Studeren in Buenos Aires: ‘Geografie door de ogen van een Zuid-Amerikaan’

Spaanse vakken gaan volgen in Buenos Aires, terwijl je de taal nog helemaal niet spreekt. Dat was de situatie een halfjaar voordat Iris (22) naar Argentinië vertrok. Dat weerhield haar er echter niet van om te gaan. Ze vertrok in januari en bleef er zeven maanden. Inmiddels is ze terug, zijn de studiepunten binnen en beheerst ze de taal goed.

Aan de  universiteit volgde Iris twee vakken. ‘Eén vak heette International relations in Latin-America, wat qua inhoud zeer erg leek op de geografische vakken in Nederland, maar dan vanuit het oogpunt van een Zuid-Amerikaan,’ vertelt Iris. ‘Het tweede vak ging over Peronisme, een Argentijnse politieke stroming die vernoemd is naar Juan Perón.’ Deze voormalige president is wellicht beter bekend door zijn bekende vrouw Eva Perón. Het vak ging vooral over de roerige geschiedenis en politiek van Argentinië.

img_7800
De kantine van universiteit Torcuato di Tella

Spaans
Het laatste vak was volledig Spaanstalig. Dat de hoorcolleges hiervan om acht uur ’s ochtends gegeven werden vormde voor Iris een grotere opgave om op te letten dan de taalbarrière. Het halfjaar voor vertrek kreeg Iris namelijk Spaanse les en ter plekke sprak ze de taal veel. De eerste maand kreeg ze bovendien een Spaans cursus van de universiteit.

Ook nu ze terug is uit Argentinië is het land nog niet uit haar systeem. Ze werkt sinds kort bij een kleine tour operator in Amsterdam, waar ze Spaanstalige toeristen te woord staat. Haar bachelorscriptie zal ze ook schrijven over Argentinië. Ze onderzoekt nu de buitenproportionele dominantie van hoofdstad Buenos Aires in de aandacht en geld die het krijgt van de nationale overheid.

Palermo

Iris woonde haar hele semester in de hippe buurt Palermo, wat erg centraal in de stad gelegen is. Haar huis lag op ongeveer een halfuur van de universiteit. Althans, als de bus snel kwam opdagen. ‘Het gebeurde vaak genoeg dat je een halfuur stond te wachten en dat er dan ineens vier dezelfde bussen achter elkaar kwamen.’ Hierop anticiperen door vroeger van huis weg te gaan hoefde ook weer niet. ‘Op tijd komen wordt in Argentinië niet zo nauw genomen als hier.’ Zelfs de docenten benadrukten dat het geen enkel probleem was als studenten later binnen kwamen, wat een student natuurlijk geen tweede keer gezegd hoeft te worden.

Iris woonde de eerste maand in een huis dat ze via een facebookpagina had gevonden. Daarna vond ze via Craigslist een woning op vijftien minuten afstand van haar vorige. Daar woonde ze met twee Fransen, een Italiaan, een Nederlander en een Mexicaanse. Dat bleek een feestelijke mix. ‘Ons huis was the place to be wat feestjes betreft, aangezien Palermo dé buurt is om uit te gaan.’ Het gebeurde daarom regelmatig dat de huisgenoten op hun dakterras een Argentijnse barbecue hielden waarbij de typisch Argentijnse fernet rijkelijk vloeide.

10456435_10153945686553077_7649564643354870990_n
Iris en haar huisgenoten

Cultuur
Na vijf maanden studeren en twee maanden rondreizen heeft Iris zich de Argentijnse cultuur behoorlijk eigen gemaakt. Bijvoorbeeld het late eten. Argentijnen gaan gerust na tienen nog avondeten. ‘Een Nederlandse vriendin die ik daar via de studie had ontmoet, vroeg me een keer of we ’s avonds vroeg zouden eten,’ vertelt Iris glimlachend. ‘We spraken toen om negen uur af.’ Niet echt vroeg volgens de Nederlandse standaarden dus.

Een Argentijn gaat mede door het late eten zelden vroeg naar bed. Dat betekent echter niet dat colleges en werktijden er later op de dag beginnen. Ondanks de korte nacht is het niet gebruikelijk om een siesta te houden. Om de vraag wanneer Argentijnen dan wél slapen moet Iris lachen. ‘Géén idee. De uitwisselingsstudenten deden wel dagelijks dutjes hoor.’

Iris studeert sinds 2013 Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze maakt onderdeel uit van het Honours Program Social Sciences. Het tweede semester van het collegejaar 2015-2016 studeerde zij aan de Universiteit Torcuato Di Tella in Buenos Aires. Heb jij een vraag voor Iris? Vraag haar contactgegevens via onderstaand formulier aan.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s