specifiek antwoord: ‘Het liefst een baan met GIS. Bijvoorbeeld als consultant voor de overheid over het thema infrastructuur.’


Ben jij al #GEOGRAAF? Voor slechts 15 euro word je een jaar lang #GEOGRAAF (abonnee) en help je het platform uit te breiden. Je krijgt er onder andere exclusieve interviews en een katoenen tas voor terug. Meer info vind je hier.


Adriana studeerde van 2012 tot 2016 Ruimtelijke Ordening en Planologie aan de Hogeschool Rotterdam. Binnen deze opleiding heeft ze de Nationale Geo-Informatie minor afgerond, een samenwerkingsverband tussen vijf universiteiten. Gedurende haar bachelor liep ze stage bij de Gemeente Haarlemmermeer, Esri Nederland en DAT.Mobility. Sinds september 2016 studeert zij aan de KU Leuven. Heb je een vraag voor Adriana? Vraag haar contactgegevens aan via onderstaand formulier.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s