Stage bij de NFIA in Atlanta: ‘Internationale investeringen trekken me het meeste aan’

‘Ik merkte tijdens de master Economische Geografie dat het onderwerp internationale investeringen me toch wel het meest aantrekt,’ vertelt Floor (23). ‘Ik ben daarom in juni gaan zoeken naar stages in deze sector en vond op de website van buitenlandse zaken een stage bij de NFIA in Atlanta.’ Ze stuurde een brief, solliciteerde via Skype en hoorde na twee weken dat ze was aangenomen. Een heleboel administratieve voorbereidingen volgden, maar alles lukte op tijd voor vertrek. Inmiddels zit ze er ruim een maand.

De NFIA, de ‘Netherlands Foreign Investment Agency’, ondersteunt buitenlandse bedrijven die activiteiten in Nederland willen opzetten. Het kantoor in Atlanta is op deze locatie gevestigd vanwege de grote luchthaven (de drukste passagiersluchthaven ter wereld) en de centrale ligging in het gebied dat het vertegenwoordigt. Dit NFIA-kantoor richt zich op het hele zuidoosten van de Verenigde Staten. Het gaat om veertien staten, grofweg van het District of Columbia (Washington DC) tot aan Texas.

Blind-spot states  
Floor doet bij de NFIA vooral desk research. Zo onderhoudt ze onder andere de contacten met ‘current investors’: Amerikaanse ondernemingen die momenteel al activiteiten in Nederland hebben. Het gaat hierbij om 800 verschillende bedrijven. Over deze bedrijven houdt ze een database bij, waarbij de gegevens voortdurend geüpdatet moeten worden.

floor
Floor op kantoor.

Daarnaast doet Floor onderzoek naar potentiële investeerders uit de zogenaamde ‘blind-spot states’: staten waar momenteel weinig investeringen vandaan komen. ‘Ik onderzoek of er in staten als Arkansas en Alabama bedrijven gevestigd zijn die voldoen aan bepaalde kenmerken, waardoor zij geïnteresseerd zouden kunnen zijn om te investeren in Nederland.’

Investering in de toekomst      
Aan stages geen gebrek op haar cv. De economisch geografe liep het eerste halfjaar van 2016 al stage bij Brainport Development in Eindhoven. Daar verrichtte ze onderzoek naar factoren die buitenlandse regio’s voor de regio Eindhoven aantrekkelijk maken om mee samen te werken. Eigenlijk moet haar bijbehorende masterscriptie hierover ook nog ‘even’ afgemaakt worden. De planning is om deze eind december in te leveren.

De direct daarop aansluitende stage bij het NFIA is daarom vooral een investering in haar eigen toekomst, niet in haar portemonnee. Het leven in de Verenigde Staten is namelijk erg duur. Zowel huur als boodschappen kosten een hoop. ‘Met name gezondere producten als groenten, fruit en zuivel zijn hier erg duur. Laat nou precies de producten zijn die ik juist wel wil.’

Uitgaan
Van 9 tot 5 zit Floor op kantoor. Soms zelfs langer. Je zou dus denken dat ze weinig tijd overhoudt voor het maken van vrienden, maar niets is minder waar. Omdat het NFIA-kantoor maar zes werknemers heeft, die bovendien bijna allemaal eind twintigers of dertigers zijn, gaat ze ook buiten de kantoortijden met haar collega’s om. Ze nemen haar mee op sleeptouw en gaan bijvoorbeeld samen uit.

‘Ik heb ook Amerikaanse vrienden gemaakt. Het is hier heel gebruikelijk om via Facebook nieuw contact te leggen. Daarnaast is er een app genaamd MeetUp die evenementen organiseert, maar ik heb eigenlijk vooral via via nieuwe mensen leren kennen. De Amerikanen zijn heel enthousiast als ik vertel dat ik Nederlands ben.’

Southern hospitality    
Floor heeft het er erg naar haar zin, ondanks dat ze vooraf geen hoge verwachtingen had. ’Eerlijk gezegd wist ik niet eens waar Atlanta precies lag, maar nu ik er ben vind ik het een heel prettige stad. Het is hier mooi weer en de mensen zijn erg vriendelijk. De zogenaamde southern hospitality is hier heel goed te merken. Ik ben blij verrast.’

Floor woont in een studentencomplex met een eigen kamer en badkamer in de wijk Midtown. Gelukkig is dit in dezelfde buurt als het kantoor van de NFIA. Ze kan daarom gewoon naar haar werk fietsen. Echt andere opties heeft ze ook niet, want de stad is volledig op auto’s ingericht. Openbaar vervoer bestaat er nauwelijks. ‘Er is niet één duidelijk stadscentrum waar je even naartoe fietst. De stad is heel erg gespreid. Het is compleet anders dan Utrecht.’

autostad-atlanta
Zoals vrijwel alle Amerikaanse steden is Atlanta vooral erg  ‘car-friendly’. Toch heeft Floor een redelijk veilige fietsroute naar haar stage gevonden.

Het duurt nog wel even voordat Floor weer in het oude vertrouwde Utrecht terug is. Half januari keert ze pas terug. Hopelijk met een masterdiploma op zak.


Ben jij al #GEOGRAAF? Met dit abonnement krijg je een aantal extra diensten en een speciaal voor ons ontworpen katoenen tas voor slechts 1 euro per maand. Meer info vind je hier.


Van 2012 tot 2015 studeerde Floor aan het University College Utrecht. Daarna begon ze de master Economische Geografie aan de Universiteit Utrecht. In de zomer van 2014 deed ze als onderzoeksstagiair onderzoek naar de uitdagingen en mogelijkheden van vrouwen met bedrijven in Nairobi. Het eerste halfjaar van 2016 liep ze stage bij Brainport Development in Eindhoven. Sinds begin september loopt ze stage bij de NFIA in Atlanta. Heb je een vraag voor Floor? Dan kun je haar contactgegevens via onderstaand formulier aanvragen.       

      

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s