Werken bij je eigen omgevingsmanagementbureau: ‘Ik wil bewoners mondiger maken’

Tijdens de studie begon Marlous (24) met de gedachte te spelen om erna haar eigen bedrijf te beginnen. ‘De vrijheid die het geeft en de creativiteit die ik erin kwijt kan spreken me aan,’ vertelt ze. ‘Na mijn studie dacht ik: ik heb nog geen hypotheek of andere hoge vaste lasten, dus ik heb betrekkelijk weinig te verliezen. Ik begin gewoon.’ Begin dit jaar lanceerde ze haar eigen onderneming in het Drentse Meppel: Rosegaar omgevingsmanagement.

logo

De keuze voor omgevingsmanagement was makkelijk. Vanuit haar overtuiging wil ze ruimtelijke vraagstukken op een manier oplossen waarin alle belangen zo goed mogelijk worden behartigd en waarin ook bewoners actief betrokken zijn. De locatie van het bedrijf was echter meer een toevalstreffer. Via een kennis kon ze voor een lage prijs een bureau huren in Meppel. Ook een appartement was snel gevonden. ‘Dat bleek een ideale uitvalsbasis, doordat ik vanuit hier snel in Groningen én Zwolle kan zijn.’

Breedband
Direct na het oprichten van haar bedrijf kwam de eerste opdracht vanuit de Rijksuniversiteit Groningen. Haar scriptiebegeleider vroeg of ze mee wilde werken aan een onderzoek naar breedband en glasvezel in het buitengebied van de provincie Overijssel. Ze vroeg – nu ze haar eigen bedrijf was begonnen – of ze de opdracht als ZZP’er mocht aannemen. Dat mocht.

presentatie
Presentatie voor VerbindDrenthe in Emmen.

Op een symposium voor breedband en glasvezel ontmoette ze haar volgende opdrachtgever. Een zelfde thema, maar deze keer in de provincie Drenthe. Ze ondersteunt daar bewonersinitiatieven voor breedband voor ‘VerbindDrenthe’, een stichting die zich inzet voor snel internet. Ze zou het project in eerste instantie een halfjaar doen, maar het is onlangs verlengd tot een jaar.

Wijkanalyse 
Ook in haar woonplaats Meppel loopt momenteel een groot project in de woonwijk Haveltermade. Het is een wijk met veel semi-hoogbouw en een hoog percentage sociale huurwoningen. Het is bovendien een van de meest multiculturele wijken van de stad. De gemeente wil onderzoek laten uitvoeren naar wat er speelt in de Meppelse woonwijken middels een wijkanalyse. Nadat Marlous een column had geschreven over deze wijk, kwam het wijkplatform dat de analyse uitvoert haar op het spoor en zette haar als coördinator op het onderzoek.

‘Door middel van een wijkplatform waar twintig bewoners aan deelnemen doen we onderzoek naar de binding die mensen hebben met de buurt. We nemen 2500 enquêtes af om te onderzoeken hoe het is gesteld met sociale samenhang en participatie in de wijk, omdat uit eerdere onderzoeken blijkt dat de samenhang beperkt is en de participatie laag. Wat is hier de onderliggende oorzaak van?’

wijkanalyseteam
Vragenlijsten vouwen met het wijkanalysteam.

SPSS
Als de resultaten binnen zijn laat Marlous er een SPSS-analyse op los. Naar aanleiding van de resultaten worden er diepte-interviews afgenomen. Niet door Marlous zelf, maar door de deelnemers van het wijkplatform. ‘Zij weten als geen ander wat er speelt in de wijk. Ze wonen er zelf en hebben eenvoudig toegang tot de bewoners die normaal gesproken niet aan zulke onderzoeken meewerken. Bovendien past het beter bij het thema van sociale samenhang. We willen bewoners mondiger maken. Het is daarom ook een voorwaarde van de gemeente dat bewoners actief deelnemen aan het onderzoek.’

Met een leeftijd van slechts 24 jaar vanuit je eigen bedrijf een sleutelpositie krijgen in zulke onderzoeken klinkt behoorlijk spannend. Volgens Marlous valt dat wel mee. ‘Ik werk weliswaar als ZZP’er maar heb bij al deze projecten een team om me heen. Het is erg prettig om vanuit zo’n rol samen te werken.’ Ze is natuurlijk ook gespecialiseerd in dit vakgebied. Als meest nuttige vaardigheden van de studie noemt ze ‘onderzoek doen’ en ‘presenteren’. ‘De theorie, zeker de combinatie van met name stadsgeografie in Utrecht en plattelandsgeografie in Groningen, is goed voor de achtergrond.’

Vrijheid
Hoewel er in haar omgeving best wat noordelijke nuchterheid heerste bij het beginnen van haar eigen bedrijf, is daar nu geen reden meer voor. Nu het bureau op eigen poten staat is er zelfs ruimte om te denken aan uitbreiding. Binnen een jaar hoopt Marlous iemand in dienst te nemen bij haar bureau. Ze steunt daarnaast bewonersinitiatieven via voorjebuurt.nl, door opdrachtgevers een campagne te laten kiezen waarnaar ze twee procent van elke factuur overmaakt.

De werkweken bij Marlous zijn nooit hetzelfde. De werktijden ook niet. Zo is ze voor het project ‘VerbindDrenthe’ regelmatig op bewonersavonden te vinden, waardoor ze laat klaar is. De creativiteit en vrijheid die Marlous zo graag wilde in haar baan heeft ze gevonden, al moet ‘vrijheid’ – met zoveel verschillende projecten en lange werkdagen – misschien meer figuurlijk dan letterlijk worden genomen.

Marlous studeerde van 2010-2014 Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit Utrecht. Met veel stadsgeografische vakken en een minor fysische geografie op zak, verruilde ze De Dom voor de Martinitoren. In het studiejaar 2014-2015 behaalde ze haar Master Cultural Geography aan de Rijksuniversiteit Groningen. Marlous heeft naast haar studie veel tijd besteed aan tekenen en schilderen, wat heeft geresulteerd in twee geïllustreerde kinderboeken (Klaartje en Koen deel I en II). Heb je een vraag voor Marlous? Je kunt haar contactgegevens aanvragen via onderstaand formulier.

6 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s