Werken als studentadviseur bij SAC Groningen: ‘Er staat veel te gebeuren’

‘Samenwerken in groepen, grote projecten opzetten, analytisch denken, GIS en statistiek’ noemt Jesse (22) als de meest nuttige vaardigheden die hij heeft opgedaan tijdens de studie. ‘Bij mijn huidige baan komen deze althans het meest van pas.’ Sinds maart dit jaar werkt Jesse als studentadviseur bij de Student Advies Commissie (SAC) in Groningen. Hij zet zich daar in voor meerdere projecten, organiseert workshops en brengt advies uit. Dit terwijl hij daarnaast ook nog met de master Economische Geografie (RUG) bezig is. Hij kan de theorie dus meteen in de praktijk toepassen.

De SAC Groningen, die in 2013 werd opgericht door vier studenten van de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen, is een studentenadviesbureau dat nauw samenwerkt met en in opdracht van partners als de faculteit en Groningen Bereikbaar. De studenten doen een unieke praktijkervaring op door te werken met overheden en marktpartijen. ‘En daarvoor is het een hele mooie tijd,’ vertelt Jesse. ‘Met de volledig te verbouwen ringweg en de werkzaamheden in het spoorgebied staat er in Groningen behoorlijk veel te gebeuren op geografisch vlak.’

img_2190
Jesse en zijn collega’s

Workshops
Omdat de werkzaamheden de infrastructuur van de stad behoorlijk lam zullen leggen, organiseerde de SAC meerdere workshops rond dit thema. Zo ook de onderwijsdag bereikbaarheid, waaraan Jesse meewerkte. ‘Stakeholders als Arriva, NS en verschillende scholengemeenschappen waren daarbij aanwezig. De deelnemers werden verdeeld over meerdere groepen. Ik was de gespreksleider van het thema ‘’lesrooster’’. Dit hield in dat de scholen verschillende starttijden zouden hanteren om piekdrukte te voorkomen. Voor het afstemmen van het openbaar vervoer op het lesrooster was de Arriva dan weer nodig.’

Momenteel werkt de SAC aan het zogenaamde venstertijdenproject, dat over laden en lossen in de binnenstad gaat. Bevoorrading van de winkels in het stadscentrum is gelimiteerd tot een bepaald tijdsframe. Toch houdt niet iedereen zich daaraan en blokkeren vrachtwagens soms de smalle straten. Echt effectief toezicht op de venstertijden is er momenteel niet. Daarom onderzoekt de SAC nu alternatieven om de opstoppingen in het centrum te beperken. Deze maand gaat het eindrapport naar de gemeente Groningen.

Battling Bikes
Het eerste grote project dat Jesse zelf van A tot en met Z organiseerde was Battling Bikes. De Fietsersbond Groningen zocht naar een oplossing voor de zwerffietsen in Groningen: fietsen die uit gemakzucht op onhandige plekken buiten de rekken zijn geparkeerd. ‘We schreven een prijsvraag uit met de vraag wie de beste oplossing had voor dit probleem en kregen meer dan twintig serieuze concepten opgestuurd. We nodigden de drie besten uit voor een werkdag om hun ideeën bij te schaven en daarna te pitchen voor een jury van experts.’

Uiteindelijk won het idee Fiets in het Rek!, dat beroep doet op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de foutparkeerders door het plakken van stickers op deze fietsen. De stickers worden geplakt door degene die het probleem ervaart, zoals rolstoelgebruikers of ambulancepersoneel. Een idee als deze wordt na afronding van het project niet zomaar weer vergeten om aan een nieuw project te beginnen. De SAC is in gesprek met de Hortusbuurt in Groningen om een pilot hiervan in te voeren, waarbij de bedenker van het idee ook sterk betrokken is.

Voorzitter
Amper een halfjaar na zijn toetreding tot de SAC ligt een positie als voorzitter al in het vooruitzicht voor Jesse. Het plan is dat Jesse na de jaarwisseling het stokje overneemt. En Jesse heeft nog meer ambities: ook een tweede master staat op de planning. In Utrecht waarschijnlijk. Dat wordt dus forenzen. Des te meer motivatie voor Jesse om straks als voorzitter de werkzaamheden op het Groningse spoor flink onder te loep te nemen.

Jesse studeerde van 2012 tot 2015 Sociale Geografie en Planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het eerste semester van het collegejaar 2014-2015 volgde hij de minor Economics and Business aan de Wirtschaftsuniversität in Wenen. Na zijn bachelor werd hij voorzitter van Stichting Geopromotion. Afgelopen jaar deed hij de master Economische Geografie aan de RUG. Sinds maart 2016 is hij studentadviseur bij SAC Groningen. Heb jij een vraag voor Jesse? Vraag zijn contactgegevens via onderstaand formulier aan. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s