Studeren in Bristol: ‘Een ideale stad voor een geograaf’

Sinds een maand woont Julia (21) in het Engelse Bristol. Van de keuze om juist daar een semester te studeren heeft ze absoluut geen spijt. ‘Ik wilde sowieso naar Engeland vanwege de taal en cultuur,’ vertelt Julia. ‘Bristol is van de opties die ik had de meest strategische plek om Engeland te ontdekken, heeft veel geografievakken en is een echte studentenstad. De stad is bovendien verbazingwekkend mooi.’

‘Een ideale stad voor een geograaf,’ vindt Julia daarom, ‘met een prachtige oude binnenstad, maar ook oude industriële delen die volledig zijn opgeknapt.’ Het semester in Bristol is een extra aanvulling op haar bachelor Geografie, Planologie en Milieu in Nijmegen. Voor de studiepunten had ze het namelijk niet hoeven doen. Haar 180 punten inclusief scriptie zijn al binnen.

dsc_0069
‘Een ideale stad voor een geograaf’

Vakken
Van het brede scala aan geografievakken die de University of the West of England aanbiedt heeft ze er vier gekozen. De vakken beslaan een heel semester, wat vier vakken tegelijk en relatief veel contacturen betekent. Bij het vak ‘managing global resources’ leert Julia over de functie en verdeling van hulpbronnen en de invloed van globalisering daarop. Eén van de thema’s is ‘peak oil’, wat inhoudt dat energiewinning wordt gestaakt naarmate het meer energie kost dan het oplevert. Een ander thema is de ontwikkeling dat China de laatste jaren veel land opkoopt in Afrika om toegang te krijgen tot de hulpbronnen die het continent rijk is.

In de colleges van het vak ‘culture, geography and tourism’ ligt de focus op de invloed van toerisme op de omgeving, op de lokale bewoners. (Dit onderwerp wordt ook behandeld in de Nederlandse documentaire Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice over een dorpje in Laos, red.) Bij ‘planning global cities’ laat de titel weinig te raden over. Het gaat over de stedelijke planning van wereldsteden. Tot slot volgt Julia een ‘introduction to applied GIS’, waar ze met arcGIS zes uur per week geografische kaarten maakt.

Stil
Het valt Julia op dat de studenten in de collegezalen erg beleefd zijn. Zelfs tijdens een college dat drie uur duurt blijft het stil. ‘In Nederland is er toch vaak wel wat geroezemoes. Hier niet.’ Verder lijken de hoor- en werkcolleges op die in Nederland.

In Engeland verschilt de jaarplanning wel iets met die van Nederland. Ze kennen er geen studieblokken, maar werken alleen met semesters. Half september begon dit semester pas en in december houdt het eerste semester wat colleges betreft alweer op. In januari volgen de tentamens.

Fiets
Via de universiteit kreeg Julia een kamer toegewezen op de campus, op een gang met vijf anderen. ‘Goedkoop is anders, maar we hebben een prima gemeubileerde kamer en hebben elk een klein badkamertje. Het is allemaal heel goed geregeld, want ook beveiliging en reparatie zitten erbij inbegrepen.’

dsc_0145
De flat waar Julia in woont

Er wonen voornamelijk internationale studenten in haar flat. ’s Avonds samen eten, een wijntje drinken en uitgaan gebeurt zeer regelmatig. Omdat de universiteit aan de rand van Bristol ligt betekent dat dat uitgaan wel met de taxi of met de bus moet. Niet altijd ideaal, met name op de terugweg. Julia heeft daarom – zoals het een echte Nederlandse betaamd – een fiets gehuurd voor deze maanden. ‘Maar volgens mij ben ik de enige.’

Julia studeert sinds 2013 Geografie, Planologie en Milieu aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Dit semester studeert ze aan de University of the West of England in Bristol. Van 2014 tot 2016 werkte ze als student-assistent aan de Radboud Universiteit. Vanaf februari 2017 zal ze stage lopen bij NEIMED in Zuid-Limburg. Heb je een vraag voor Julia? Vraag haar contactgegevens via onderstaand formulier aan.    

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s