Stage bij GEODAN: ‘Ik wilde graag iets waardevols doen voor mijn carrière’

Een masterscriptie schrijven vlak na een onderzoek in Miami en amper een halfjaar na zijn bachelor viel Wessel (24) dermate zwaar, dat hij tijdelijk stopte met zijn master. Dit betekent echter niet dat Wessel nu stil zit, hij was alleen toe aan iets anders. Een stageplek bij Geodan bleek hetgeen waarnaar hij op zoek was. ‘In het studentenleven zijn er zoveel mogelijkheden, zeker als je het allemaal even niet meer weet.’

Miami
De master Urban Geography aan de Universiteit van Amsterdam beviel hem in eerste instantie goed en zijn bachelor Sociale Geografie en Planologie had hij ook zonder problemen in drie jaar afgerond. Na het onderzoeksproject in Miami – waar veel voorbereiding aan vooraf was gegaan – werd hij echter geacht meteen een scriptieonderzoek op poten te zetten. ‘Toen ik terug kwam uit Miami had ik mijn eerste voorstel voor een onderzoek al ingeleverd moeten hebben. Dan loop je dus meteen achter de feiten aan.’

Na een verwoede poging om toch aan zijn masterscriptie te beginnen nam Wessel een rigoureus besluit. Hij stopte (tijdelijk) met zijn master. ‘In eerste instantie had ik me voorgenomen om het schrijven van de scriptie een half jaar uit te stellen en dus bij aanvang van het nieuwe collegejaar in september weer in te stromen.’ Na een gesprek met de studieadviseur bleek echter dat dit niet mogelijk was, omdat het scriptieproject en aanverwante methodische vakken in het eerste semester niet aangeboden werden. Omdat hij zijn master sowieso af wilde maken zat er dus niks anders op dan een jaar pauze te nemen.

‘Het voelde wel drastisch om dan maar een jaar iets anders te gaan doen. Ik had er natuurlijk voor kunnen kiezen om eerst een tijdje te gaan werken en dan te gaan reizen, maar ik wilde graag iets doen wat waardevol is voor mijn verdere carrière.’ Daarom besloot Wessel op zoek te gaan naar een stage. Die vond hij gelukkig al binnen een paar weken via de carrièrebank van studievereniging Sarphati. De stage bij Geodan sprak hem het meest aan.

9 tot 5
Bij Geodan heeft Wessel meegewerkt aan de ontwikkeling van software die gebruikt wordt bij ruimtelijke planvormingsprocessen. Deze zogenaamde ‘Phoenix’ software wordt gebruikt om eindgebruikers de mogelijkheid te geven een relatief ingewikkeld geografisch informatiesysteem op een laagdrempelige manier te gebruiken. Hierbij worden kaarten door middel van touch tables inzichtelijk voor de betreffende klant of partner. ‘Phoenix is speciaal bedoeld voor professionals die onvoldoende kennis hebben van geografische informatiesystemen (GIS), maar er wel de voordelen van willen hebben. De ingewikkelde software die er achter zit is voor de eindgebruiker namelijk niet zichtbaar.’

Ondanks dat de stage hem goed beviel benadrukt Wessel nog wel dat hij door deze stage is gaan twijfelen of hij na zijn master meteen aan een 9-tot-5-baan wil beginnen. ‘Het heeft me in ieder geval doen inzien dat de (keuze)vrijheid die je hebt als student heel waardevol is en je ook buiten de gebaande paden wat betreft studie en werk om succesvol kunt zijn. Misschien word ik wel eerst een tijdje ZZP-er.’

Copyright headerfoto: Geodan.

Wessel studeerde van 2012 tot 2015 Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna volgde hij de master Human Geography aan dezelfde universiteit. Tijdens deze master heeft hij een onderzoeksproject gedaan in Miami met als onderwerp ‘adaptation to sea level rise’. Recentelijk heeft hij een vier maanden durende stage bij GIS-bedrijf Geodan afgerond. Heb jij een vraag voor Wessel? Vraag zijn contactgegevens via onderstaand formulier aan. 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s