Studeren in Sydney: ‘De vakken sluiten veel meer aan bij de arbeidsmarkt’

Terwijl in Nederland de zon net op is, werkt Anneke (24) ’s avonds aan haar allerlaatste paper. Ze begon half juli aan haar semester in Sydney en blikt terug op de afgelopen maanden. ‘Als dit ingeleverd is ben ik ineens helemaal vrij,’ vertelt ze. ‘Ik ben natuurlijk blij dat ik dan niets meer hoef te doen voor de studie, maar vind het naar dat het semester voorbij is. Ik ga het echt missen hier.’

Dat ze langer zou willen blijven had ze in eerste instantie niet verwacht. Ze was voor vertrek bang dat ze heimwee zou krijgen, maar ging er toch voor. ‘Zo’n kans krijg je misschien nooit meer. Door WhatsApp, alle sociale media en skype kan ik nog zoveel van thuis meekrijgen, dat ik helemaal geen kans heb gehad om heimwee te krijgen. Heel anders dan vroeger natuurlijk, toen je alleen een brief kon sturen of duur kon bellen.’

Zomertijd
Het enige dat contact met het thuisfront bemoeilijkt is het tijdverschil – dat van acht uur naar tien uur is vergroot. Terwijl in Nederland de wintertijd is ingegaan, is in Australië namelijk juist de zomertijd ingegaan. Zomertijd betekent echter ook dat het weer (nog) beter wordt in Australië en Anneke steeds meer tijd op het strand kan doorbrengen, waar ze naar eigen zeggen nu al veel te vinden is.

Het scheelt ook dat Sydney niet bepaald een cultuurshock geeft. ‘Het is westers, ze spreken er Engels en het is geen overweldigend drukke wereldstad. Ondanks dat de stad vijf miljoen inwoners heeft, krijg ik hier helemaal niet het gevoel in een drukke stad te zijn. Soms vraag ik me op straat echt af waar alle mensen zijn.’ En dat is volgens Anneke niet omdat ze in een buitenwijk woont. Integendeel. Het is twintig minuten met de bus naar het Central Business District en een halfuurtje lopen naar de universiteit.

sydney-opera-house
Ook voor dit uitzicht op het Sydney Opera House hoeft Anneke maar twintig minuten in de bus te zitten.

Coogee Beach 
De sociaal geografe woont in een huis met 29 andere internationale studenten in de wijk Coogee, met uitzicht op Coogee Beach. Het huis is vooral een Nederlands-Deense aangelegenheid, met maar liefst elf Nederlanders en acht Denen. Haar kamer deelt ze dan ook met een Nederlander en een Deense. De laatste is een heel goede vriendin geworden van Anneke. ‘Juist doordat we zoveel samen zijn.’

coogee-beach
Coogee Beach.

Een kamer delen was in eerste instantie niet Annekes intentie. ‘Ik wilde graag een privékamer, maar dat is superduur. Sydney is qua wonen een van de duurste steden ter wereld. Een eigen kamer kost al gauw 300 dollar (ruim 200 euro) per week en dan woon je nog niet eens centraal. Het is nu nog steeds niet goedkoop, maar zeker betaalbaar.’

Mazzel
Anneke vindt dat ze veel mazzel heeft gehad met haar kamergenoten. Er zijn nooit ruzies of ergernissen. Het is vooral heel gezellig. ‘Natuurlijk resulteert dat wel eens in een slaaptekort, met name in de tentamenweken. Je gaat natuurlijk met de laatste naar bed en met de eerste op.’ Als ze rustig wilt leren doet ze dat daarom op de uni en de rest van de tijd brengt ze grotendeels buiten door. Het strand op steenworpafstand wordt daarom vaak bezocht.

Processed with Snapseed.
Het uitzicht vanuit Anneke’s kamer.

Via een studiegenoot die al een jaar eerder in hetzelfde huis woonde heeft Anneke haar kamer gevonden. In de kamer bevindt zich naast de drie bedden, wat kasten en een bureau ook een keukenblok. De badkamer deelt ze met haar huisgenoten die op dezelfde verdieping wonen. Jongens en meiden hebben een eigen badkamer.

Water management     

Natuurlijk wordt er ook daadwerkelijk gestudeerd in Sydney. Anneke volgt alle vakken binnen het thema ‘water and disaster management’. ‘Er wordt me vaak gevraagd waarom ik als Nederlander duizenden kilometers verderop ga leren over watermanagement, terwijl Nederland internationaal geroemd wordt op dit gebied. Gek genoeg uit zich dat niet echt in een breed scala aan universitaire vakken.’

2
‘Water and disastermanagement’ studeren betekent natuurlijk dat je een extra goede reden hebt om het strand te bezoeken, zoals hier voor onderzoek.

In het vak ‘Sydney and its environment’ wordt de stad belicht vanuit verschillende hoeken, waaronder demografisch, economisch en ecologisch. Tussen de vakken ‘coastal research management’ en ‘marine science’ is er veel overlap. Daarbij gaat het om de invloed van urbanisatie op ecosystemen, wat ook erg goed toe te passen is op Nederland. Het laatste vak, ‘disasters and society’, gaat onder andere over de beperkte groeimogelijkheden van de miljoenenstad door fysieke barrières als de Blue Mountains aan de westkant, maar ook het gevaar van bosbranden aan de randen van de stad.

Kopenhagen
‘De vakken sluiten heel erg aan op mijn interesses en zijn enorm gericht op je toekomstige carrière. Veel meer dan in Nederland. Er komen bijvoorbeeld veel gastsprekers uit het werkveld vertellen over hun baan en er zijn veel fieldtrips. Ik probeer ook altijd de wijken die behandeld worden in colleges na afloop te bezoeken. Zo kan ik studieverantwoord de stad ontdekken.’

Wegens het grote succes denkt Anneke er aan om ook een master binnen dit vakgebied te kiezen. Ze heeft er bijvoorbeeld één op het oog in Kopenhagen. Deze master ‘disaster management’ staat internationaal bekend om de kwaliteit van het onderzoek. Anneke heeft daarom veel interesse om de Deense taal te leren. Al die Denen in huis komen daarom heel goed van pas.


Ben jij al #GEOGRAAF? Met dit abonnement krijg je een aantal extra diensten en een speciaal voor ons ontworpen katoenen tas voor slechts 1 euro per maand. Meer info vind je hier.


Na het halen van haar propedeuse ‘docent aardrijkskunde’ aan de Hogeschool van Amsterdam, is Anneke in 2014 begonnen aan de bachelor Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar specialisatie is International Development Studies. Momenteel is ze haar Global Exchange semester aan de University of New South Wales in Sydney aan het afronden. Daar heeft ze een major in ‘water and disaster management’ gevolgd en hoopt binnen dit vakgebied ook een master te volgen. Heb je een vraag voor Anneke? Je kunt haar contactgegevens aanvragen door middel van onderstaand formulier.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s