Werken als cartograaf bij de provincie Noord-Holland: ‘Alles is leesvriendelijker met een storymap’

Van februari tot juni dit jaar liep Kevin (23) stage op de afdeling cartografie bij de provincie Noord-Holland. Sinds begin september werkt hij er één dag per week. ‘Ik heb aan het einde van mijn stage gevraagd of ze nog klussen voor me hadden,’ vertelt Kevin. ‘En dat hadden ze. Doordat ik diezelfde maand met mijn master begon werk ik er maar één dag per week. Meer kan ik niet.’

Het is een bijbaan naast zijn master Geo-communicatie aan de Universiteit Utrecht. Op zijn enige werkdag, de donderdag, maakt hij wel meteen een lange dag. Voor Kevin – die houdt van grafische vormgeving, GIS en fotografie – zeker geen straf. Hij werkt van 8:30 tot 17:30, zodat hij zo veel mogelijk werk kan verzetten.

Storymaps
Kevin is aangenomen om te experimenteren met zogenaamde ‘storymaps’, met behulp van de software van ESRI. Dit zijn interactieve online kaarten waar foto’s, teksten en URL’s in verwerkt kunnen worden. ‘Deze kaarten kunnen een aanvulling zijn op beleidsdocumenten. Het is de bedoeling dat ze een steeds grotere rol gaan innemen. Tabellen, teksten en cijfers kunnen zo veel leesvriendelijker worden weergegeven in een kaart.’

Een klus waar Kevin nu onder andere aan werkt is het in kaart brengen van vastgoed dat verkocht mag worden en in het bezit is van de provincie. Zo’n storymap kan als het af is binnen de provincie gebruikt worden als aanvullende informatie of gebruikt worden voor presentaties.

Bedrijvigheid
Omdat Kevin nu maar één dag per week werkt, zijn zijn opdrachten iets minder omvangrijk en actueel dan tijdens zijn stage. Hij begon toen met een project waarbij hij gegevens van de leefbarometer omzette in kaartjes. Zo kon je in één oogopslag zien op welke leefbaarheidskenmerken een buurt goed of slecht scoorde. Toen dit klaar was begon hij aan een ander groot project.

‘Ik kreeg een opdracht met de basisgegevens van het LISA, waarin alles over bedrijvigheid in de provincie staat. Deze informatie heb ik omgezet in een storymap waar je op meerdere schaalniveaus kan zien hoe hoog een bepaalde waarde is gemeten naar het aantal inwoners in het gebied. Zo kun je bekijken waar het aantal ZZP’ers, parttimers, fulltimers, werkende vrouwen en mannen relatief hoog of laag is. Als je inzoomt zie je dit van COROP-regio verspringen naar gemeente en uiteindelijk naar wijk- en buurtniveau.’

Haarlem
Bij de provincie Noord-Holland, waarvan het kantoor in hoofdstad Haarlem staat, werken ze niet met vaste plekken. Alle afdelingen zitten door elkaar en iedereen kan met zijn laptop van de zaak een plekje opzoeken aan het begin van de dag. Op de afdeling cartografie werken zo’n acht mensen, die over het algemeen allemaal (een stuk) ouder zijn dan Kevin. ‘Maar,’ zo zegt Kevin, ‘ze zijn er vaak wel net zo jong begonnen als ik.’


Ben jij al #GEOGRAAF? Met dit abonnement krijg je een aantal extra diensten en een speciaal voor ons ontworpen katoenen tas voor slechts 1 euro per maand. Meer info vind je hier.


Kevin studeerde van 2012 tot 2015 Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit van Amsterdam. In het voorjaar van 2016 liep hij stage als cartograaf bij de provincie Noord-Holland, waarvoor hij sinds september nog één dag per week werkt. In diezelfde maand is hij begonnen met de master Geo-communicatie aan de Universiteit Utrecht. Heb je een vraag voor Kevin? Vraag zijn contactgegevens aan via onderstaand formulier.    

         

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s