Fotoreportage: De Jordaan

‘Een reportage die geheel in het teken staat van Amsterdam-Noord is leuk,’ vindt Jelle (21), ‘maar dan verdient De Jordaan er zéker ook een.’ De trotse bewoner van de Lindengracht, waar zowel hijzelf als zijn ouders los van elkaar wonen, gaf een rondleiding door zijn buurt aan geïnteresseerde geografen. Ook werd er gewerkt aan een fotoreportage en een informatief filmpje. Hieronder het resultaat.

Tekst: Jelle Verwer / Foto’s: Hidde Wams / Video’s: Ramon Holle.

Historie
‘De Jordaan kent een rijke historie die overal in het straatbeeld zichtbaar is. Verspreid door de wijk hangen nog klassieke reclameschilderingen die de wijk nog dat extra nostalgische gevoel geven. Ook bevindt zich er op sommige plekken nog oude bedrijvigheid. Jenever distilleerderij De Ooievaar is hiervan het beste voorbeeld. Dit is de enige overgebleven distilleerderij van Amsterdam en stookt hier al sinds 1782 sterke drank. De huizen zelf versterken het gevoel van een rijk verleden nog eens door hun karakteristieke kenmerken. Zo hebben veel huizen een gevelsteen met daarop het beroep wat er ooit werd beoefend en klassieke ornamenten en ramen.’

historie-1
1. Palmgracht – ‘Oude reclame voor het leger.’
historie-2
2. Driehoekstraat – ‘De gevel van distilleerderij De Ooievaar.’
historie-3
‘Een uithangbord zoals vroeger.’
historie-4
3. Bloemgracht – ‘Een van de oudste huizen in de Jordaan.’

Stadsgezichten
‘Visueel is de buurt een van de pareltjes van Amsterdam. De vele stadsgezichten ademen karakter en sfeer. De grachten geven de buurt de statigheid en allure van de grachtengordel; maar de smalle straatjes en vele hofjes vormen toch weer een eigen en dorpse identiteit. De mooie Westertoren is vanuit veel plekken in de Jordaan zichtbaar. De huisjes in de Jordaan zijn allemaal net wat kleiner en minder imposant dan de huizen op de nabijgelegen Prinsengracht, wat het een Middeleeuws aanzicht geeft. Toch waren ze niet altijd zo gecharmeerd van de buurt: in de jaren ’60 en ’70 was het slopen van de gehele wijk namelijk het idee om ruimte te maken voor ruim opgezette nieuwbouw en kantoren.’

stadsgezicht-1
‘De Bloemgracht is een van de drie overgebleven wateren van de Jordaan. De rest is gedempt.’
stadsgezicht-2
‘De kenmerkende kleine huisjes van de Jordaan, stukken minder statig dan binnen de Grachtengordel.’
stadsgezicht-3
‘De Westertoren.’
stadsgezicht-4
‘Klassieke gevels bij drie gerestaureerde woningen.’
stadsgezicht-5
4. Berensluis (Brug 65) – ‘Uitzicht op de Prinsengracht, de binnengrens van de Jordaan.’

Horeca
‘Cafés, barretjes en restaurants spelen al heel lang een grote rol in de Jordaan en dragen bij aan het levendige en gezellige karakter van de buurt. De horeca is bovendien een van de grootste trekpleisters. Vroeger was het een buurt was waar misdaad, drugsgebruik en alcoholisme het straatbeeld bepaalden. De wijk stonk vroeger permanent naar wiet en alcohol, wist een voorbijgaande man tijdens de rondleiding toe te voegen. Nu stromen elke avond de (veelal bruine) cafés en restaurants vol met studenten, bewoners en vooral veel bezoekers. In de weekenden en als er evenementen zijn zoals het Jordaan festival, koningsdag of de Gaypride wordt deze samenkomst van gezelligheid nog eens versterkt en voelt de hele buurt aan als één groot openluchtcafé. De drukte in de Jordaan is in mijn ogen zelden storend; het voelt altijd aan als gemoedelijk in vergelijking met bijvoorbeeld het Leidseplein, welke grenst aan de Jordaan maar toch een heel andere sfeer met zich meebrengt.’

horeca-1
5. Café Thijssen, Brouwersgracht – ‘Een van de mooiste cafés. Zowel qua locatie als uitstraling.’
horeca-2
6. De Blaffende Vis, Westerstraat – ‘Zit elke avond stampvol en is open tot in de late uurtjes.’
horeca-3
7. Café Nol, Westerstraat – ‘Een iconisch café. Bestaat al meer dan 50 jaar.’
horeca-4
8. De Noordermarkt – ‘Een ware horeca-hotspot: van een Michelinrestaurant tot de lekkerste appeltaart van de stad bij café De Winkel.’

Verandering
‘Ondanks de rijke geschiedenis en de soms conservatieve bewoners is het ook een buurt die snel meegaat met zijn tijd en drastisch verandert. Of deze veranderingen positief of negatief zijn verschilt per persoon en positie. De veranderingen die in de buurt spelen gebeuren vooral op de achtergrond en liggen buiten de directe macht van de bewoners en kunnen hierom heel frustrerend zijn. Ik ervaar zowel negatieve veranderingen: mindere toegankelijkheid door prijzen, overlast van toeristen, en het wegvloeien van jonge mensen, als ook positieve: het opknappen van de buurt, meer en betere voorzieningen en transformatie van openbare ruimte.’

verandering-1
9. Tweede Goudsbloemstraat – ‘In het pand van een oude slager (met bijbehorende gevelsteen) zit nu een islamitische slager.’
verandering-2
10. Elandsgracht – ‘Het nieuwe beeld van Johnny Jordaan.’
verandering-3
‘Alle beelden van de parels van de Jordaan, de zangers en zangeressen die vroeger de buurt bezongen.’
verandering-4
11. Willemstraat – ‘Een oude bewaarschool waar momenteel een fysiotherapeut in huisvest en die binnenkort wordt verbouwd tot luxe appartementen en kantoren.’

Hieronder kun je ook het bijbehorende filmpje van de rondleiding door de Jordaan kijken:

Jelle (21) studeert sinds 2014 Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Heb je een vraag voor Jelle? Vraag zijn contactgegevens aan via onderstaand formulier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s