Werken als waterschapsbestuurder bij Wetterskip Fryslân: ‘Het grootste van Nederland’

Ze is de jongste waterschapsbestuurder van Nederland. Tieneke (23) is fractievoorzitter van de grootste fractie van Wetterskip Fryslân. Ze zet zich in voor ecologische belangen namens de partij Water Natuurlijk. Wie denkt dat een waterschap (in Friesland) weinig voorstelt heeft het mis. Sterker nog, Wetterskip Fryslân is een van de interessantste waterschappen van Nederland.

‘Het waterschap is niet alleen het grootste van Nederland, het heeft ook de meeste kilometers dijk en watergangen, veel beschermde gebieden en minstens zo veel meren. Ook de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog horen bij het waterschap. Daardoor heeft het waterschap naast dijken ook duinen. De Waddeneilanden krijgen veel aandacht in het beleid.’

Ameland
Op Ameland loopt er bijvoorbeeld een enorm dijkversterkingsproject. ‘Om te voldoen aan Europese richtlijnen moet de dijk tien centimeter verhoogd worden. Dat is niet simpel een kwestie van een extra laag erbovenop aanbrengen. De hele dijk moet afgepeld worden, omdat een dijk uit meerdere lagen van onder andere asfalt, beton en gras bestaat. Daarna moet de dijk weer opnieuw opgebouwd worden.’

Het betreffende project kost maar liefst 77 miljoen euro. Omdat de bouwmaterialen moeilijk naar Ameland gebracht kunnen worden, moest hiervoor speciaal een haven aangelegd worden.

Water Natuurlijk            
Binnen het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân heeft Water Natuurlijk een fractie van 5 van de 25 zetels. Dit is inclusief de twee zetels van de zogenaamde ‘Geborgden Natuur’ (die benoemd worden door ’t Fryske Gea en natuurmonumenten) en zich bij de fractie hebben aangesloten.

Bij de algemene bestuursvergaderingen, die acht keer per jaar plaatsvinden, heeft Water Natuurlijk daarom een behoorlijke vinger in de pap. Daar moet Tieneke als fractievoorzitter het standpunt van de partij uitdragen en andere fracties proberen over te halen om mee te stemmen met de plannen van de coalitie.

Zoals in het filmpje hieronder, waarin Tieneke vanaf 1:40 even haarfijn (in het Fries) uitlegt wat ze doet.

Laarzen in de modder 
Het zijn zeker niet alleen deze bestuursvergaderingen waar Tieneke het druk mee heeft. De fractie komt regelmatig bijeen om de dossiers door te nemen en de strategie te bepalen. Ze schat dat ze zo’n dertig keer per jaar in het waterschapsgebouw in Leeuwarden te vinden is. Gelukkig is de Friese hoofdstad ook haar woonplaats.

Hoewel de waterschapsbestuurders in principe niet geacht worden om vaak op pad te gaan in het beheergebied, wilt Tieneke minstens één keer bij de lopende projecten langs. ‘Dat betekent toch echt regelmatig met de laarzen in de modder.’

Zoals in het filmpje hieronder.

D66
Tieneke kwam via een omweg bij het waterschap terecht. Haar bachelor Bestuurskunde vond ze op zichzelf niet uitdagend genoeg. Ze stelde zich daarom verkiesbaar bij D66 in de Friese gemeente Ooststellingwerf: de gemeente waar ze geboren is. Ondanks dat Tieneke veel voorkeursstemmen kreeg, redde de partij net niet de twee zetels en kon ze daarom niet deelnemen aan de gemeenteraad.

Ze werd gevraagd om in plaats daarvan als politiek adviseur bij de Provinciale Statenfractie van D66 Fryslân te komen werken, wat ze tot april dit jaar heeft gedaan. Daarna begon ze als locogriffier bij de gemeente Littenseradiel, waar ze tot de opsplitsing van de gemeente in 2018 verantwoordelijk is voor de ondersteuning van de gemeenteraad en de raadsvergaderingen van de nieuwe gemeente Waadhoeke.

Tijdens haar werk bij de provincie raakte ze met name geïnteresseerd in natuur- en landschapsdossiers, wat er toe leidde dat ze koos voor de master Sociale Planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze besloot zich daarnaast in te gaan zetten voor het waterschap, vooral uit eigen duurzaamheidsoverwegingen. Ze is zelf opgegroeid op een boerderij en weet dat (grond)water belangrijk is. ‘Voor het geld hoef je het in ieder geval niet te doen. Je kunt nog beter een krantenwijk nemen.’

Schuld 
Dat het waterschap zo groot is heeft ook een keerzijde. Door de enorme kostenposten van het waterschap heeft het een flinke schuldenpositie, wat op zichzelf ook weer elke keer een discussiepunt is bij bestuursvergaderingen. Hoe hoog mag die schuld zijn?

Door de relatief lage bevolkingsdichtheid en draagkracht van de bewoners komt er te weinig geld binnen om de projecten te kunnen financieren. Het waterschap krijgt namelijk geen geld vanuit Den Haag en moet het daarom volledig doen met de inkomsten uit waterschapsbelasting. ‘Ja, je weet wel, die belasting waar elke student onderuit probeert te komen.’

Tieneke is na de Havo in Groningen naar de Thorbecke Academie in Leeuwarden gegaan. Na het behalen van haar propedeuse besloot ze Sociale Geografie en Planologie te gaan studeren. Na dit een jaar geprobeerd te hebben keerde ze terug naar Leeuwarden zodat ze meer tijd had om zich in te zetten voor de lokale politiek. Ze kon deze studie deeltijd gaan doen zodat ze ernaast kon werken bij Provinciale Staten om vervolgens locogriffier te worden. Ze heeft net haar scriptie ingeleverd en start in januari 2016 met de pre-master Sociale Planologie. Hiernaast werkt ze voor Prodemos, het huis voor democratie en rechtsstaat, waar ze cursussen geeft over lokale democratie. Ze heeft een tweewekelijkse column bij Omrop Fryslân en is verantwoordelijk voor het verkiezingsprogramma van D66 Leeuwarden. Heb je een vraag voor Tieneke? Dan kun je haar contactgegevens via onderstaand formulier aanvragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s