Studeren in Kaapstad: ‘Ik voel me hier blanker dan ooit’

Ruim twee maanden nadat Bianca (23) aan haar semester in Kaapstad begon had ze al geen college meer. Het is niet dat de semesters in Zuid-Afrika altijd zo kort zijn, maar door aanhoudende protesten werd college geven op de universiteit onmogelijk gemaakt. ‘Zwarte’ Zuid-Afrikanen eisen gratis educatie, omdat het voor velen nog steeds onmogelijk is om (zonder beurs) te kunnen studeren. De protesten staan symbool voor het enorme klassenverschil dat al sinds de Apartheid in de samenleving gesleten is en waardoor het vrijwel onmogelijk wordt gemaakt om de maatschappelijke ladder te beklimmen.

protesten
Protesten op de universiteit.

‘Ik voel me hier blanker dan ooit,’ vertelt Bianca. ‘In een werkgroep over betaalbare huisvesting werd er door Zuid-Afrikanen, zowel zwart als blank, continu met wij en zij gesproken en verwijten gemaakt. Na het college lopen beide partijen dan weer vrolijk naast elkaar. Zeker als Nederlander voel ik me daar met het verleden heel gek bij.’

Cliffton Beach 
Hoewel de aanleiding zeer serieus is en het klassenverschil een groot maatschappelijk probleem is, heeft studeren zonder college natuurlijk ook zijn voordelen. Kaapstad heeft namelijk veel moois te bieden. Het feit dat de zomer er zijn intrede doet terwijl het in Nederland in hetzelfde semester juist steeds kouder en donkerder wordt draagt natuurlijk ook bij aan de pret.

Bianca is bijvoorbeeld vaak op Cliffton Beach te vinden: een strand naast het bekende Camps Bay, het strand waar de rich and famous te vinden zijn. Ook heeft ze inmiddels veel uitstapjes in de omgeving van Kaapstad gemaakt. Samen met studievrienden heeft ze een aantal roadtrips langs de kust gemaakt.

Minitaxi
Binnen de stad verplaatsen is wegens veiligheidsoverwegingen echter soms best lastig. Omdat het niet echt veilig is om alleen over straat te gaan, neemt Bianca voor veel routes een Über. ‘Alhoewel ik trouwens wel een keer in mijn eentje van een vriendin naar huis gerend ben,’ vertelt ze lachend. ‘Maar dat was maar een paar honderd meter.’

Na twee maanden nam ze in plaats van een Über de ‘minitaxi’ naar het stadscentrum. Dit zijn geïmproviseerde taxi’s in oude busjes waarin de chauffeur voortdurend ‘CAPE TOWN! CAPE TOWN!’ schreeuwt als hij langs rijdt. Er zitten vooral bewoners van de townships in die zo goedkoop mogelijk naar het centrum willen. Hoewel Bianca en haar huisgenoten eerst huiverig waren om in zo’n busje te stappen, is het nu een hele leuke en goedkope manier om naar het centrum te gaan.

Globalization in Africa
Bianca volgde twee vakken aan de University of Cape Town. Het vak ‘Urban challenges in South-African cities’ was opgedeeld in drie blokken: segregatie, duurzaamheid en Apartheid. Aan het laatste blok zijn ze door de protesten (ironisch genoeg) nooit toegekomen, waardoor het paper dat Bianca voor het laatste blok moest schrijven zonder colleges over dit thema geschreven moest worden.

Het tweede vak, Globalization in Africa, is volgens Bianca interessant maar vrij simpel. Met name de werkgroepen waren erg leuk doordat er veel ruimte was voor discussie. Met zoveel nationaliteiten levert dat genoeg interessante invalshoeken op. Het was dus vooral leren van elkaar.

Huisvesting
Haar kamer vond ze heel simpel via een website voor huisvesting van de universiteit. Doordat ze voor vertrek veel Nederlanders sprak en ze zich daardoor in dezelfde wijk hebben ingeschreven, woont ze in een volledig Nederlands huis. Het huis is omheind, heeft een alarm en ligt in een wijk waar veel studenten wonen. Feestjes genoeg dus.

observatory
Dit is de wijk waar het huis van Bianca is: Observatory. In deze wijk heb je altijd uitzicht op de ‘Devils peak’, de berg die je ook op deze foto ziet.

Hoewel het semester erop zit, is het avontuur voorlopig nog niet voorbij. Voordat ze weer voet op Nederlandse bodem zet worden eerst nog onder andere het binnenland van Zuid-Afrika, Tanzania en Malawi bezocht. Kan ze meteen kijken of de theorie uit de colleges terug te vinden is te praktijk.

Bianca studeert sinds 2013 Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds juli 2016 studeert ze aan de University of Cape Town. Heb je een vraag voor Bianca? Je kunt haar contactgegevens aanvragen via onderstaand formulier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s